Peter Prevc je v kvalifikacijah pristal pri 131,0 m in s tretjim mestom še povečal slovenske ambicije pred sobotno tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Prevc je v kvalifikacijah pristal pri 131,0 m in s tretjim mestom še povečal slovenske ambicije pred sobotno tekmo. Foto: www.alesfevzer.com

Srednja kitajska olimpijska skakalnica bo z zlatimi črkami zapisana v zgodovino slovenskega skakanja. Sploh prvo olimpijsko skakalno zlato in hkrati prvo žensko skakalno olimpijsko medaljo je Sloveniji priborila Urša Bogataj, popoln dan pa je z bronom zaokrožila Nika Križnar. Moška tekma na srednji skakalnici je pustila malce grenkega priokusa, saj je Petru Prevcu vsega 0,5 točke zmanjkalo do odličja, ki pa ga je šampion skupaj z omenjenima dekletoma in Timijem Zajcem osvojil na prvi mešani ekipni tekmi pod petimi krogi, ko slovenski kvartet ni imel prave konkurence. Tako so skakalci v Pekingu že dvakrat slišali Zdravljico.

Posamična tekma bo v soboto, ekipna pa v ponedeljek ob 12.00. Neposredni prenos na TV SLO 2, MMC-ju in Valu 202.

Sorodna novica Vsa slovenska četverica na tekmo, največ je s 3. mestom pokazal Peter Prevc

Skakalke so s to preizkušnjo končale svojo olimpijsko epizodo, fantje pa so se preselili na večjo napravo, ki prav tako spominja na planiško. Orli so se na novi skakalnici dobro znašli in napovedali kandidaturo za najvišja mesta tako na sobotni posamični kot ponedeljkovi moštveni preizkušnji. Slovenska ekipa je tako močna, da je brez mesta na prvi tekmi ostal Anže Lanišek. Kot je povedal Robert Hrgota, je imel po odličnih predstavah na srednji skakalnici vnaprej mesto na posamični preizkušnji zagotovljeno Peter Prevc, Cene Prevc in Zajc sta si ga priborila po prvem dnevu treningov, drugi dan pa je dvoboj s prvim slovenskim skakalcem svetovnega pokala v tej zimi dobil Lovro Kos.

Lanišek bo tako v soboto počival, ni pa še izgubil priložnosti za nastop na ekipni tekmi. Namreč v nedeljo skakalce čaka še en trening, na katerem se bo trenutno peti skakalec skupnega seštevka pomeril z najslabšim ali pa z najslabšima dvema za mesto med četverico, ki bo v ponedeljek lovila medaljo. Slovenija je enkrat že stala na olimpijskem odru za zmagovalce ekipnih tekem. Leta 2002 so v Salt Lake Cityju Primož Peterka, Robert Kranjec, Peter Žonta in Damjan Fras priskakali bron. Še žlahtnejše odličje, tedaj srebrno, so leta 1988 v Calgaryju osvojili Primož Ulaga, Matjaž Zupan, Miran Tepeš in Matjaž Debelak, a takrat še pod zastavo Jugoslavije.

Timi Zajc je bil na treningih zelo razpoložen, v kvalifikacijah pa je imel nekaj težav. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Zajc je bil na treningih zelo razpoložen, v kvalifikacijah pa je imel nekaj težav. Foto: www.alesfevzer.com

Debelak je na istih igrah dobil bron na veliki skakalnici, njegov uspeh pa je leta 2014 ponovil Peter Prevc. Takrat je v Sočiju najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov najprej na srednji skakalnici dobil srebro, na večji pa je bil tretji za Kamilom Stochom in legendarnim Japoncem Noriakijem Kasaijem. Poljak je bil tedaj dvakratni olimpijski prvak, zlato pa je ubranil pred štirimi leti v Pjongčangu. V Južni Koreji sta mu družbo na stopničkah delala Nemec Andreas Wellinger in Norvežan Robert Johansson. Na ekipni tekmi so slavili Norvežani pred Nemci in Poljaki.

Od Petra Prevca boljša le Norvežana

Stoch se je z manjšo kitajsko olimpijsko skakalnico dobro ujel, bil po prvi seriji celo tretji, na koncu pa je zasedel šesto mesto. Na večji napravi do zdaj ni bil ospredju. Njegov najboljši poskus je bil kvalifikacijski, ki je meril 128,0 m, kar mu je prineslo osmo mesto. Poljski as ne sodi v najožji krog favoritov, v katerem so glede na prikazano Norvežani Marius Lindvik, ki je v Pekingu dvakrat dobil kvalifikacije, Halvor Egner Granerud in Daniel Andre Tande, ki je s 139,0 m poskrbel za najboljšo daljavo na treningih, Avstrijci Manuel Fettner, ki je bil srebrn na srednji skakalnici, Jan Hörl in prebujeni Stefan Kraft, ki je lani na veliki skakalnici v Oberstdorfu postal svetovni prvak, ter seveda najboljši s srednje skakalnice v Pekingu Japonec Rjoju Kobajaši. Toda svetovni vrh je širok in kar nekaj skakalcev je, četudi niso blesteli v kvalifikacijah ali treningih, sposobnih poseči po odličjih, kar potrjujejo tudi tekme svetovnega pokala v letošnji zimi.

Čeprav mu sezona ni šla povsem po načrtih, pa med favorite za kolajno sodi tudi Peter Prevc, ki je na najpomembnejšem dogodku sezone izvrstno pripravljen. "Več stvari je, ne le ena, zaradi katere so se stvari pri Petru izboljšale. Že pred zimo smo opozarjali, da je Peter blizu, ampak je manjkala pika na i. Veseli me, da se je to lepo izšlo na olimpijskih igrah. Treba pa je to potrditi še na dveh preostalih tekmah. Želim si, da nadaljuje v tem ritmu. Vemo, da se priložnosti ne ustraši, ampak jo izkoristi ter zagrabi z obema rokama," je za STA povedal Hrgota.

Cene Prevc bo v soboto, potem ko na srednji skakalnici ni nastopil, debitiral na olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com
Cene Prevc bo v soboto, potem ko na srednji skakalnici ni nastopil, debitiral na olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com

29-letni slovenski skakalni velemojster je odlično nastopil predvsem na drugem treningu, ko je bil v dveh serijah med najboljšimi, zelo dober pa je bil tudi njegov kvalifikacijski poskus, ki mu je prinesel tretje mesto. Dobitnik treh olimpijskih medalj je tudi potrdil, da olimpijska naprava spominja na planiško skakalnico, ob tem pa dodal, da mu sicer ta ni najbolj všeč, kljub temu da je s 142,0 m uradni rekorder Bloudkove velikanke, na kateri je tudi zmagal v svetovnem pokalu. Vseeno se je Peter s kitajsko skakalnico, kot kaže, zelo dobro spoprijateljil in bo v soboto glavni slovenski adut.

Visoka pričakovanja pred tekmo smučarskih skakalcev

Tudi Zajc, Kos in Cene Prevc so pokazali, da so sposobni skočiti med najboljše, kar še dodatno vliva optimizem za ponedeljkovo ekipno tekmo, kjer bodo orli v krogu glavnih kandidatov za kolajno, njihovi največji tekmeci pa verjetno Norvežani in Avstrijci. Zdi se, da so trenutno Nemci, Japonci in Poljaki korak za omenjeno trojico, vendar pa so moštvene tekme nepredvidljive in so poskrbele tudi že za nepričakovane scenarije in presenečenja. "Lahko naštejem vsaj 12, 13 imen, ki lahko osvojijo medaljo, še več. Me pa veseli, da so med temi štirje Slovenci. Naša glavna naloga je, da se ne obremenjujemo s tem, kaj se lahko zgodi in kaj ne, temveč se obremenjujemo s stvarmi, na katere imamo vpliv. To so zbranost, sproščenost, pripravljenost in sam skok. Potem pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo. Na mali skakalnici smo videli, kam nas to pelje. Želimo, da bo podobno tudi na večji," je še dejal Hrgota in pristavil: "S tiste pol točke več."