Slovenska ekipa v zasedbi Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc je na mešani ekipni tekmi zanesljivo opravila s konkurenco.

Urška Bogataj je s tem v Pekingu osvojila že drugo zlato medaljo, Nika Križnar je bronasti dodala zlato.

Sandi Križnar in Aljaž Vodan, partnerja zlatih olimpijk, sta po tekmi za Televizijo Slovenija povedala, da sta na dekleti "ponosna do neba". "Najlepše je videti, da sta druga drugi v podporo in da sta prijateljici," še dodajata.

Prav tako je zelo ponosna tudi družina Timija Zajca, ki jih je tudi obiskala televizijska ekipa. Babica Anica Zajc je bila pred tekmo precej nervozna. "Zdaj sem pa zadovoljna," pravi po osvojeni zlati kolajni.

Ponosen tudi državni vrh

Navdušenja ni skrival niti predsednik republike Borut Pahor. "Olala! Skupaj smo res najmočnejši. Zgodovinski uspeh naših punc in fantov. Iskrene čestitke Nika Križnar, Urša Bogataj, Timi Zajc in Peter Prevc! Ponosni do neba," je zapisal na Facebooku.

"Kjer poleg znanja odloča tudi pogum, je Slovenija prvak. Čestitke in hvala," pa je tvitnil premier Janez Janša in dodal fotografijo zlatih skakalcev in skakalk.

Tina Maze: Zlato ni več "problem"

Med prvimi, ki so na družbenih omrežjih čestitali zlati četverici, je bila znova nekdanja smučarka Tina Maze.

"Tako srečna, da zlato ni več "problem". Odlično ekipno delo TeamSlovenia. Peter Prevc, teb pa še posebej čestitam, bila je dolga pot," je na Twitterju zapisala dvakratna olimpijska prvakinja.

"Olimpijske igre v najboljši različici – EKIPA, ženska/moška energija, neverjetni zapleti, izjemen razplet – OLIMPIJSKO ZLATO! Poklon in iskrene čestitke VSEM stebrom in tvorcem uspeha!" pa je na Facebooku zapisala še ena dobitnica olimpijske medalje in nekdanja tekačica na smučeh Petra Majdič.

"Uvoz zlata v kilogramih"

Čestitkam se je na Twitterju pridružil tudi Statistični urad RS: "Po zaslugi mešane ekipe v smučarskih skokih, katere članom bi še najbolj pristajal priimek Orel (tako se je na začetku leta 2021 pisalo 462 prebivalcev Slovenije), se uvoz zlata iz Kitajske meri že v kilogramih. Bravo, ekipa Slovenije!"

Tekma mešanih ekip premierno na olimpijskih igrah

Mednarodni olimpijski komite (IOC) je na Twitterju v svoji čestitki še posebej poudaril, da je mešana ekipna tekma sploh prvič potekala na olimpijskih igrah. Athlete 365 piše, da so tovrstni premiki na olimpijskih igrah del prizadevanj za "enako prepoznavnost med športniki in športnicami".

Sorodna novica Zlata slovenska flota zavzela nebo nad Kitajsko

"Pokažimo nekaj ljubezni do Slovenije. Država je imela pred olmpijskimi igrami v Pekingu dve zlati medalji na zimskih igrah. Zdaj je osvojila dve v smučarskih skokih," pa je zapisal novinar športne spletne strani The Athletic Lukas Weeze.

Nemška tiskovna agencija DPA medtem poroča, da je slovenska ekipa z lahkoto zmagala na uvodni mešani ekipni tekmi v smučarskih skokih, vendar je zmago "zasenčila vrsta odmevnih diskvalifikacij".

Starši skakalcev navdušeni nad uspehi v Pekingu