Jernej Damjan je letos skakal na šestih od sedmih posamičnih tekem. Enkrat je ostal brez točk, sicer pa jih je zbral 177, s čimer je na devetem mestu v svetovnem pokalu. Foto: BoBo
Jernej Damjan je letos skakal na šestih od sedmih posamičnih tekem. Enkrat je ostal brez točk, sicer pa jih je zbral 177, s čimer je na devetem mestu v svetovnem pokalu. Foto: BoBo
V Ruki je presenetil vso konkurenco in drugič v karieri v svetovnem pokalu skočil na najvišjo stopničko. Foto: EPA
Treningi v Planici, kot pravi, so bili že bolj podobni Ruki kot Engelbergu. Foto: Reuters
P. Prevc: Samozavesti se ne da kupiti v trgovini

34-letnemu Ljubljančanu je namreč, kot je dejal, pred kratkim eden izmed novinarjev povedal, da še nikoli v dolgoletni karieri ni v isti sezoni skakal v finalu na vsaki izmed štirih skakalnic prestižne turneje. Zato si je letos ob zelo uspešnem uvodu v sezono to postavil za cilj: "Nisem vedel za to statistiko, da mi v isti zimi še ni uspelo biti v finalu, in to je tak cilj. Sicer je pa ta novoletna tako specifična zadeva. Vsaj pri meni je tako, da nikoli ne vem, kaj me je zmotilo, pa je bilo potem hitro dobro ali obratno. Turneja mi je še vedno velika uganka. Zaradi te specifičnosti si ne želim postavljati večjih ciljev. Torej le, da bom zbiral točke do konca in da bo šlo v končni seštevek vseh osem skokov. Lahko se mi pa že v Oberstdorfu to podre."

Zaradi tega se tudi strinja z Goranom Janusom, ki je kot glavna cilja zime izpostavil olimpijske igre in svetovno prvenstvo v poletih, za turnejo pa je v bistvu dejal, da so le štiri tekme svetovnega pokala: "Novoletna je tako specifična, da se mi zdi ciljati na končni rezultat brez zveze. Skakalnice so tako različne. Boljše, kot da rečeš, da je to vrhunec in si postavljaš dolgoročne cilje, je, da se osredotočiš na vsako posamezno tekmo in zna biti potem boljši izid, kot če bi se obremenjeval s končnim rezultatom. Moraš biti še toliko bolj sproščen. Na olimpijskih igrah imaš lahko en dan dober, ko se ti vse poklopi, tu pa potrebuješ štiri, če ne še kakšnega več."

V Engelbergu se preprosto ni znašel
Čez dober teden se bo torej začela 66. novoletna turneja. Tradicionalno bodo najprej na sporedu kvalifikacije pod Senčno goro. Janus je določil že štiri potnike na turnejo, tri mesta pa so še odprta. Poleg Petra Prevca, Anžeta Semeniča in novinca v letošnji sezoni Žige Jelarja si je vstopnico že izboril Damjan, ki je letos najboljši slovenski skakalec. Potem ko ga Janus sploh ni uvrstil v ekipo za prvo prizorišče, je takoj po prihodu v karavano v Ruki zmagal. Trenutno drži deveto mesto v svetovnem pokalu, z zadnjo postajo v Engelbergu pa ne more biti zadovoljen, saj je v Švici v nedeljo zasedel 22. mesto, dan prej pa je prvič v olimpijski zimi ostal brez točk.

"Zagotovo je Ruka boljši kazalnik, kje sem trenutno, kot je Engelberg, saj mi ta skakalnica ni všeč. Preprosto ne znam tam skočiti, še vedno ne. Stara mi je bila všeč, nova pa niti približno. S Tandejem sva se pogovarjala, da kar koli narediš, je isto. Rekel je, da naredi dva ista skoka, pa gre enkrat 125, drugič pa 135 m, pa ne ve, kje je razlika. No, jaz nisem prišel do 135 m, a kar koli sem naredil, je bilo isto. Bolj sem se trudil, slabše je bilo. V Planici sem se na treningu v sredo takoj odločil, da Engelberg pozabim. Hitro sem videl, da sem se odločil prav, saj so skoki tam, kjer so bili prej. Torej korak nazaj in delati na tem, kar je bilo vikende pred zadnjim," je povedal Damjan.

Nemški del mu je navadno bolj ustrezal
Prvič je na novoletni turneji nastopil v sezoni 2004/05, v skupni razvrstitvi pa je prestižno tekmovanje pred desetimi in osmimi leti najvišje zaključil na 18. mestu. Na posamičnih tekmah je najboljša uvrstitev sedmo mesto, ki mu je dvakrat, v letih 2004 in 2009, uspelo na prvi postaji turneje v Oberstdorfu. V Garmischu je bil pred desetimi leti 15., v Innsbrucku leta 2005 12., v Bischofshofnu pa prav tako leta 2008 18: "Nemški del mi je navadno bolj ustrezal, z avstrijskim pa sem imel več težav. Včasih sem bil sicer zelo proti Bischofshofnu, pa sem zdaj spremenil mnenje. Innsbruck je najbolj čudna od teh štirih. Sploh če je vetrovno, ker je ena taka "padalnica". So majhne hitrosti, greš gor in hitro padeš. Je kar zoprna za skoke. Nikoli nisem tam prav užival v skokih, kot se to da drugje."

"Kar se samih tekem tiče so seveda vsakič moj cilj skoki med deset, a faktorjev je več. Če se mi vse poklopi, je potem to lahko Ruka, kjer sem zmagal, če se mi malo manj, je to Neustadt ali Tagil, kjer sem bil med deset, če gre pa vse narobe, je pa Engelberg. Iskreno res ni nobena skakalnica tu podobna Ruki, a se mi vsako leto spreminjajo občutki, kaj mi ustreza in kaj ne. Tudi Ruka mi navadno ni, letos pa sem se od prvega skoka počutil kot v dnevni sobi in potem je zelo prijetno skakati," je dodal.

Državnega naslova ne bo branil
Na turnejo, kjer bo skakal z novimi smučmi, ki jih je preizkusil na sredinem treningu, odhaja popolnoma sproščen. Še naprej se torej drži tega, kar si je zadal, ko se je letos pridružil svetovnemu pokalu. Četudi je bil Engelberg slabši, si je torej že v Planici vrnil prave občutke in zato gre lahko optimistično naprej. Pod Poncami bo treniral še v četrtek, nato pa bo prosto do odhoda v Oberstdorf. Izpustil bo tudi sobotno državno prvenstvo na Bloudkovi velikanki, ko bi moral braniti naslov prvaka iz lanskega leta. Toda skupaj z Janusom in Igorjem Medvedom so se odločili za počitek, saj pravi, da je z izkušnjami ugotovil, da je zanj bistveno pomembnejša regeneracija. Hkrati je ob natrpanem urniku ta konec tedna še zadnji pred Planico, ki ga lahko izkoristi za počitek, da glavo popolnoma odklopi od skokov in preživi čas z družino.

Žena in hčerkica ga bosta spremljali tudi v Garsmichu, česar se še posebej veseli. Kar se tiče skupnega seštevka turneje, je zanj glavni favorit trenutno prvi skakalec svetovnega pokala Richard Freitag, ki je po njegovih besedah "edini, ki kaže konstantno formo". Nemci na zlatega orla čakajo sicer že debelih 16 let. Toda Damjan ob tem dodaja, da je dolgoletna zgodovina novoletne turneje pokazala, da se v teh dobrih desetih dneh od zadnje tekme do Oberstdorfa marsikaj obrne.

P. Prevc: Samozavesti se ne da kupiti v trgovini