Če bi veljali le dosežki s treningov, Anže Lanišek ne bi nastopil na tekmi na srednji skakalnici, vendar je imel mesto v četverici zaradi odličnih letošnjih rezultatov že nekako rezervirano. Foto: EPA
Če bi veljali le dosežki s treningov, Anže Lanišek ne bi nastopil na tekmi na srednji skakalnici, vendar je imel mesto v četverici zaradi odličnih letošnjih rezultatov že nekako rezervirano. Foto: EPA
Cene Prevc ostal brez olimpijskega nastopa na srednji skakalnici

"Hvala vsem za takšno podporo. Šport zna biti kdaj malo krut. Naj povem, da imamo v ekipi razčiščeno, in vključno z mano stojimo za jutrišnjo postavo," je na Facebooku zapisal Cene Prevc, potem ko se je moral sprijazniti, da ga ni v slovenski četverici za nedeljsko tekmo. Na treningih je pokazal več od Anžeta Laniška, ki je imel praviloma najkrajše skoke od vseh petih Slovencev, a ga je trener Robert Hrgota vseeno uvrstil v ekipo. Seveda zaradi odličnih letošnjih rezultatov. Priložnost bi lahko Cene Prevc dobil že na mešani ekipni tekmi v ponedeljek in seveda nato še na veliki skakalnici na posamični (12. februar) ali ekipni tekmi (14. februar).

Sorodna novica Kljub slabim skokom na treningih Lanišek dobil prednost pred C. Prevcem
Peter Prevc: Pomirjen sem, ne delam napak

Peter Prevc pomirjen v kvalifikacije
"Zanimivo, da moraš že na trening skokih opraviti čim bolje. Ne spomnim se, kdaj nas je pet fantov povzročalo drug drugemu toliko preglavic. Posledično pa tudi celotni karavani," je po treningu novinarjem povedal Cene Prevc. Slovenska postava bo torej na srednji skakalnici naslednja: Anže Lanišek, Timi Zajc, Lovro Kos in Peter Prevc. Najboljša posamična dosežka sta danes na treningu uspela Lovru Kosu in Petru Prevcu (103,0 metra na drugem treningu), ki ga čaka že 10. nastop na olimpijskih igrah: "Predvsem sem pomirjen, kako sem dva dni tukaj skakal. Še zmeraj pa to nič ne pomeni za tekmo." Sobotne kvalifikacije bodo po 7.20 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju), tekma na srednji skakalnici (HS 106) pa se bo v nedeljo začela točno opoldne.

Stresni treningi z veliko pritiska
Bolj se je Peter Prevc razgovoril o izenačenosti znotraj reprezentance. "V bistvu so bili to zame res najbolj stresni treningi. Za to četrto oziroma peto mesto je bil vedno boj. Zdaj smo Slovenci v tako zavidljivem položaju, da je lahko najslabši 15. na tekmi. To je tisto, kar ustvari en tak pritisk in poveča željo: 'Pismo, jaz bom pa že šel na tekmo, in če bom potem tam najslabši Slovenec, sem lahko 15.' Po drugi strani pa je res, da imajo vsi reprezentančni kolegi, ki so na prizorišču iger, že stopničke v tej sezoni."

Slovenke, posebej Urša Bogataj, na treningu spet odlične

Kos: Pritisk je večji, kot sem pričakoval
Tudi Lovro Kos, na stopničkah je stal na novega leta dan v Garmisch-Partenkirchnu, je danes v Pekingu dobil eno serijo za trening (zadnjo). Poudaril je pritisk, ki ga je bilo čutiti v zadnjih dneh: "Malo drugače je vse skupaj. Ti treningi in zbiranje ekipe za na tekmo prinašajo vseeno malo več pritiska, kot sem pričakoval. Sicer pa se mi zdi, da je, potem ko prideš na tekmo, vse isto. V zadnjih dveh dneh je bilo kar napeto, sploh danes, ko smo bili vsi na kupu. Zadnji skok je bil res lep, približek tistemu, kar sem letos že pokazal."

Lanišek s precej vetra od zadaj
Anže Lanišek s skoki ni bil zadovoljen, vseeno pa je našel svetlo točko. "Na prvo žogo so bile v izteku moje geste zgovorne. Potem ko sem pogledal posnetek, sploh drugega skoka, pa sem videl, da sem imel precej vetra od zadaj, čeprav so meritve pokazale, da imam več kot en m/s vzgornjika. Gre na bolje in moram zaupati sam sebi ter se čim manj obremenjevati z drugimi stvarmi," je dejal 25-letni Domžalčan. Motivacije mu ne manjka. "Smo na olimpijskih igrah in tukaj vsak želi pokazati največ, svoje najboljše skoke. Tu ne vidim težave, je pa mogoče želja celo kdaj prevelika."

Urša Bogataj je to sezono najboljša Slovenka v svetovnem pokalu (3. mesto). Foto: EPA
Urša Bogataj je to sezono najboljša Slovenka v svetovnem pokalu (3. mesto). Foto: EPA

Urša čuti pritisk, Nika preveč premišljuje
Že jutri bodo v igri za medalje slovenske skakalke. Danes so bile znova odlične, še posebej Urša Bogataj. "Če povem po pravici, se čuti pritisk znotraj ekipe in od zunaj. Tako to je, a lahko smo veseli, da smo na dobrem nivoju," je povedala za TV SLO. Seveda upa, da bo uspela odmisliti pomembnost olimpijskega nastopa: "Poskušala se bom pripraviti tako kot na vsako tekmo svetovnega pokala." Nika Križnar, na prejšnjih igrah najvišje uvrščena Slovenka (7. mesto), medtem ugotavlja, da še vedno preveč razmišlja: "Skoki niso napačni, vse gre v pravo smer, morda je bilo danes vseeno malo preveč na silo in s preveč nekega 'tuhtanja'."