Peter Prevc s srebrno in bronasto medaljo v Sočiju. Foto: STA
Peter Prevc s srebrno in bronasto medaljo v Sočiju. Foto: STA

Anže Lanišek, Cene Prevc, Timi Zajc, Lovro Kos in Peter Prevc so pripotovali v Peking, kjer se od slovenske skakalne flote pričakuje veliko. Na Kitajskem jih čakajo štiri tekme. Ob posamičnih preizkušnjah na srednji (nedelja ob 12.00) in veliki napravi (sobota, 12. februar, ob 12.00) še moštvena tekma na večji skakalnici (ponedeljek, 14. februar, ob 12.00), na srednji pa bo prvič na olimpijskem sporedu mešana moštvena preizkušnja (ponedeljek ob 12.45). Glavnega trenerja Roberta Hrgoto zagotovo veseli pripravljenost njegovih varovancev in raven skakanja, ki so jo pokazali v zadnjem obdobju, ga pa čaka težko delo pri izbiri četverice za posamezne nastope, oziroma para skakalcev za mešano tekmo, ki ob odličnih slovenskih skakalkah prinaša tudi lepo priložnost za medaljo.

Sorodna novica Spored/izidi

To je slovenska četverica na olimpijski generalki pred slabim tednom dni v Willingenu tudi potrdila s suvereno zmago, ob Urši Bogataj in Emi Klinec pa sta na najvišji stopnički stala Lanišek in Cene Prevc. Za trenutno najboljša Slovenca v svetovnem pokalu je letošnja sezona najuspešnejša v karieri. Lanišek je prvič zmagal, ob tem pa je še štirikrat stopil na oder za zmagovalce. Na zadnji preizkušnji pred odhodom v Peking je prvič na stopničke skočil Cene Prevc, v tej sezoni pa sta se med prve tri zavihtela tudi Zajc in Kos. Na prve stopničke zime čaka še že dobitnik dveh olimpijskih kolajn Peter Prevc, ki pa je bil, recimo, na ekipni tekmi v Zakopanah pred slabimi tremi tedni, ko je Slovenija zmagala, najboljši posameznik tiste preizkušnje. Torej je prav vseh pet sposobnih skočiti med prve tri. Seveda bodo ambicije visoke tudi na ekipni tekmi – letos se je za zmago ekipa borila tudi na preostalih dveh tekmah, ko je bila tretja in četrta.

Pred štirimi leti so v Pjongčangu slovenski skakalci razočarali. Na ekipni tekmi so bili v postavi Jernej Damjan, Anže Semenič, Tilen Bartol in Peter Prevc peti, več kot sto točk za tretjimi Poljaki. Slavili so Norvežani pred Nemci. Na posamičnih tekmah je bil najboljši Prevc z desetim in 12. mestom. Do zdaj so sicer slovenski skakalci osvojili pet medalj. Prvi dve so prinesli iz Calgaryja leta 1988, ko so nastopili še pod jugoslovansko zastavo. Tedaj je bil Matjaž Debelak na veliki skakalnici bronast, skupaj s Primožem Ulago, Matjažem Zupanom in Miranom Tepešem pa so bili na ekipni tekmi srebrni. 14 let pozneje, ko je športni festival pod petimi krogi gostil Salt Lake City, so Primož Peterka, Robert Kranjec, Peter Žonta in Damjan Fras domov prinesli bronasto medaljo. 12 let zatem je za novi dve kolajni poskrbel Peter Prevc, ki je blestel v Sočiju, kjer je bil srebrn na srednji in bronast na veliki napravi.

Moderni skakalni center, kjer bodo slovenski skakalci in skakalke na vseh preizkušnjah v krogu kandidatov za kolajne. Podelili bodo pet kompletov. Tekme bodo na Kitajskem v večernem času, v Sloveniji pa okoli poldneva. Foto: Reuters
Moderni skakalni center, kjer bodo slovenski skakalci in skakalke na vseh preizkušnjah v krogu kandidatov za kolajne. Podelili bodo pet kompletov. Tekme bodo na Kitajskem v večernem času, v Sloveniji pa okoli poldneva. Foto: Reuters

"Imam srečo, da sem že trikrat doživel olimpijske igre. V Sočiju nisem pričakoval medalje, pa se je zgodilo. V Vancouvru sem bil še golobrad, v Južni Koreji pa sem skušal malce izsiliti rezultat in se ni izšlo. Moram biti zbran in skušati vse čim bolje izvesti," je dejal najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov, ki ima torej po treh olimpijskih igrah ogromno izkušenj: "Na vseh treh sem bil v drugačnem starostnem obdobju in v drugačni formi pred odhodom. V Vancouvru sem se učil, poslušal in spoznaval, kako je. Uspel mi je dober rezultat (7. in 16. mesto, op. a.). V Sočiju je bil zahteven izvedbeni in logistični del, saj so nam veliko časa vzele vožnje. Tam se je tudi začel drugačen urnik. Če nastopaš v državah vzhodno od Evrope, je dan od 11.00 dopoldne do 2.00 ali 3.00 zjutraj, in ne kot sicer od 6.00 do 22.00. V Vancouvru je bilo tudi druženja več. Koreja je bila psihično zahtevna, saj forma ni bila visoka. Želiš si dobrega rezultata in potem razmišljaš ves čas, ko si tam, kako bi ti uspelo."

Poleg Petra z olimpijskimi izkušnjami le še Zajc

Timi Zajc, Anže Lanišek, Peter Prevc in Lovro Kos so skakali v Zakopanah, kjer je Slovenija dobila moštveno preizkušnjo. Foto: EPA
Timi Zajc, Anže Lanišek, Peter Prevc in Lovro Kos so skakali v Zakopanah, kjer je Slovenija dobila moštveno preizkušnjo. Foto: EPA

V Sočiju je na srednji napravi Prevc zaostal le za Kamilom Stochom, ki je v Rusiji dvakrat postal olimpijski prvak, tretjič pa je Poljaku uspelo v Pjongčangu, ko je bil najboljši na veliki skakalnici. Bronasto medaljo je na obeh korejskih tekmah osvojil Norvežan Robert Johansson, ki je tudi pripotoval v Peking, kjer pa ni Nemca Andreasa Wellingerja, zdajšnjega prvaka s srednje in podprvaka z velike. Leto po igrah v Južni Koreji si je poškodoval koleno. Okrevanje je bilo dolgotrajno, sicer že skače v svetovnem pokalu, a se ni uvrstil v nemško ekipo. Na srednji napravi ne bo ne prvaka ne podprvaka, saj bo prvo preizkušnjo v Pekingu zaradi okužbe s koronavirusom izpustil Norvežan Johann Andre Forfang. Stoch kljub trem zlatim medaljam ni najuspešnejši skakalec na štartni listi Pekinga, saj je na Kitajskem že na svojih sedmih igrah nastopil Švicar Simon Ammann, ki je v Salt Lake Cityju in Vancouvru dobil obe tekmi in štirikrat postal olimpijski prvak.

Poleg Petra ima od slovenske peterice olimpijske izkušnje le še Zajc, ki je tudi skakal v Pjongčangu. Za Timijem je težka lanska sezona, ko po aferi na svetovnem prvenstvu v poletih v Planici ni več veliko nastopal v svetovnem pokalu, letos pa se je uspešno vrnil in nekajkrat že pokazal, da je znova lahko konkurenčen najboljšim. V Engelbergu je bil tretji, sicer pa je sedemkrat v tej zimi skočil med deseterico. Trenutno je na 13. mestu svetovnega pokala: "Pred štirimi leti so bile moje prve olimpijske igre. Takrat sem predvsem spoznaval vse skupaj. Bile so kar dolge, ker sem skakal le na manjši skakalnici (33. mesto, op. a.). To je bila tudi moja prva sezona v svetovnem pokalu. Na igrah nisem bil v pravi formi, je pa bila nekakšna nagrada, da sem šel zraven. Na vse sem gledal z velikimi očmi. Zdaj je malce drugače iz rezultatskega vidika. Olimpijska tekma je posebna, ker je samo na štiri leta, ni pa smisla delati evforije. Treba jo je vzeti kot navadno tekmo. O ciljih in pričakovanjih ne bom govoril. Rad bi le skakal, kot sem do zdaj, da bom lahko nasmejan."

"Če bo "borša" zaradi kovine za domov težja, toliko lepše"

Za vse skakalce sta olimpijski napravi popolnoma novi. Lani, kot je to sicer v navadi, preizkusa z generalko v svetovnem pokalu zaradi covida ni bilo. Kot pravi Peter Prevc pa so si v zadnjem času vse nove skakalnice zelo podobne. Po Laniškovih besedah sta profila podobna planiškima skakalnicama, kjer sicer Slovenci opravijo ogromno treningov. Žaba je bil že v predolimpijski zimi najboljši Slovenec. Sezono, ki jo je končal na devetem mestu skupne razvrstitve, je kronal na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu, kjer je bil na srednji skakalnici bronast. Letos je v svetovnem pokalu, kjer je trenutno peti, lanske dosežke že nadgradil, zdaj pa je pred njim olimpijski debi: "Vedno upaš oziroma pričakuješ od samega sebe, da boš ti tisti, ki bo dovolj dober, da ga izberejo v ekipo. Tak cilj sem imel pred štirimi leti, pa se ni izšlo. Poleti sem zelo dobro skakal, pa sem potem pred zimo precej padel. Veliko sem se naučil, tudi kako razporediti moči in tempirati formo. Res je, da štejejo medaljo, a pot do nje je zelo dolga. Treba je lepo iti iz skoka v skoka, dneva v dan, potem pa bomo videli."

Cene Prevc in Anže Lanišek sta bila del mešane ekipe, ki je slavila v Willingenu. Foto: EPA
Cene Prevc in Anže Lanišek sta bila del mešane ekipe, ki je slavila v Willingenu. Foto: EPA

Na robu najboljše deseterice skupnega seštevka je njegov vrstnik, Cene Prevc, ki letos preseneča s konstantnimi rezultati. Izpustil je tri tekme, potem ko je na polovici novoletne turneje zaradi osebnih razlogov odšel domov, na vseh preostalih v sezoni pa se je prebil med dobitnike točke. Sedemkrat se je prebil v deseterico, na zadnji preizkušnji pred Pekingom pa torej navdušil s prvimi stopničkami kariere: "Od začetka sezone mi je najpomembneje, da sem stalno zraven. Kar sem manjkal, sem le po svoji želji. Če bom v Pekingu odskakal, kot sem do zdaj, bom zadovoljen. Želim narediti skoke na ustrezni ravni, da jih pokažem na olimpijskih igrah, kjer je nekaj dodatnega pritiska, saj je tekma le na štiri leta. Se pa z rezultatom ne obremenjujem. Če bo "borša" zaradi kovine za domov težja, toliko lepše."

Olimpijski debitant je tudi Kos, ki je letos prvič stalno del ekipe svetovnega pokala. Tudi njemu se je že šestkrat uspelo prebiti med deseterico, v Garmisch-Partenkirchnu pa je novo leto začel s prvo uvrstitvijo na oder za zmagovalce, ko je bil tretji. "Če bi mi kdo pred sezono dejal, da bom med potniki na olimpijske igre, bi težko verjel, da se bo kaj takega zgodilo. Res se vse hitro odvija. Od začetka novoletne turneje res uživam. Vem, da štejejo le medalje. O četrtem, šestem ali desetem mestu se ne govori veliko. Če jo osvojiš, vse skupaj veliko pomeni. Treba je iti na vse ali nič, in jasno bi rad domov prinesel medaljo," je dodal mladenič, ki je brez dvoma odkritje slovenske sezone.