Claudia Pechstein je v Pekingu nastopila na svojih osmih olimpijskih igrah! Foto: EPA
Claudia Pechstein je v Pekingu nastopila na svojih osmih olimpijskih igrah! Foto: EPA

Vsake tri dni vam bomo pripravili tri predloge, danes in jutri do polnoči pa lahko izberete, kdo od teh športnikov, teh zgodb vas je najbolj prepričal.

Saba Kumaritašvili

Saba Kumaritašvili, gruzijski sankač, ki je postal prvi član v svoji družini z nastopom na olimpijskih igrah po tragediji, ki se je primerila pred 12 leti na olimpijskih igrah v Vancouvru. Njegov bratranec Nodar Kumaritašvili je takrat v poskusni seriji pred olimpijskimi igrami izgubil nadzor nad sankami in v starosti 21 let umrl v tragični nesreči. To je bila prva smrtna žrtev v sankanju po 35 letih. Saba Kumaritašvili je kljub temu šel po bratrančevih stopinjah in nadaljeval bogato družinsko sankaško tradicijo. S tem športom sta se v času Sovjetske zveze ukvarjala že njegov dedek in oče.

Polona Klemenčič

Polona Klemenčič, ki je opazila, da je na mešani štafetni tekmi padel diopter s puške Marte Olsbu Røiseland. Opozorila je fizioterapevtko slovenske reprezentance Ulo Hafner, ki je po štartu tekme ta pomemben del opreme, brez katerega Norvežanka ne bi mogla natančno streljati proti tarčam, dala norveškemu biatlonskemu štabu. Ko je Røiseland prvič prišla na strelišče, jo je diopter tam čakal. Norvežani so na koncu osvojili zlato medaljo.

Claudia Pechstein

Claudia Pechstein je legendarna nemška hitrostna drsalka, ki je v Pekingu nastopila že na osmih olimpijskih igrah. Prvič se jih je udeležila leta 1992 v Albertvillu ter med Lillehammerjem in Torinom osvojila devet olimpijskih kolajn, od tega pet zlatih. V Pekingu je tekmovala na 5000-metrski razdalji in zasedla 20. mesto, dva dni po sklepni slovesnosti pa bo dopolnila 50 let.

Riddle: Opinion Poll - Kateri športnik ali športnica predstavlja najbolj olimpijski trenutek prvih treh dni iger v Pekingu?

Kako je slovenska fizioterapevtka pomagala norveškim biatloncem do zlata