Timi Zajc je po 27. mestu v Planici na družbenih omrežjih zapisal, da bi moral za slab izkupiček slovenskih orlov na letošnjem svetovnem prvenstvu v poletih odgovornost prevzeti trenerski štab. Foto: BoBo
Timi Zajc je po 27. mestu v Planici na družbenih omrežjih zapisal, da bi moral za slab izkupiček slovenskih orlov na letošnjem svetovnem prvenstvu v poletih odgovornost prevzeti trenerski štab. Foto: BoBo
Sorodna novica Oster odziv Timija Zajca: Glavni trener naj prevzame odgovornost

Približno dve uri po odločitvi o usodi Zajca je pred novinarje stopil predsednik Zbora in Odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič, ki je pojasnil nastal položaj in ob tem razkril, da se z mesta glavnega trenerja Bertoncelj umika, do konca svetovnega prvenstva v poletih pa bo njegovo mesto prevzel dozdajšnji pomočnik Robert Hrgota.

"Nič kaj lepih stvari nimamo, in moram reči, da mi je zelo težko zaradi tega, kar se dogaja tu v Planici pred ljudmi, ki so to tekmovanje pripravili, in pred vsemi, ki imajo te skoke radi. Toda včasih se je treba odločiti, kot se odločamo. Kar se tiče odločitve najprej trenerja in potem vodje panoge (Gorazd Pogorelčnik, op. a.), moram povedati, da je vodstvo to odločitev podprlo na podlagi pravilnikov, ki jih imamo, in glede na etični kodeks. Potem smo naredili korak naprej. Na željo glavnega trenerja sem sprejel njegovo odločitev, da se umakne iz Planice. Hrgota bo prevzel njegovo zastavico in bo tisti, ki bo vodil tekmovanje naprej. Naslednji teden bosta zasedala tako strokovni svet kot tudi odbor za skoke in nordijsko kombinacijo. Tam se bomo odločili, kako naprej."

"Danes, 12. 12. 2020, zjutraj je vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo na predlog glavnega trenerja slovenske reprezentance v smučarskih skokih sprejel sklep o izključitvi Timija Zajca, člana A-reprezentance s svetovnega prvenstva FIS v poletih, ki poteka v Planici," je SZS o izključitvi Zajca zapisal v sporočilu za javnost. V obrazložitvi so dodali, da je bil sklep o izključitvi sprejet na podlagi "podpisane pogodbe s športnikom, pravilnikom o pravicah in dolžnostih tekmovalcev ter disciplinskim pravilnikom Smučarske zveze Slovenije".

Na ekipni tekmi bo nastopil Peter Prevc

"Timi Zajc je danes zapustil reprezentanco. Kakšna bo odločitev za naprej, bi vam v tem trenutku težko kar koli povedal, ker nimam nobenih informacij. Predvsem mora stroka povedati, kako in kaj," je o Zajcu še povedal Jasnič, na vprašanje, ali bo mladenič v tej sezoni še skakal, pa odgovoril: "Jaz upam. Skakalci so skakalci." Ob tem je SZS poudaril, da je Zajc izključen le s svetovnega prvenstva v poletih, o nadaljnjih korakih pa bo več znanega v prihajajočem tednu.

Ljubo Jasnič in Gorazd Pogorelčnik o konfliktu v skakalnem taboru

20-letni skakalec iz Hramš je bil o sklepu obveščen takoj po sprejetju le-tega. Vodstvo SZS-ja je nato stopil v stik s FIS-om za dovoljenje za zamenjavo skakalca na ekipni tekmi. Ker sta Peter Prevc in Žiga Jelar v petek nastopila kot predskakalca, po pravilih FIS-a ne smeta sodelovati na moštveni preizkušnji. Vendarle je krovna organizacija naredila izjemo in slovenski reprezentanci pogledala skozi prste. Tako bo Zajca v moštvu zamenjal nekdanji svetovni prvak v poletih, Peter Prevc.

"Tečejo pogovori s FIS-om, ker moramo, glede na situacijo, kakršna je, dobiti njihovo dovoljenje. Te štirje skakalci so bili fiksni, glede na to, kaj se nam je zgodilo, skušamo doseči dogovor, da nam dajo dovoljenje, da pripeljemo četrtega člana, da bomo lahko nastopili kot ekipa," je v pogovoru z novinarji dopoldne zaključil Jasnič.

Povod za izključitev oster odziv na Instagramu

Slovenski skakalci v petkovih serijah niso blesteli. Nobeden izmed štirih domačih adutov nima več možnosti za najvišja mesta. Zajc, ki bi moral biti eden izmed kandidatov za najvišja mesta, saj je do zdaj v karieri imenitno nastopal na letalnicah, hkrati pa je bil lani tudi v svetovnem pokalu drugi v posebnem seštevku poletov, je prvi del posamične tekme SP-ja v poletih končal na 27. mestu. Po petkovih preizkušnjah se je na rezultat ostro odzval na Instagramu, kjer je zahteval, da veliko odgovornosti za slabe rezultate vseh slovenskih skakalcev prevzame glavni trener.

Spori v Planici: Zajc izključen, Bertoncelj odšel

Povsem jasno je, da se umazanega perila ne pere v javnosti in družbena omrežja niso platforma za reševanje problemov, toda nezadovoljstvo je čutiti že nekaj časa, stvari so se nakopičile in zapis ni posledica le razočaranja po spodrsljaju v Planici. Dejstvo je, da slovenski skakalci trenutno niso konkurenčni najboljšim. Neuspešno so začeli predolimpijsko zimo, vtis pa so še poslabšali v poletih, kjer sicer veljajo za ene najmočnejših med skakalno elito, in to na domačem prvenstvu v Planici, ki bi moral biti eden izmed vrhuncev trenutne generacije.

Prihodnji teden se bodo sestali pristojni organi panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, ter obravnavali poročilo o dogodku.

Zajc: To se mi enostavno zdi smešno

Zajc se je po izključitvi s prvenstva že vrnil domov in je za Televizijo Slovenija prek Skypa ekskluzivno povedal: "Meni je žal. Vsi smo imeli velike ambicije za Planico, to je domače prvenstvo. Sploh Slovenci smo bili vedno znani, da znamo na letalnici narediti preskok. Ampak če potegnem črto, sem videl, da smo po dveh letih na velikih tekmah zmeraj pogoreli. Verjetno je razlog kakšen drug. Predvsem upam, da se bodo fantje zbrali in bodo jutri v boju za medalje."

Zajc je dodatne komentarje podal v uvodni studijski oddaji pred prenosom skokov iz Planice. "Včeraj sem samo povedal svoje mnenje. Poleti sem imel veliko sestankov tudi na zvezi. Tudi sam sem želel opraviti več treningov, ampak jih nisem smel, ker če slučajno ne bo rezultatov, oni odgovarjajo za neuspeh in včeraj je do tega prišlo. Tako da sem o tem tako povedal, da je zdaj pravi trenutek, da glavni trener odgovarja za neuspeh. In videti je, da je tako odgovarjal, da je raje mene izključil iz ekipe, kot da bi kaj drugega naredil. To se mi enostavno zdi smešno."

Zajc po izključitvi: To se mi enostavno zdi smešno

Kaj konkretno pa ga je motilo? "Komunikacije ni bilo nobene, ni bilo pravega razumevanja in težko je tako delati. Pri sebi osebno vidim ogromno rezerve pri kondicijskih treningih, da sem še vedno zelo zadaj. Kondicijski so eno, skoki so drugo, tukaj tudi mislim, da je bilo veliko premalo znanja. Pri veliko stvareh se je zelo zakompliciralo, je zadnji čas, da nekaj spremenim."

Na vprašanje, ali je morda eden izmed razlogov za njegovo nezadovoljstvo tudi ta, da je želel delati s svojo ekipo, je Zajc odgovoril: "Nekako je prišlo do zaključka, da se to pri nas ne da, da sploh ni mogoče, tako da bil sem neumen, oprali so mi možgane, veliko so me prepričevali, zdaj vidim, da so mi delali veliko škodo. To sem dal ven, upam, da se bo kaj spremenilo, jaz sem z njimi zgodbo zaključil, tako da zdaj bom to poskusil rešiti preko odvetnikov."

Razkol v Planici: Zajc izključen, Bertoncelj odstopil