Estonski notranji minister Mart Helme je odstopil. Foto: Reuters
Estonski notranji minister Mart Helme je odstopil. Foto: Reuters

"Sinoči sem se odločil, da odstopim, potem ko sem videl, kakšno obrekovanje in laži ustvarjajo estonski mediji," je po poročanju Euronewsa dejal Helme in dodal: "Utrujen sem, včeraj nisem storil ničesar, kar bi ogrozilo estonsko varnost."

Helme: Biden je "del globoke države"

V nedeljo je bil Helme s sinom Martinom Helmom, ki je tudi estonski minister za gospodarstvo, gost radijskega programa, kjer je izjavil, da "ni dvoma, da so bile volitve v ZDA ponarejene," dodal pa je še, da "če bodo te volitve sprejete, potem ustavna načela ne bodo več veljala v Ameriki."

Kot poroča Politico, je Helme dejal, da imata Biden in njegov sin Hunter "pokvarjen značaj" in da sta "del globoke države".

Dan zatem je Helme mlajši po navajanju Euronewsa novinarjem sporočil, da "o tem govorijo vsi ameriški mediji, medtem ko estonski mediji prebivalcem Estonije ne poročajo o tem, o čemer govorijo ameriški mediji, jaz pa sem o tem spregovoril: volilna prevara."

Starejši in mlajši Helme. Foto: Reuters
Starejši in mlajši Helme. Foto: Reuters

Po mnenju zunanjega ministra so izjave "nore"

Izjave po mnenju javnosti v državi, ki je članica Evropske unije in Nata ter trdna zaveznica ZDA, niso primerne. V nedeljo je estonski premier Jüri Ratas Helma in njegovega sina pozval, naj prenehata govoriti neutemeljene obtožbe, ki bi lahko škodile odnosu med Estonijo in ZDA.

Ratas je v objavi na družabnem omrežju Facebook sicer čestital Bidnu in presodil, da so bile volitve v ZDA "pravične, svobodne in transparentne", ob tem pa poudaril, da so obtožbe, ki jih navaja Helme, neutemeljene. Estonski minister za zunanje zadeve Urmas Reinsalu je izjave notranjega ministra označil za "nore".

To ni prvi škandal stranke EKRE

Populistična stranka EKRE, ki jo je soustanovil Helme, je marca lani postala tretja najmočnejša stranka v estonskem parlamentu, kjer ima 19 sedežev. Julija je njeno vodstvo prevzel Helmov sin, oba pa sta bila zaradi spornih javnih izjav v zadnjih letih vpletena v številne politične škandale.

Sorodna novica Trump napoveduje še vsaj deset tožb, domnevne nepravilnosti na volitvah preiskujejo

Večina evropskih voditeljev Bidnu čestitala

Kot še poroča Euronews, je večina evropskih voditeljev javno čestitala Joeju Bidnu za zmago na ameriških predsedniških volitvah, medtem ko je slovenski premier Janez Janša zapisal, da se "sodišča niso še niti pričela odločati". Tudi madžarski predsednik vlade Viktor Orbán Bidnu še ni javno čestital.