Glavni Trumpov zdravnik Sean Conley je vendarle potrdil, da so Trumpu po hospitalizaciji dovajali dodaten kisik. Kljub temu naj bi okrevanje ameriškega predsednika potekalo dobro. Foto: Reuters
Glavni Trumpov zdravnik Sean Conley je vendarle potrdil, da so Trumpu po hospitalizaciji dovajali dodaten kisik. Kljub temu naj bi okrevanje ameriškega predsednika potekalo dobro. Foto: Reuters

Zdravniki so v izjavi za javnost sporočili, da je predsedniku od četrtka raven kisika v krvi dvakrat upadla – enkrat na 93 in enkrat na 94 odstotkov.

Glavni zdravnik Sean Conley je zato predlagal dovajanje dodatnega kisika. Čeprav je predsednik vztrajal, da ga ne potrebuje, so mu dovedli dodaten kisik.

Na vprašanje, zakaj niso Trumpovega znižanja ravni kisika razkrili prej, je Conley odgovoril, da je "poskušal odražati optimističen odnos ekipe, saj gre predsedniku res dobro", poroča BBC.

V izjavi za javnost v soboto je Conley na novinarska vprašanja, ali je predsednik Trump kadar koli potreboval dodaten kisik, vsakič odgovoril z "danes ga ni potreboval".

Kljub zdravljenju z deksametazonom, ki ga prejemajo bolniki s hudo obliko covida-19, bi lahko Trumpa iz vojaške bolnišnice Walter Reed odpustili že v ponedeljek. Zdravljenje bi v tem primeru nadaljeval v Beli hiši.

Zdravljenje s "čudeži od Boga"

V petek zvečer je sicer Trump prejel prvi odmerek zdravila remdesivir, s katerim ga nameravajo zdraviti še pet dni. Testi kažejo, da remdesivir lahko skrajša čas trajanja simptomov. Ob tem ga zdravijo tudi s poskusnim zdravilom, prejel je namreč odmerek poliklonalnega koktajla protiteles, ki ga proizvaja Regeneron. To zdravilo v ZDA sicer še ni odobreno, saj ni preizkušeno. Kot je dejal Trumpov zdravnik, pa dobiva predsednik tudi cink, vitamin D, melatonin, dnevni odmerek aspirina in famotidin. Trump je zdravila označil za "čudeže, ki prihajajo od Boga".

Trump v videoposnetku zatrdil, da se počuti bolje

Trump ponavlja, da se počuti dobro. Foto: Reuters
Trump ponavlja, da se počuti dobro. Foto: Reuters

Ameriški predsednik je predtem iz bolnišnice Walter Reed objavil nov, štiriminutni videoposnetek, v katerem je večkrat zatrdil, da se počuti dobro oziroma bolje.

Kot je dejal, se ob prihodu v bolnišnico ni počutil najbolje, a da je zdaj veliko bolje. "Mislim, da se bom kmalu vrnil," je dejal. Zahvalil se je zdravstvenemu osebju v bolnišnici in ameriškemu ljudstvu za podporo.

"Začenjam se počutiti dobro. Verjetno bo prava preizkušnja obdobje prihodnjih nekaj dni. Videli bomo, kaj se bo zgodilo." Glede koronavirusa je dejal, da se je "zgodil milijonom ljudi po vsem svetu". "Borim se zanje, ne samo v ZDA, borim se zanje po vsem svetu", je dodal.

"Odločno bomo premagali ta koronavirus ali kakor ga že hočete poimenovati," je še dejal Trump.

Kot je še dejal, so mu ponudili, da ostane v Beli hiši, a da ni imel izbire. "Nisem hotel ostati v Beli hiši, čeprav so mi ponudili to alternativo. Ostani v Beli hiši, zakleni se v sobo, ne hodi niti v Ovalno pisarno, ne srečuj se z ljudmi, ne govori z njimi. Tega pa ne morem storiti. To je Amerika, to so ZDA, to je največja država na svetu, najmočnejša država. Ne morem biti zaklenjen v neki sobi, popolnoma varen. S težavami se moramo spopasti, kot voditelj se morate z njimi spopasti," je o zavrnitvi izolacije dejal Trump.

V soboto so po ZDA potekali shodi v podporo Trumpu. Njegovi privrženci so se zbrali tudi pred vojaško bolnišnico Walter Reed, kjer se zdravi predsednik. Pred bolnišnico so bili sicer tudi Trumpovi nasprotniki. Na sliki so Trumpovi podporniki v New Yorku. Foto: Reuters
V soboto so po ZDA potekali shodi v podporo Trumpu. Njegovi privrženci so se zbrali tudi pred vojaško bolnišnico Walter Reed, kjer se zdravi predsednik. Pred bolnišnico so bili sicer tudi Trumpovi nasprotniki. Na sliki so Trumpovi podporniki v New Yorku. Foto: Reuters

Izbruh okužbe ob imenovanju sodnice v Beli hiši?

Ameriški mediji okužbo predsednika in prve dame najpogosteje povezujejo z dogodkom ob imenovanju nove vrhovne sodnice Amy Coney Barret. Ceremonija je potekala v vrtu Bele Hiše (Rose Garden), pri čemer so le redki udeleženci nosili maske, razdalje med stoli je bila manjša od dveh metrov, nekateri obiskovalci pa so se pozdravili s stiskom roke ali objemi.

Doslej so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri osmih ljudeh, ki so se udeležili dogodka - med njimi so poleg predsedniškega para okuženi še nekdanji guverner New Jerseyja Chris Christie, nekdanja Trumpova svetovalka Kellyanne Conway, republikanska senatorja Mike Lee in Thom Tillis, rektor univerze Notre Dame John Jenkins ter neimenovani dopisnik Bele hiše.

Danes so potrdili okužbo tudi pri enem izmed Trumpovih osebnih asistentov Nicholasu Luni. Zadolžen je za urejanje in pripravo Trumpovih dokumentov in govorov, zato sta s predsednikom pogosto v tesnem stiku, poroča CNN.

Med okuženimi v Trumpovi ožji ekipi so sicer tudi svetovalka Hope Hicks, vodja predvolilne kampanje Bill Stepien, predsednica Nacionalnega odbora republikanske stranke Ronna McDaniel.

Zbolelo že nekaj voditeljev

Trump je zadnji v nizu svetovnih voditeljev, ki so se okužili z novim koronavirusom. Britanski premier Boris Johnson je tako tri dni zdravljenja preživel na intenzivni negi, brazilski predsednik Jair Bolsonaro pa je občutil le nekaj milih simptomov. Gre za tri voditelje, ki sprva covidu-19 niso pripisovali velike teže.

Kot je za Radio Slovenija poročala Rajka Pervanje, je v primeru Johnsona, ki je po okužbi zelo hitro poiskal pomoč v bolnišnici in se nato še dva tedna zdravil v domači oskrbi, njegova bolezen spodbudila simpatije Britancev do njega osebno, ob tem pa se ni povečala tudi podpora njegovi vladi. Celo nasprotno, zaradi obtožb, da je vlada sprejemala napačne ukrepe, zaradi česar je Združeno kraljestvo utrpelo največje število smrtnih žrtev med evropskimi državami, je javnomnenjska podpora vladi močno padla.

Brazilski skrajno desni predsednik Bolsonaro, ki je bolezen prebolel le z milimi simptomi, pa je s tem le še utrdil svoja stališča, da covid-19 ni tako huda bolezen, kar mu je prineslo tudi večjo javnomnenjsko podporo.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa se je v nasprotju s Trumpom, Johnsonom in Bolsonarom umaknil iz javnega življenja v predsedniško palačo, do katere so postavili posebne razkuževalne predore.

Kakšno je stanje Donalda Trumpa?