Enrique Tarrio živi v Miamiju, kjer naj bi vodil tudi organizacijo
Enrique Tarrio živi v Miamiju, kjer naj bi vodil tudi organizacijo "Latinosi za Trumpa". Foto: EPA

Enrique Tarrio je po navedbah policije obtožen uničevanja premoženja. Vodjo skupine Proud Boys so aretirali, ko so policisti ustavili njegovo vozilo v bližini Washingtona, je za The Washington Post v ponedeljek potrdil tiskovni predstavnik washingtonske policije. 36-letnik je ob aretaciji posedoval tudi dva orožarska pripomočka, s katerima je mogoče povečati število nabojev v strelnem orožju in sta v okrožju Columbia prepovedana, je poročal CBS News.

Obtožba uničevanja premoženja se nanaša na sežiganje zastave gibanja Življenja temnopoltih štejejo, ki so jo na shodu privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa 12. decembra ukradli s cerkve v Washingtonu, v katero pretežno zahaja temnopolta skupnost. Na shodu je bilo sicer po pretepih s protiprotestniki aretiranih več kot 30 ljudi, vandalizirane so bile štiri cerkve.

Vodstvo Metropolitanske afriške metodistične episkopalne cerkve v Washingtonu je pripadnike skupine Proud Boys obtožilo, da so preplezali ograjo in strgali zastavo Življenja temnopoltih štejejo.

36-letni Tarrio je za Washington Post po shodu 12. decembra priznal, da je zažgal zastavo, ob tem pa trdi, da ni vedel, da cerkev, kjer je bila zastava nameščena, pretežno obiskujejo temnopolti verniki. Policija in FBI sicer preiskujeta tudi morebitni zločin iz sovraštva, poroča Guardian.

Člani skupine Proud Boys se udeležujejo shodov v podporo Trumpu. Foto: Reuters
Člani skupine Proud Boys se udeležujejo shodov v podporo Trumpu. Foto: Reuters

V sredo napovedan nov množični shod Trumpovih podpornikov

Sorodna novica Tako Trump kot Biden obiskala Georgio pred ključnimi volitvami v senat

Za sredo je v Washingtonu napovedan nov množičen shod privržencev ameriškega predsednika Trumpa. Predsednik, ki še zmeraj ne želi priznati poraza na volitvah, je podpornike pozval k udeležbi. Vodja skupine Tarrio je danes na aplikaciji Parler sporočil, da se bodo "na shodu 6. januarja pojavili v rekordnih številkah".

Na shodih Trumpovih privržencev so člani skupine Proud Boys redno navzoči. Med predsedniško debato septembra je Trump skupino pozval, "naj se umakne in ostane v pripravljenosti".

Služba za narodne parke je doslej prejela tri registracije protestov, pričakujejo največ 15.000 ljudi. V Washington so medtem vpoklicali tudi pripadnike nacionalne garde, ki pa bodo neoboroženi in naj bi po poročanju BBC-ja pomagali pri "obvladovanju množic in nadzoru prometa".