Vinzenz Geiger je z izjemnim pospeškom prišel do svoje druge zlate olimpijske medalje. Pred štirimi leti je bil zlat z nemško ekipo. Foto: Reuters
Vinzenz Geiger je z izjemnim pospeškom prišel do svoje druge zlate olimpijske medalje. Pred štirimi leti je bil zlat z nemško ekipo. Foto: Reuters

Namesto s koronavirusom okuženega Erica Frenzla je niz nemških zmag v nordijski kombinaciji na srednji skakalnici in 10-kilometrskem teku nadaljeval Vinzenz Geiger.

24-letnik iz Oberstdorfa je po skoku, dolgem 98,0 m, zasedel šele 11. mesto z zaostankom 1:26 za najboljšim skakalcem Japoncem Rjojujem Jamamotom. Geiger je večino časa tekel z osrednjo skupino zasledovalcev, nato pa v zadnjih 500 metrih ujel do tedaj vodilna in odsprintal do ciljne črte.

Dramatičen razplet nordijske kombinacije Geigerju
Vinzenz Geiger je zmagovalec osmih tekem za svetovni pokal, a v tej zimi je bil najboljši le v Val di Fiemmeju, zdaj pa je v Pekingu ugnal sicer razredčeno konkurenco. Foto: Reuters
Vinzenz Geiger je zmagovalec osmih tekem za svetovni pokal, a v tej zimi je bil najboljši le v Val di Fiemmeju, zdaj pa je v Pekingu ugnal sicer razredčeno konkurenco. Foto: Reuters

Srebro Norvežanu, bron Avstrijcu

Tudi Norvežan Jørgen Graabak ni zmogel še zaključnega sprinta, a se je prav tako srčno veselil srebra, saj je bil po skoku deveti. V avstrijskem dvoboju za bron je več moči našel Lukas Greiderer, ki je bil do zadnjih metrov v ospredju, a mu je vseeno uspelo prehiteti vodilnega v svetovnem pokalu Johannesa Lamparterja.

Veliki osmoljenec tekaškega razpleta je bil drugi Nemec Johannes Rydzek, ki se je iztrošil med narekovanjem tempa na vodilnem položaju, v zadnjih 500 metrih ga je popolnoma pobralo in osvojil je 5. mesto.

Na startu so sicer manjkali kar štirje iz vodilne deseterice kombinatorcev v sezoni, pri vseh je kriv koronavirus.

Nordijska kombinacija, srednja skakalnica + 10 km teka
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Vinzenz GeigerNemčija25:07,7
2Jørgen GraabakNorveška+0,8
3Lukas GreidererAvstrija+6,6
37. mestoVid VrhovnikSlovenija+5:46,5
Rjota Jamamoto je s 108,0 metra izenačil rekord srednje skakalnice
Rjota Jamamoto je s 108,0 metra izenačil rekord srednje skakalnice "Snow Ruyi", ki ga drži dvakratna olimpijska prvakinja Urša Bogataj. Foto: Reuters

Po skoku vodil Jamamoto

Daleč najdaljši na srednji skakalnici je bil s 108,0 m Japonec Rjota Jamamoto, kar mu je prineslo 38 sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem Avstrijcem Lukasom Greidererjem. Na koncu je bil Jamoto šele 14. z zaostankom 1:46,6.

Vid Vrhovnik (na sliki desno) je bil po nastopu razočaran nad svojim tekom.
Vid Vrhovnik (na sliki desno) je bil po nastopu razočaran nad svojim tekom. "Kar nerodno mi je, ker že zadnja tri leta ta ne grem nikamor naprej." Foto: Reuters

Vrhovnik v teku z 31. na 37. mesto

Med 46 kombinatorci je tudi Slovenec Vid Vrhovnik, ki nosi številko 17. Na srednji skakalnici je skočil 91,5 metra, a s kar 14 točkami odbitka zaradi vetrne izravnave.

S točno tremi minutami zaostanka za vodilnim Japoncem se je Vrhovnik v tek pognal z 31. mesta. Na koncu je 23-letnik iz Škale pri Velenju osvojil 37. mesto z zaostankom petih minut in pol.

"Imam še vročo glavo, kaj naj drugega rečem, kot da sem razočaran. Mislim, da v skokih spadam višje, kot sem pokazal, v teku pa ne vem, kaj se dogaja, v zadnjih letih ne gre nič po načrtu. Mučil sem se v treh krogih od štirih. Res je visoka nadmorska višina, počasen sneg, a so razmere za vse enake. Moj zaostanek je dvakrat večji, kot je bil v Pjongčangu, ne vem, zakaj je tako. Ne bom vrgel puške v koruzo, a nekaj bom moral spremeniti," je bil odkrit Vrhovnik.

Zaanj so to sicer druge igre, potem ko je pred štirimi leti v tej disciplini osvojil 28. mesto. V tekoči sezoni je njegov najboljši izid 29. mesto z obeh posamičnih tekem v Val di Fieemeju.


NORDIJSKA KOMBINACIJA, posamično (Gunderson)

Končni vrstni red:

 1. V. GEIGER       NEM       25:07,7
 2. J. GRAABAK      NOR          +0,8
 3. L. GREIDERER    AVT           6,6
 4. J. LAMPARTER    AVT           9,0
 5. J. RYDZEK       NEM          21,8
 6. I. HEROLA       FIN          25,4
 7. A. VATABE       JAP          32,4
 8. J. SCHMID       NEM          50,2
 9. F. J. REHRL     AVT        1:09,6
10. J. L. OFTEBRO   NOR        1:42,5
...                                  
37. V. VRHOVNIK     SLO        5:26,8