Trump je napovedal nadaljevanje izpodbijanja izida volitev. Foto: Reuters
Trump je napovedal nadaljevanje izpodbijanja izida volitev. Foto: Reuters

"Vsi vemo, zakaj Biden tako hitro nastopa kot zmagovalec in zakaj mu vsi zavezniki v medijih tako pomagajo: nočejo, da pride na dan resnica," je dejal Trump po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Trump se je oglasil na Twitterju in zapisal, da so se pri štetju glasov dogajale nepravilnosti, ki jih opazovalci niso smeli videti. Foto: Twitter/zajem zaslona
Trump se je oglasil na Twitterju in zapisal, da so se pri štetju glasov dogajale nepravilnosti, ki jih opazovalci niso smeli videti. Foto: Twitter/zajem zaslona

Po več urah pa se je oglasil na družbenem omrežju Twitter. Z velikimi tiskanimi črkami je zapisal: "Opazovalcem niso dovolili v prostore, kjer se preštevajo glasovi. Zmagal sem na volitvah, dobil sem 71 milijonov zakonitih glasov. Dogajale so se nepravilnosti, ki jih opazovalci niso smeli videti. To se ni zgodilo še nikoli. Milijoni glasovnic po pošti so bili poslani ljudem, ki zanje sploh niso zaprosili." Nato pa je izpostavil še, da je 71 milijonov "zakonitih" glasov največ, kar jih je kadar koli dobil kak aktualni predsednik.

Trump je poudaril, da zvezne države izidov volitev še niso potrdile, njegova kampanja pa je sprožila številne pravne spore. Napovedal je, da bo v ponedeljek začel postopke, da se zagotovi spoštovanje zakonov in da bo izvoljen legitimni zmagovalec. Kot smo poročali v preteklih dneh, je Trumpova ekipa vložila več tožb za končanje štetja glasov in ponovno štetje. Več tožb so sodišča že zavrnila.

Novico, da je na volitvah zmagal Biden, je sicer Trump prejel med igranjem golfa v njegovem klubu v Virginiji. Kot poročajo mediji, se je dobro razpoložen slikal z nevesto, v klubu je namreč potekala poroka.

Sorodna novica 46. predsednik ZDA je Joe Biden: "Čas je, da se Amerika združi"

Zdaj prejel skoraj osem milijonov glasov več kot leta 2016

Trump je prvi predsednik po Georgeu Bushu starejšem, predsedoval je med letoma 1989 in 1993, ki je vladal samo en mandat. V zgodovini je bilo skupaj 11 predsednikov, ki niso imeli dveh zaporednih mandatov. Grover Cleveland je edini predsednik, ki je po prvem mandatu zapustil Belo hišo, po štiriletnem premoru pa znova kandidiral in se vrnil vanjo. Pojavljajo se že špekulacije, da bi se lahko tudi Trump čez štiri leta znova potegoval za predsedniško kandidaturo.

Na tokratnih volitvah je sicer Trump prejel skoraj osem milijonov glasov več kot leta 2016, ko je bil izvoljen. Takrat je prejel 62,9 milijona glasov, zdaj pa 70,6 milijona.

Zbiranje denarja pravne boje

Že v petek je njegova kampanja svojim donatorjem poslala poziv, da za pravne boje potrebuje še najmanj 60 milijonov dolarjev. Trumpovi podporniki so do petka prejemali poplavo elektronske pošte z razglašanjem Trumpove volilne zmage in obtožbami, da jim demokrati kradejo volitve, ter prošnjami za denar za tožbe.