Kot je dejal Biden, je dal Trump v štiriletnem mandatu zelo jasno vedeti, da prezira demokracijo v ZDA, saj je že od začetka napadal demokratične institucije. Foto: Reuters
Kot je dejal Biden, je dal Trump v štiriletnem mandatu zelo jasno vedeti, da prezira demokracijo v ZDA, saj je že od začetka napadal demokratične institucije. Foto: Reuters

Kot je dejal v Wilmingtonu v zvezni državi Delaware, napadalci niso bili protestniki, ampak domači teroristi.

Dodal je, da je množica skušala utišati glas skoraj 160 milijonov Američanov, ki so kljub pandemiji covida-19 oddali svoj glas na predsedniških volitvah. Ocenil je še, da je šlo za napad na ameriško demokracijo brez primere.

Ferfila: "Trump si je zaprl vsa vrata", Balanč: "To ni bil državni udar, temveč klic iz obupa"

Ravnanje oblasti obsodil

Ameriškim oblastem je Biden očital, da so Trumpove podpornike v sredo obravnavali precej prizanesljiveje kot protestnike proti rasizmu, ki jih je lani v Washingtonu na silo razgnala policija.

"Nihče ne more trditi, da skupine, ki bi včeraj protestirala proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi, ne bi obravnavali veliko, veliko drugače kot nasilnežev, ki so vdrli v Kapitol," je poudaril in ocenil, da je to nesprejemljivo.

Biden: Trump napada demokracijo

Vdor v ameriški kongres je po Bidnovem mnenju posledica dolgotrajnih Trumpovih napadov na demokracijo.

Kot je dejal, je dal Trump v štiriletnem mandatu zelo jasno vedeti, da prezira demokracijo v ZDA, saj je že od začetka napadal demokratične institucije.

V Washingtonu zaostrena varnost

Dan po nasilnem vdoru so v Washingtonu okoli kongresa postavili dvometrsko ograjo. Kot je na novinarski konferenci povedal Ryan McCarthy z ameriškega obrambnega ministrstva, bo za konec tedna policiji pri varovanju območja pomagalo 6200 pripadnikov nacionalne garde iz več ameriških zveznih držav. Ti varnostni ukrepi bodo v veljavi prihodnjih 30 dni, je še napovedal.

Razkril imena novih ministrov

Biden, ki bo 20. januarja prisegel na položaj predsednika ZDA, je objavil tudi tri ministrske kandidate svoje prihodnje vlade.

Nancy Pelosi zahteva takojšno odstavitev Trumpa s položaja predsednika ZDA

Prihodnji minister za delo bo 53-letni župan Bostona Marty Walsh. Nekdanji državni kongresnik Massachusettsa je bil pred tem tudi sindikalni aktivist.

Predsednik največje sindikalne organizacije v ZDA AFL-CIO Richard Trumka je že izjavil, da bo Walsh izjemen minister za delo, saj razume kolektivna pogajanja in se bo boril proti neenakostim, pomagal delavcem, ženskam, priseljencem ter drugim.

Za ministrico za trgovino je Biden izbral 49-letno guvernerko Rhode Islanda Gino Raimondo, ki prihaja iz sveta financ, odgovorna pa bo za vodenje trgovinske politike.

Na položaj pravosodnega ministra bo Biden imenoval uglednega pravnika in zveznega prizivnega sodnika Merricka Garlanda, ki ga je skušal predsednik Barack Obama leta 2016 imenovati na vrhovno sodišče, vendar so senatni republikanci to blokirali.

Biden je zagotovil, da Garland ne bo zvest njemu, ampak ameriški ustavi in zakonom, Garland pa je napovedal, da bo obnovil neodvisnost ter integriteto pravosodnega ministrstva. Sredine dogodke v kongresu je izpostavil kot primer, kaj se lahko zgodi, če tega ni. "Vladavina prava ni le odvetniška fraza, ampak je temelj naše demokracije," je dejal.