Čestitke za zmago Joe Biden prejema z vsega sveta, a Donald Trump ne priznava poraza. : Reuters
Čestitke za zmago Joe Biden prejema z vsega sveta, a Donald Trump ne priznava poraza. : Reuters

"Preprosto, mislim, da sramoti samega sebe. Ne vem, kako naj povem, ampak mislim, da bo s tem škodil predsedniški zapuščini. Veste, na koncu se bo vse uresničilo 20. januarja," je na novinarski konferenci v Wilmingtonu v zvezdni državi Delaware povedal zmagovalec volitev, ki so potekale prejšnji torek, in se že navezal na dan inavguracije, ko bo prisegel kot 46. predsednik ZDA, poroča BBC.

Biden, ki je že opravil telefonske pogovore s številnimi svetovnimi voditelji, je ob tem dodal, da ne bo ničesar ustavilo tranzicije in načrta njegove administracije. "Sporočam jim, da je Amerika nazaj. Prihajamo spet v igro," je dejal Biden, ki je med drugim že govoril z britanskim premierjem Borisom Johnsonom, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemško kanclerko Angelo Merkel.

Trump še naprej napoveduje zmago

Sorodna novica Trump napoveduje še vsaj deset tožb, domnevne nepravilnosti na volitvah preiskujejo

Bidna so za zmagovalca razglasile vse velike televizijske mreže, toda volilni izidi še niso uradni. Po zveznih državah bodo uradno potrjeni šele decembra, ko se bodo sestali elektorji in v skladu s pravili ter tradicijo oddali vse svoje glasove zmagovalcu posameznih držav. Mediji so do zdaj Bidnu potrdili 279 oziroma nekateri 290 elektorskih glasov, za zmago pa jih sicer potrebuje 270. Demokratski kandidat za ameriškega predsednika je po do zdaj preštetih glasovih dobil 76,4 milijona glasov, Trump pa skoraj pet milijonov manj.

"Nič nas ne bo upočasnilo," so glede predaje funkcije sporočili demokrati. Trump s sodelavci ne priznava Bidnove zmage in še naprej napoveduje svojo ponovno izvolitev. V torek je na Twitterju znova pisal o nepravilnostih pri štetju glasov in zatrdil: "Zmagali bomo!" Prepričan je, da je Biden lahko zmagal le z volilno prevaro. Njegovi odvetniki sprožajo različne tožbe, a do zdaj volilnih prevar, o katerih govorijo, niso dokazali.

Pompeo: Pripravljeni smo na prehod v drugo Trumpovo vlado

Mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in Organizacije ameriških držav (OAS) so medtem potrdili, da so bile volitve poštene in brez prevar, o katerih govori Trump.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v torek na novinarski konferenci dejal, da je State Department pripravljen na gladek prehod v drugo vlado pod vodstvom Trumpa, potem ko bodo enkrat prešteti vsi "zakoniti" glasovi. Takšen je bil Pompeov odgovor na vprašanje o tranziciji, ki jo Trump blokira.

Večina Američanov prepričana o zmagi Joeja Bidna

Glede na anketo Reutersa 80 odstotkov Američanov, vključno z več kot polovico republikancev, pravi, da je Biden zmagovalec volitev. Le 13 odstotkov vprašanih meni, da volitve še niso končane, trije odstotki verjamejo v Trumpovo zmago, pet odstotkov pa nima mnenja. Več kot 70 odstotkov Američanov verjame v poštenost volilnih delavcev, od tega jim zaupa 83 odstotkov demokratov in le 59 odstotkov republikancev. Okrog 72 odstotkov Američanov meni, da mora Trump priznati poraz, 60 odstotkov pa jih verjame, da bo potekala mirna predaja oblasti.

Poštar priznal, da se je zlagal

Poštar iz Pensilvanije Richard Hopkins, ki je trdil, da je šef pošte v Erieju poštarjem ukazal, naj na glasovnice, ki so bile poslane po volitvah 3. novembra, dajo zgodnejši datum, je že v nedeljo priznal, da se je zlagal, poročajo ameriški mediji. Tako je padla v vodo ena od obtožb kampanje predsednika Donalda Trumpa o volilnih prevarah. Ta obtožba je bila ključna za to, da je pravosodni minister ZDA Bill Barr zveznim tožilcem po ZDA naročil, naj preiščejo vse kredibilne obtožbe o volilnih prevarah.

Trump skuša s tožbo v Pensilvaniji preprečiti potrditev izidov