Peter Prevc, ki je takole v četrtek zajadral s kulmske letalnice, je sicer še na stari velikanki dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Peter Prevc, ki je takole v četrtek zajadral s kulmske letalnice, je sicer še na stari velikanki dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Peter Prevc
Prevc je na Kulmu glavni favorit za zmago. Letos blesti v svetovnem pokalu, v preteklosti pa je že dokazal, da je izvrsten letalec. V zadnjih dveh sezonah je osvojil mali kristalni globus za seštevek poletov, doslej pa je v svetovnem pokalu že zmagal na Kulmu, v Vikersundu in v Planici. Foto: EPA
Prevc najboljši v skokih za trening
Slovenski letalci na Kulmu dobro začeli

Goran Janus je pred odhodom na avstrijsko letalnico napovedal dve medalji. Velika želja je kolajna na ekipni tekmi, ki bo v nedeljo. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Harrachovu je moštvena preizkušnja odpadla, saj so bile razmere preslabe. Pred štirimi leti v Vikersundu, kjer je na posamični tekmi Robert Kranjec osvojil zlato medaljo, pa je Slovenija doslej dosegla edino ekipno odličje na moštvenih tekmah v poletih, potem ko je bila v postavi Kranjec, Jure Šinkovec, Jurij Tepeš in Jernej Damjan (Peter Prevc je bil po padcu na letalnici v Oberstdorfu poškodovan) bronasta.

"Vsi so dobro začeli in imamo dobro popotnico za jutri. Kranjec drugi, Tepeš četrti, Lanišek pa deseti v kvalifikacijah. Peter Prevc je dosegel dva zelo dolga skoka na treningu, tretji pa bo šel takoj v pozabo. Imel je veter v hrbet, naredil pa je še majhno napako. Nič takega, jutri je nov dan in gremo v boj za naslov svetovnega prvaka. V soboto je napovedano slabo vreme, tako da fantje že vedo, da gremo v petek na nož. Proti vremenu se ne moreš boriti. Kranjec je pred SP-jem nekoliko popravil okovje, ki mu je prej preprečevalo, da bi bolj dobil smuči k sebi. Že v Planici je v torek dobro skakal. Vzdušje je zelo dobro, v našem bivalniku je veliko smeha in šal," je za STA povedal Janus.

Prevc želi ponoviti ali celo nadgraditi drugi skok
Glavni slovenski adut bo v petkovih in sobotnih serijah posamične tekme ter tudi na nedeljski ekipni preizkušnji jasno Prevc, ki je na Kulm prišel s popotnico štirih zaporednih zmag v svetovnem pokalu, skupno pa je bil v tej zimi najboljši že sedemkrat. Prepričljivo vodilni tekmovalec v skupnem seštevku bo branil bron izpred dveh let, ko je v Harrachovu zaostal za Severinom Freundom in Andersom Bardalom. Na Češkem je tedaj Prevc blestel na treningih in v kvalifikacijah, nato pa malce slabše nastopil v drugi seriji, zaradi slabih razmer pa sta zadnji dve seriji odpadli. Na obeh kulmskih treningih je bil prepričljivo najboljši, z 235,5 metra je postavil tudi daljavo dneva, v kvalifikacijah pa ob slabih razmerah napravil še manjšo napako.

Robert Kranjec je v karieri 174-krat preletel 200 metrov in s tem postavil izziv za mlajše Slovence. Več desno v prispevku Sare Oblak.

"Tega skoka še dolgo ne bom pozabil, ker se lahko iz njega največ naučim. Videli smo, pri preletu je bilo malo preveč vetra od zadaj, s trupom sem napačno odskočil in nisem prišel optimalno nad smuči. Potem sem se moral boriti za vsak meter, ker sem bil zelo nizko prek hrbtišča," je svoj tretji polet dneva za STA opisal Prevc. "Kar zadeva daljavo, sta bila treninga sicer dobra, toda sam vem, da sta bila prvi in zadnji skok kar podobna. Drugi pa je bil tak, da ga je treba čim bolj priklicati v spomin in ga poskušati ponoviti ali nadgraditi v petek in prihodnjih dneh. Mogoče je skočiti še kaj več. Po navadi je tako, ko se začnejo močnejše smrekove vejice, ki so ob letalnici, je še okoli pet metrov cone za pristanek, kot smo videli že v Vikersundu in Planici. Je pa vse odvisno od skakalca in razmer, kako dolgo lahko poletiš kakšen dan."

Kranjec: Na ekipni tekmi lahko veliko naredimo
Po težavah v letošnji sezoni, ko po poškodbi komolca ni našel prave forme, je odlično na treningih letel Kranjec, ki je skakalec z največ poleti prek 200 metrov, zdaj pa je v to zbirko dodal še tri. Kranjec, ki je bil pred štirimi leti svetovni prvak v poletih, je na kulmski letalnici že dvakrat zmagal. V kvalifikacijah je zaostal le za Andersom Fannemelom, na drugem treningu pa le za Prevcem. "Prva dva skoka za trening sta mi izvrstno uspela, posebej drugi, ko sem skakal celo z dresom za trening. V kvalifikacijah sem slabo skočil, v zraku me je zaviralo in sem se zelo 'matral', toda 207 m sem skočil s slabim skokom, zato bom toliko lažje jutri nastopil. Zelo si želim, da bi imeli dobro vreme v nedeljo, ker lahko na ekipni tekmi zelo veliko naredimo," je povedal Kranjec, ki je imel pred prihodom na Kulm težave z okovjem, kar ga je močno oviralo pri skakanju.

Lanišek za nasvet povprašal Kranjca in Prevca
Na poletih je vedno velik adut tudi Jurij Tepeš, ki je v četrtek že letel daleč, za TV Slovenija pa je po prvem dnevu povedal: "Zadovoljen sem s skoki. Na drugem treningu sem testiral dres in se ni izšlo. Zadovoljen sem s prvim in kvalifikacijskim skokom, ko sem imel kar precej vetra v hrbet. Če lahko skačem tako daleč s takim vetrom, sem zelo zadovoljen." Debi na svetovnih prvenstvih čaka Anžeta Laniška, ki drugič nastopa na letalnicah, potem ko je debitiral lani v Planici. Za STA je po nastopu na Kulmu dejal: "Zadovoljen sem s svojimi skoki, zmanjka mi le malo letalskih občutkov, kot jih imajo drugi izkušenejši v naši reprezentanci. Na tekmi si želim, da bi se znal uleči na zračno blazino, kot to znajo Robi, Peter in Jurij. Robi mi je dal nasvet, da moram bolj dvigniti glavo med poletom, in takoj je šlo malo lažje. Tako sem hvaležen Robiju in tudi Petru, ki sem ga vprašal, ali ima kakšen nasvet zame. Dejal je, da naj dam le smuči bolj skupaj, in to sem napravil v kvalifikacijah. Takoj je šlo bolje."

Prevc najboljši v skokih za trening
Slovenski letalci na Kulmu dobro začeli