"Zame je bil to nov občutek, da sem bila bolnica namesto oseba, ki spodbuja državljane, naj ostanejo zdravi in varni," je zapisala Melania Trump. Foto: Reuters

Ni jasno, kdaj je bil Barronov izvid testa pozitiven, razen tega, da kakšen dan po tem, ko so okužbo z novim koronavirusom pred dvema tednoma potrdili pri predsedniku in Melanii.

Predsednikova žena je zapisala, da je bil njen zadnji izvid testa za koronavirus negativen. Takrat ko so okužbo potrdili pri njej in možu, je bil Barronov bris testa negativen, poznejši pa pozitiven, zdaj pa naj bi bilo spet vse v redu. Tudi Trump je nato dejal, da je s sinom vse v redu.

Simptomi prve dame naj bi bili minimalni, vendar pravi, da so jo zadeli vsi naenkrat in so se ji zdeli kot vrtiljak simptomov v naslednjih dneh. Pravi, da jo je bolelo vse telo, da je kašljala in imela glavobol ter bila izjemno utrujena.

Njena tiskovna predstavnica Stephanie Grisham je povedala, da Melania Trump ni šla v bolnišnico, ampak je covid-19 prebolela doma v Beli hiši. Prva dama po poročanju BBC-ja piše, da se ni odločila za enako terapijo koktajla zdravil kot predsednik, ampak je ubrala "naravnejšo pot glede zdravil". Odločila se je za "vitamine in zdravo hrano", je zapisala.

"Zame je bil to nov občutek, da sem bila bolnica namesto oseba, ki spodbuja državljane, naj ostanejo zdravi in varni. Tokrat so skrbeli zame in dobila sem izkušnjo iz prve roke, kaj vse lahko naredi covid-19. Zdravstvenemu osebju in osebju, ki je skrbelo za našo družino, samo zahvala ni dovolj," je zapisala. Ni jasno, kakšno je zdravstveno stanje njenih staršev in sestre.

Trump poziva k odprtju šol

Predsednik Trump je medtem sinovo okrevanje navedel kot argument v korist čimprejšnjemu odprtju šol po ZDA. Temu sicer nasprotujejo sindikati učiteljev, ki se bojijo, da bi njihove člane otroci okužili.

"Barron je bil na testu pozitiven. V kakšnih dveh sekundah je bil že povsem v redu. Na testu je bil negativen," je dejal Trump, ki je dodal, da se "to pač zgodi". "Ljudje se okužijo in potem to mine. Vrnite otroke v šole."

Melania tudi sama pogosto brez maske

Tudi Melania Trump, ki je v nasprotju z možem Američanom sicer priporočala, naj nosijo maske, na več odmevnih javnih dogodkih tega ni storila – med drugim med govorom pred Belo hišo v okviru nacionalne konvencije republikanske stranke avgusta in na prvem soočenju predsedniških kandidatov v Clevelandu.

Melania maske ni nosila niti 26. septembra na objavi kandidature Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico ZDA pred Belo hišo. Ta dogodek zdravstveni strokovnjaki ZDA opredeljujejo kot "super širitveni", saj naj bi se na njem z novim koronavirusom okužilo več kot 30 ljudi. Na svojih samostojnih dogodkih, kot je bila pot v New Hampshire septembra, pa je Melania Trump masko nosila.

V ZDA so do zdaj potrdili več kot 7,8 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je več kot 215.000 ljudi, največ na svetu.