Republikanci menijo, da je Donald Trump, ki zaostaja v anketah in soočenje veliko bolj potrebuje kot demokrat Biden, naredil napako, ko je zavrnil udeležbo na virtualnem srečanju kandidatov, ki so ga načrtovali 15. oktobra. Foto: Reuters
Republikanci menijo, da je Donald Trump, ki zaostaja v anketah in soočenje veliko bolj potrebuje kot demokrat Biden, naredil napako, ko je zavrnil udeležbo na virtualnem srečanju kandidatov, ki so ga načrtovali 15. oktobra. Foto: Reuters

Trump, ki že deset dni preboleva okužbo z novim koronavirusom, je udeležbo na virtualnem soočenju s protikandidatom Joejem Bidnom zavrnil. Zato je komisija za soočenja predsedniških kandidatov ZDA sporočila, da je drugo televizijsko soočenje med republikancem Trumpom in demokratom Bidnom, ki je bilo predvideno za 15. oktober, odpovedano.

Iz Bidnove kampanje so še pred odpovedjo soočenja sporočili, da bo imel demokratski predsedniški kandidat tega dne na televiziji ABC javno tribuno z volivci.

Sorodna novica Trump v soboto načrtuje predvolilni shod; ni jasno, ali se je ponovno testiral

Trump po mnenju republikancev naredil napako

Že po prvem soočenju v Clevelandu, ki so ga zasenčile Trumpove prekinitve nasprotnika in voditelja, je komisija sporočila, da bo morala v prihodnje nekaj spremeniti.

Po novici o Trumpovi okužbi z novim koronavirusom je komisija, ki je sestavljena iz predstavnikov obeh glavnih strank, sporočila, da bo prihodnje soočenje virtualno, kar pa Trumpu ni bilo všeč.

Republikanci menijo, da je ameriški predsednik, ki zaostaja v anketah in soočenje veliko bolj potrebuje kot demokrat Biden, naredil napako.

Sumijo sicer, da mu srečanje v Miamiju že prej ni ustrezalo, ker bi vprašanja kandidatoma zastavljali neopredeljeni volivci z javne tribune, ki jim prekinitve in skakanja v besedo najverjetneje ne bi bili všeč.

Nov urnik soočenj

Tretje soočenje, ki je za zdaj še vedno na urniku, in to v enaki obliki kot v Clevelandu s kandidatoma in voditeljem, bo predvidoma potekalo 22. oktobra v Nashvillu.

Trumpova kampanja je sicer predlagala, da bi soočenje 15. oktobra prestavili na 22. oktober in bi potekalo v živo, v Nashvillu pa bi se kandidata soočila šele 29. oktobra.

"Trump ni tisti, ki določa urnik soočenj. To je naloga komisije za soočenja," je sporočila tiskovna predstavnica Bidnove kampanje Kate Bedingfield, ki je predlog zavrnila.

Trump ne jemlje več zdravil in pripravlja shode v živo

"Trenutno ne uživam zdravil, zadnje zdravilo sem verjetno vzel pred osmimi urami," je dejal Trump v petkovem intervjuju za Fox News.

V soboto bo ameriški predsednik, ki želi po okužbi z novim koronavirusom čim prej znova zagnati predvolilno kampanjo, nagovoril svoje podpornike pred Belo hišo, čez dva dni pa pripravlja shod na Floridi.

Predvidenemu sobotnemu govoru z balkona Bele hiše bo v živo prisostvovalo več sto povabljenih Trumpovih sodelavcev in podpornikov. Udeleženci bodo ohranjali medsebojno razdaljo in nosili maske, preverili pa bodo tudi njihovo telesno temperaturo, poroča BBC.

To bo predsednikov prvi javni nastop v živo, odkar se je v ponedeljek vrnil iz bolnišnice Walterja Reeda, kjer so ga zdravili zaradi covida-19.

Trump prihodnji ponedeljek načrtuje tudi svoje prvo predvolilno zborovanje po diagnozi covida-19 v Sanfordu na Floridi.

Velika zborovanja so v Washingtonu prepovedana, a državne posesti, kot je Bela hiša, so pri tem izjema. Foto: Reuters
Velika zborovanja so v Washingtonu prepovedana, a državne posesti, kot je Bela hiša, so pri tem izjema. Foto: Reuters

Dogodek v Beli hiši, kjer naj bi se okužili številni

Na CBS Newsu so v petek vprašali direktorja nacionalnega inštituta za zdravje Anthonyja Faucija, kaj meni o tem, da v Beli hiši ne nosijo mask in ne ohranjajo medsebojne razdalje, ampak se zanašajo le na redno testiranje za novi koronavirus.

Amy Coney Barrett. Foto: Reuters
Amy Coney Barrett. Foto: Reuters

"Podatki govorijo sami zase – v Beli hiši se je zgodil dogodek, s katerim se je virus zelo razširil, saj so se ljudje množično družili in niso nosili mask," je dejal in opozoril, da ameriški strokovnjaki že šest mesecev priporočajo ljudem, naj nosijo maske.

Šlo je za dogodek, ki so ga v Beli hiši priredili 26. septembra, ko je Trump predlagal novo vrhovno sodnico Amy Coney Barrett.

Velika zborovanja so sicer v Washingtonu prepovedana, a državne posesti, kot je Bela hiša, so pri tem izjema, poroča BBC. Fauci je sicer obsodil tudi eksperimentalno zdravilo proti covidu-19, ki ga Trump priporoča.