Biden je bil med letoma 2008 in 2016 podpredsednik, zdaj pa je postal predsednik ZDA. Foto: MMC RTV SLO
Biden je bil med letoma 2008 in 2016 podpredsednik, zdaj pa je postal predsednik ZDA. Foto: MMC RTV SLO

"Amerika, počaščen sem, da ste me izbrali, da vodim našo čudovito državo. Delo, ki je pred nami, bo težko, toda obljubim vam: bom predsednik vseh Američanov, če ste volili zame ali ne. Upravičil bom zaupanje, ki ste mi ga dali," je Biden zapisal v prvem tvitu po zmagi.

"Čas je, da se Amerika združi"

V prvi izjavi za javnost je zapisal, da je počaščen zaradi zaupanja, ki so ga Američani izrekli njemu in Kamali Harris. "Kljub nepredvidenim oviram je volilo rekordno število Američanov. Še enkrat več so dokazali, da demokracija globoko bije v srcu Amerike." Ob tem je Američane pozval, naj se združijo v tem kriznem času. "S tem, ko je kampanje konec, je čas, da pustimo jezove in ostro retoriko za nami in stopimo skupaj kot narod. Čas je, da se Amerika združi. In pozdravi. Mi smo Združene države Amerike. In je ni stvari, ki je ne moremo narediti, če stopimo skupaj." Odzvala se je tudi že soproga novoizvoljenega predsednika Jill Biden. "On bo predsednik za vse naše družine," je zapisala na Twitterju.

Sorodna novica Trump ne priznava poraza: Imam več glasov kot kateri koli predsednik

Biden je postal najstarejši izvoljeni predsednik v zgodovini ZDA, 20. novembra bo dopolnil 78 let, in za Johnom F. Kennedyjem šele drugi, ki se po veroizpovedi izreka za katoličana.

Da se bo preselil v Belo hišo, je postalo jasno, ko je osvojil 20 elektorskih glasov v Pensilvaniji, s čimer se je njegovo število povečalo na 284, pozneje so potrdili še njegovo zmago v Nevadi, ki ima šest elektorskih glasov. Dozdajšnji predsednik Donald Trump jih ima 214. Za izvolitev jih je bilo potrebnih 270.

Izvoljeni predsednik, ki je novico o zmagi dočakal v domačem Delawaru, bo javnost nagovoril ob 20. uri po krajevnem času.

Bidnu največ glasov v ameriški zgodovini doslej

Volilna udeležba je bila okoli 67-odstotna, najvišja v zadnjih 120 letih. Biden je prejel 74,4 milijona glasov, kar je največ v zgodovini ameriških volitev. Trump je sicer prejel 70,6 milijona glasov, kar je skoraj osem milijonov več kot leta 2016, ko je zmagal.

Kamala Harris: Pred nami je veliko dela

Podpredsednica ZDA je postala Kamala Harris, ki je tako postala prva ženska podpredsednica v zgodovini ZDA. "Pri teh volitvah gre za veliko več kot za Joeja Bidna ali zame. Gre za dušo Amerike in našo pripravljenost, da se borimo zanjo. Pred nami je veliko dela. Začnimo," je po zmagi zapisala na Twitterju. Pozneje je objavila tudi video prvega pogovora z Bidnom po objavi novice o zmagi. "Uspelo nam je. Uspelo nam je, Joe. Ti si naslednji ameriški predsednik."

Kaj sledi?

Do 8. decembra morajo države razrešiti vse dvome in spore glede elektorskih glasov, 14. decembra sledi elektorska skupščina, kjer elektorji formalno volijo predsednika in podpredsednico. 6. januarja bo senat preštel glasove, 20. januarja pa bo sledila slovesna prisega Bidna.

Sorodna novica Joe Biden - vzpon (večkrat) odpisanega nazaj v Belo hišo

Navdušenje na eni, razočaranje na drugi strani

Po zmagi so podporniki Bidna navdušeno preplavili ulice ameriških mest. "Bila sem na avtobusu in sem skočila z njega, da bi prišla sem pred Belo hišo," je dejala Bidnova volivka Donna Thomas iz Washingtona. "Čas je za praznovanje. Čakali smo tako dolgo." Na drugi strani je razočaranje Trumpovih podpornikov veliko.

Pensilvanija nagnila tehtnico v korist Bidnu, sledila je še potrditev Nevade

V ospredju je bilo štetje v Pensilvaniji (20 elektorskih glasov). Mediji so okoli 17.30 po slovenskem času potrdili zmago Bidna v Pensilvaniji. Po projekciji AP-ja je Biden osvojil tudi Nevado, ki ima šest elektorskih glasov, s čimer je osvojil 290 elektorskih glasov, Trump jih ima 214.

Še vedno se nadaljuje štetje v več državah

Še vedno štetje poteka tudi v Georgii, kjer so zaradi tesnega izida že napovedali ponovno štetje, in v Severni Karolini, kjer vodi Trump. Izidov tudi še ni na Aljaski, ki ima tri elektorske glasove, zmagal naj bi Trump. V Arizoni, ki jo je Associated Press že predtem pripisal Bidnu, je prednost Bidna po 95 odstotkih preštetih glasov 29.861 glasov.

Podporniki Joeja Bidna se veselijo njegove zmage. Foto: Reuters
Podporniki Joeja Bidna se veselijo njegove zmage. Foto: Reuters

Razlogi, zakaj izidov ni (bilo) tako dolgo, so v različnih zveznih državah različni. V Pensilvaniji v skladu z zakonom do volilnega torka niso smeli začeti šteti glasovnic po pošti. Ker jih je letos desetkrat več kot običajno, je štetje trajalo veliko dlje.

Nikjer sicer niso poročali o nobenih večjih volilnih nepravilnostih, ki bi lahko vplivale na izid.

Biden: "Zmagali bomo na volitvah"

Biden je že v nagovoru v petek zvečer v domačem Delawaru Američane pozval, naj ostanejo mirni, ohranijo vero in zaupanje v sistem ter potrpežljivo počakajo, dokler ne bodo prešteti vsi glasovi. Preštevanje glasov v ključnih državah po torkovih volitvah namreč še vedno poteka.

"Vem, da gre zelo počasi, ko gledaš preštevanje na televiziji. Nikoli pa ne smemo pozabiti, da ne gre le za številke. Gre za glasove in volivce. Može in žene, ki so uveljavili svojo temeljno pravico," je dejal Biden in zagotovil, da bo predsednik vseh Američanov, tudi tistih, ki ga niso volili.

Najnovejša delitev elektorskih glasov (projekcija AP-ja). Foto: MMC RTV SLO
Najnovejša delitev elektorskih glasov (projekcija AP-ja). Foto: MMC RTV SLO

Trumpova in Bidnova kampanja prosita za denar

Trumpova kampanja je že v petek svojim donatorjem poslala poziv, da za pravne boje potrebuje še najmanj 60 milijonov dolarjev. Trumpovi podporniki so do petka prejemali poplavo elektronske pošte z razglašanjem Trumpove volilne zmage in obtožbami, da jim demokrati kradejo volitve, ter prošnjami za denar za tožbe.

Denar za tožbe oziroma zavračanje tožb podpornike prosi tudi Bidnova kampanja, ki je v predzadnjem obdobju pred volitvami v prvi polovici oktobra zbrala kar 130 milijonov dolarjev, Trumpova pa le 44 milijonov.

Novi koronavirus se še naprej širi med osebjem Bele hiše. Okužil se je tudi 61-letni vodja kabineta Mark Meadows, a ni znano, kdaj je bil testiran in ali je razvil simptome.

Zaradi covida-19 je v ZDA do zdaj umrlo okoli 230.000 ljudi, število okužb pa se še naprej povečuje. V petek so dosegli tretji zaporedni rekord okužb v enem dnevu, in sicer so jih potrdili 127.021. Umrlo je še 1149 bolnikov s covidom-19.

Joe Biden bo 46. ameriški predsednik