Trump ob prihodu v vojaško bolnišnico Walterja Reeda v Bethesdi. Foto: Reuters
Trump ob prihodu v vojaško bolnišnico Walterja Reeda v Bethesdi. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je okužbo potrdil na družbenem omrežju Twitter, na katerem je zapisal, da sta z Melanio že v samoosamitvi in da sta že začela proces okrevanja. "To bova prestala skupaj," je še zapisal predsednik.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je sporočil, da ima Trump "milejše simptome". Pozneje so iz Bele hiše sicer sporočili, da so Trumpa "iz preventivnih razlogov" premestili v bolnišnico. Ameriški predsednik je, kot so še zapisali, "utrujen, a dobrega počutja".

Da ima milejše simptome okužbe z novim koronavirusom, pa je na Twitterju sporočila tudi ameriška prva dama Melania Trump: "Hvala za izraženo podporo, ki ste mi jo izkazali. Imam blage simptome, a se počutim dobro. Veselim se hitrega okrevanja," je zapisala.

Z novim koronavirusom sta okužena tako 74-letni predsednik Trump kot njegova 50-letna žena Melania. Še v četrtek je Trump dejal, da je
Z novim koronavirusom sta okužena tako 74-letni predsednik Trump kot njegova 50-letna žena Melania. Še v četrtek je Trump dejal, da je "konec pandemije na vidiku". Foto: EPA

Trumpov zdravnik Sean Conley je predtem dejal, da namerava predsedniški par okrevati v samoizolaciji v Beli hiši in da bo "še naprej brez ovir" opravljal svoje naloge.

Trump odpovedal dve zborovanji

Trumpova 31-letna svetovalka Hope Hicks je v torek z njim potovala na prvo televizijsko soočenje predsedniških kandidatov v Cleveland. Ne glede na okužbo svetovalke je šel Trump v četrtek po sredstva za kampanjo v New Jersey. Moral je sicer preložiti za soboto napovedano zborovanje v LaCrossu v Wisconsinu na jugu države. Tamkajšnje oblasti v Lacrossu so mu sporočile, naj ne hodi tja, ker število okužb narašča, množično zborovanje pa lahko prispeva k širjenju. Bela hiša je odpovedala tudi današnje Trumpovo predvolilno zborovanje na Floridi.

Donald in Melania Trump okužena z novim koronavirusom

Kdo vse je morda še okužen?

Zunanji minister Mike Pompeo je potrdil, da je bil na testu za novi koronavirus negativen. Pojasnil je, da je v zadnjih dveh tednih test opravil štirikrat, nazadnje danes zjutraj na letalu na poti v Dubrovnik, in da so bili vsi brisi testov negativni.

Negativna sta tudi ameriški podpredsednik Mike Pence in njegova žena Karen. "Kot je rutina že mesece, podpredsednika Pencea testirajo za novi koronavirus vsak dan. To jutro sta podpredsednik in njegova žena dobila negativen izvid za novi koronavirus," je tvitnil tiskovni predstavnik Devin O'Malley. Iz Bele hiše so sporočili, da bosta Trump in Pence delala v ločenih poslopjih.

Trump je imel v ponedeljek na vrtu Bele hiše novinarsko konferenco o strategiji testiranj za okužbo z novim koronavirusom, ki so se je med drugim udeležili tudi Pence, minister za zdravje Alex Azar in ministrica za izobraževanje Betsy DeVos. Pence se je maja že okužil z novim koronavirusom in nato okreval.

Tudi Joe Biden ni okužen

Na torkovem televizijskem soočenju predsedniških kandidatov Trump ni bil na odru samo z demokratskim tekmecem Joejem Bidnom, ampak tudi z vrsto svojih visokih svetovalcev, kot so vodja njegovega kabineta Mark Meadows, strateg kampanje Jason Miller in svetovalec Stephen Miller. Z njim so bili tudi vsi njegovi otroci s partnerji, ki med soočenjem niso nosili mask. Ta teden je Belo hišo obiskala tudi Trumpova kandidatka za vrhovno sodnico Amy Coney Barrett.

Joe Biden z novim koronavirusom ni okužen. "Vesel sem, da sva z Jill negativna na covid (novi koronavirus). Hvala vsem za sporočila in skrbi. Upam, da bo to opomin: nosite masko, ohranjajte medsebojno razdaljo in umivajte si roke," je zapisal na Twitterju.

Želje voditeljev za čimprejšnje okrevanje

Svetovni voditelji Trumpu in njegovi ženi pošiljajo sporočila z željami po čimprejšnjem okrevanju. Nanju so se s spodbudnimi sporočili med drugim obrnili predsednik Evropskega sveta Charles Michel, nemška kanclerka Angela Merkel, britanski premier Boris Johnson, ki je spomladi sam prebolel okužbo z novim koronavirusom, in ruski predsednik Vladimir Putin. Ta je izrazil prepričanje, da bodo Trumpu pri spopadu z virusom pomagali njegova življenjska energija, dobro razpoloženje in optimizem.


Donaldu in Melanii Trump sta med drugim vse dobro zaželela še izraelski premier Benjamin Netanjahu in indijski premier Narendra Modi. Tudi generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus jima je zaželel popolno in hitro okrevanje. Željo, da Donald in Melania Trump čim prej okrevata, je na Twitterju objavil tudi premier Janez Janša.

Trump v najranljivejši kategoriji

74-letni Trump spada v starostno kategorijo ljudi, ki so najranljivejši. Okoli 80 odstotkov smrti zaradi covida-19 v ZDA doleti ljudi, starejše od 65 let.

Okužba bi lahko 32 dni pred predsedniškimi volitvami povzročila težave za njegovo kampanjo v boju proti Bidnu. Tudi če ne bo kazal simptomov, ne bo mogel potovati po državi v okviru kampanje in bo moral biti izoliran v Beli hiši, poroča New York Times. Če zboli, pa naj bi to sprožilo vprašanja, ali naj sploh še kandidira, še piše časopis.

Časopis The Wall Street Journal se medtem sprašuje, ali bo vlada sposobna normalno delovati. Politico pa navaja, da bo podpredsednik Pence morda moral prevzeti katero od nalog Trumpa, če bo ta moral ostati v Beli hiši.

Tudi če bo Trump v 14 dneh negativen na novi koronavirus, se skoraj zagotovo ne bo mogel udeležiti shodov v treh ključnih zveznih državah, Wisconsinu, Arizoni in na Floridi, poleg tega ne bo mogel sodelovati tudi na naslednjem predvolilnem soočenju, predvidenem za 15. oktober.

Okužba bi lahko močno škodovala Trumpovim političnim obetom po mesecih zmanjševanja pomena resnosti pandemije v ZDA, čeprav zaradi novega koronavirusa tam vsak dan umre okoli 1000 ljudi, skupno že več kot 207.000.

Okužena tudi Melania in Donald Trump

Trump zatrjeval, da bo novi koronavirus izginil

Trump je namreč večkrat ponovil, da bo virus "izginil", zatrjeval je, da so razmere pod nadzorom, država pa naj bi se bližala koncu javnozdravstvene krize. Večkrat je prišel navzkriž z zdravstvenimi strokovnjaki, ki so opozarjali na resnost pandemije.

Simboličnost okuženega predsednika bi lahko dala misliti guvernerjem zveznih držav in lastnikov podjetij, ki se sprašujejo, kdaj in kako odpreti trgovine, šole, parke, plaže, restavracije, tovarne in druga delovna mesta, še piše New York Times. Trump je sicer zahteval odprtje šol, izvajanje športnih dogodkov in delovanje podjetij.

V Trumpovem krogu je bilo okuženih že več ljudi. Med njimi so njegov svetovalec za državno varnost Robert C. O’Brien, Kimberly Guilfoyle, partnerica predsednikovega sina Donalda Trumpa ml., tiskovna predstavnica podpredsednika Mika Pencea Katie Miller, več agentov tajne službe, uslužbencev Trumpove kampanje.

Julija je zaradi koronavirusa umrl nekdanji republikanski predsedniški kandidat Herman Cain, potem ko se je udeležil Trumpovega predvolilnega dogodka v Oklahomi.

Trumpov protikandidat Joe Biden z masko. Med prvim soočenjem, ki je bilo v torek v Clevelandu, se mu je Trump zaradi nošenja maske posmehoval. Foto: Reuters
Trumpov protikandidat Joe Biden z masko. Med prvim soočenjem, ki je bilo v torek v Clevelandu, se mu je Trump zaradi nošenja maske posmehoval. Foto: Reuters

Ferfila: Volitve ne bodo preložene, morda le soočenje

Profesor ameriških študij na ljubljanski fakulteti za družbene vede Bogomil Ferfila meni, da bi zaradi Trumpove okužbe lahko za nekaj dni preložili naslednje predvolilno soočenje, ki naj bi bilo 15. oktobra v Miamiju, izključil pa je možnost preložitve volitev, ki bodo 3. novembra.

Zapleti zaradi okužbe bodo po mnenju profesorja najverjetneje še dodatno prispevali k pravni zmedi po volitvah. "Trump računa, da bo v pravnih zapletih zmagal," je poudaril Ferfila. Kot je pojasnil, sedanji predsednik pričakuje zmago tako na vrhovnem sodišču, kjer bi imeli konservativci po imenovanju Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico še močnejšo večino, kot tudi v predstavniškem domu.

V tem imajo sicer večino demokrati, a kot je pojasnil Ferfila, je način glasovanja v predstavniškem domu v primeru spora glede tega, kdo je predsednik, drugačen kot običajno. Glasuje se namreč po delegacijah posameznih zveznih držav, pri čemer imajo republikanci 26 delegacij, demokrati pa 24.

V ZDA več kot sedem milijonov okužb

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so do četrtka v ZDA poleg skoraj 7,3 milijona okuženih potrdili skoraj 208.000 smrtnih žrtev covida-19. ZDA, ki nimajo nacionalne strategije ali načrta za boj proti pandemiji, imajo največ okuženih in mrtvih od vseh držav sveta.

Razmere so se nekoliko izboljšale v Teksasu, kjer je trenutno na zdravljenju 3190 bolnikov s covidom-19, kar je 24 odstotkov manj kot dan prej. V New Yorku je hospitaliziranih nekaj več kot 600 ljudi, umira jih po okoli deset ali manj na dan.

Narašča pa število okužb, in sicer je guverner Andrew Cuomo v četrtek potrdil 1300 novih. Medtem ko je bilo v zadnjem mesecu manj kot odstotek testov pozitivnih, jih je zdaj skoraj teden dni že več kot odstotek na dan.

Trump je dolgo v javnosti zmanjševal resnost pandemije, čeprav se je, kot kažejo njegovi pogovori z novinarjem Bobom Woodwardom, zavedal nevarnosti novega koronavirusa. Foto: Reuters
Trump je dolgo v javnosti zmanjševal resnost pandemije, čeprav se je, kot kažejo njegovi pogovori z novinarjem Bobom Woodwardom, zavedal nevarnosti novega koronavirusa. Foto: Reuters

Trump gonilna sila dezinformacij

Ameriška univerza Cornell je v četrtek objavila raziskavo, ki je pokazala, da je med pandemijo prav Trump gonilna sila dezinformacij o covidu-19.

Ekipa strokovnjakov je proučila 38 milijonov medijskih člankov, ki so bili objavljeni v angleščini, med januarjem in majem letos. Med drugim so obravnavali članke iz ZDA, Indije in Avstralije. Odkrili so 522.472 člankov, ki so ustvarjali ali delili dezinformacije, povezane s pandemijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Te so razvrstili v 11 glavnih podkategorij, med katerimi je bila najbolj priljubljena o domnevnih čudežnih zdravilih. Ta so se pojavila v 295.351 prispevkih.

Prav porast števila prispevkov o čudežnih zdravilih so povezali s komentarji Trumpa. To se je zgodilo, ko je ameriški predsednik aprila na novinarski konferenci razpredal o možnosti injiciranja razkužila kot učinkovitega zdravila za novi koronavirus. Podobno je bilo tudi, ko je promoviral nedokazano zdravljenje s hidroksiklorokinom.

"Če ljudje širijo neznanstvene in neutemeljene trditve o bolezni, potem bodo manj verjetno upoštevali uradne smernice, s tem pa se veča možnost širjenja virusa," je posvarila vodja študije Sarah Evanega.

Raziskava je del sredstev prejela iz sklada milijarderja Billa in Melinde Gates.