Tina Maze je po petih od sedmih veleslalomov v tej sezoni v skupni razvrstitvi te discipline šele na 9. mestu, a trenutna forma jo uvršča med glavne kandidatke za zlato. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tina Maze je po petih od sedmih veleslalomov v tej sezoni v skupni razvrstitvi te discipline šele na 9. mestu, a trenutna forma jo uvršča med glavne kandidatke za zlato. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tina Maze
V zadnjih dveh letih je Mazejeva na velikih tekmovanjih osvojila štiri srebrne medalje. Pred dvema letoma na SP-ju v veleslalomu, lani na olimpijskih igrah v superveleslalomu in veleslalomu ter letos na SP-ju v superkombinaciji. Foto: EPA
Tessa Worley
Francozinja Tessa Worley je dobila vse tri decembrske veleslalome. Foto: Reuters
Victoria Rebensburg
Viktoria Rebensburg je na lanskih olimpijskih igrah odvzela Mazejevi zlato za pičle štiri stotinke. Foto: EPA
Tina po veleslalomsko kolajno

Prvi in najpomembnejši je, da je 27-letna slovenska šampionka pozabila na januarsko krizo. V Garmischu je končno našla pravi občutek in po srebrni medalji v superkombinaciji kipi od samozavesti. Tudi breme velikih tekmovanj je preteklost. Tina je na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah v zadnjih dveh letih osvojila 4 odličja, kar jo zdaj že uvršča med specialistke za največje tekme.

Ženski veleslalom bo v četrtek (10.00/13.30). Obe vožnji si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali tudi na spletni strani MMC-ja.

Tina dobila zadnji veleslalom prav v GA-PA-ju
Leži ji tudi teren v Garmischu. Dokaz sta odlična nastopa v superkombinaciji in smuku, ne smemo pa pozabiti niti na finale lanske sezone, ko je Mazejeva v Garmischu dobila svoj zadnji, osmi veleslalom v svetovnem pokalu.

Bolnišnica v nemškem taboru
Če omenimo še zdravstvene težave Marie Riesch ter dveh glavnih konkurentk, olimpijske prvakinje Viktorie Rebensburg (gripa) in branilke naslova Kathrin Hölzl (hrbet), je podlaga za optimistične napovedi več kot upravičena. Svetovno prvenstvo je že končala Lindsey Vonn.

Preizkus vezi potekal brez težav
"Zdaj že imam eno medaljo, želim pa si še več, vendar zgolj želja ni dovolj, treba bo tudi dobro smučati. Počutim se dobro. Na progi Kandahar sem v teh dneh opravila zelo dobre vožnje in testirala tudi vezi, ki sem jih zamenjala tik pred SP-jem. Doslej še nisem vedela, kako bo po menjavi, vadbo pa sem opravila zelo dobro in sem zadovoljna. Vse skupaj poteka v pravi smeri," je zadovoljna Mazejeva.

Tudi Tina se zaveda težav tekmic
Črnjanka je dejala, da je njeno zdravstveno stanje bistveno boljše, kot je bilo na zadnjih tekmah za svetovni pokal pred SP-jem, in da čuti manj bolečin kot prej. Komentirala je tudi težave nekaterih tekmic: "Celoten nemški tabor je pred dnevi zbolel. Za Lindsey Vonn pa nisem presenečena, da je odpovedala nastope, ker ji veleslalom in slalom ne gresta najbolje. Vlada v hitrih disciplinah, kjer pa ji je primat na tem SP-ju odvzela Elisabeth Görgl. Gotovo se z vsem tem odpirajo večje možnosti, vendar se na to ne oziram. Skušala bom narediti vse, kar znam, in doseči dober izid."

V tej sezoni le dve zmagovalki
In kdo bodo glavne tekmice Mazejeve? V prvi vrsti je to zagotovo zmagovalka treh izmed petih veleslalomov v tej sezoni Tessa Worley. Tudi Francozinja pa je ranljiva. Vse svoje zmage je dosegla decembra, na edinem letošnjem veleslalomu v Zwieslu pa je bila le 10. Na najvišjo stopničko v veleslalomu je v letošnji sezoni stopila le še Rebensburgova, ki pa je ravno prebolela gripo, kar je zagotovo pustilo posledice.

Izjemno nevarna bo tudi Görglova
Kandidatka za najvišja mesta je tudi Tanja Poutiainen, tretja v veleslalomskem seštevku. Na stavnicah visoko kotira Elisabeth Görgl, ki leti na krilih zlate medalje v smuku in superveleslalomu. Drugo avstrijsko orožje je Kathrin Zettel, tretjeuvrščena na zadnjem veleslalomu v Zwieslu. Krog kandidatk za odličja končujejo načeti Riescheva in Hölzlova (po treh tednih je prvič trenirala v ponedeljek), drugouvrščena iz Zwiesla Federica Brignone in odlična Francozinja Anemone Marmottan.

Štartna lista (četrtek ob 10.00/13.30):
1 T. MAZE SLO
2 T. POUTIAINEN FIN
3 T. WORLEY FRA
4 M. RIESCH NEM
5 K. ZETTEL AVT
6 V. REBENSBURG NEM
7 K. HÖLZL NEM
8 E. GÖRGL AVT
9 F. BRIGNONE ITA
10 M. PIETILÄ-HOLMNER ŠVE
11 J. MANCUSO ZDA
12 A. MARMOTTAN FRA
13 M. MÖLGG ITA
14 T. BARIOZ FRA
15 A. FISCHBACHER AVT
39 M. FERK SLO


Veleslalomske uvrstitve Tine Maze na SP-jih:

LetoPrizoriščeMestoZmagovalka
2001St. Anton22.Sonja Nef (Švi)
2003St. Moritz5.Anja Pärson (Šve)
2005Santa CaterinaodstopAnja Pärson (Šve)
2007Are22.Nicole Hosp (Avt)
2009Val d'Isere2.Kathrin Hölzl (Nem)

Veleslalomi letošnje sezone

Sölden (23. 10. 2010):

MestoSmučarkaDržavaČas
1.Viktoria RebensburgNemčija2:26,39
2.Kathrin HölzlNemčija+0,42
3.Manuela MölggItalija0,86
............
6.Tina MazeSlovenija1,13

Aspen (27. 11. 2010):

MestoSmučarkaDržavaČas
1.Tessa WorleyFrancija2:06,81
2.Viktoria RebensburgNemčija+0,01
3.Kathrin HölzlNemčija0,02
............
14.Tina MazeSlovenija1,27

St. Moritz (12. 12. 2010):

MestoSmučarkaDržavaČas
1.Tessa WorleyFrancija2:10,70
2.Tanja PoutiainenFinska+0,01
3.Tina MazeSlovenija0,31

Semmering (28. 12. 2010):

MestoSmučarkaDržavaČas
1.Tessa WorleyFrancija2:09,66
2.Maria RieschNemčija+0,62
3.Kathrin HölzlNemčija0,78
............
6.Tina MazeSlovenija1,29

Zwiesel (6. 2. 2011):

MestoSmučarkaDržavaČas
1.Viktoria RebensburgNemčija1:36,96
2.Federica BrignoneItalija+0,53
3.Kathrin ZettelAvstrija0,89
Tina po veleslalomsko kolajno