Pošta v ZDA je v finančnih težavah. Foto: Reuters
Pošta v ZDA je v finančnih težavah. Foto: Reuters

Zvezne volitve v ZDA so v pristojnosti zveznih držav in vsaka država ima svoje ukrepe proti pandemiji koronavirusa. Skoraj vse države zaradi varnosti volivcev širijo možnost volitev po pošti, vendar pa izstradana zvezna pošta brez dodatnih proračunskih sredstev najverjetneje ne bo prenesla dodatnega bremena.

Demokrati, ki želijo volivcem olajšati udeležbo, se zavzemajo za dodatna sredstva za pošto, Trump pa je proti. Na televiziji Fox je zatrdil, da želijo demokrati po novem imeti samo volitve po pošti, kar sicer ne drži.

Vztrajal je tudi, da so volitve po pošti prevara, za kar ni ponudil nobenega dokaza.

Trump zaprosil za glasovnico po pošti

Ob tem pa je predsednik v okrožju Palm Beach na Floridi, kamor je preselil svoj uradni naslov, zaprosil za glasovnico po pošti zase in za svojo ženo Melanio Trump za torkove strankarske volitve.

Dodatna sredstva za pošto so eden od glavnih razlogov, da se kongresu in Beli hiši ni uspelo dogovoriti o drugem velikem svežnju pomoči državljanom in gospodarstvu zaradi pandemije koronavirusa.

Trump trdi, da želijo demokrati po novem imeti samo volitve po pošti. Foto: Reuters
Trump trdi, da želijo demokrati po novem imeti samo volitve po pošti. Foto: Reuters

"Demokrati želijo denar, da bo pošta lahko delala in prenašala milijone glasovnic. Če tega ne dobijo, ne bodo mogli uvesti univerzalnih volitev po pošti," je dejal Trump.

Novi vodja pošte Louis DeJoy, ki je eden večjih donatorjev Trumpovi kampanji, je izpeljal zamenjave na ključnih položajih v pošti ter druge spremembe, zaradi katerih po ZDA že zdaj nastajajo zamude pri dostavi pošte.

DeJoy, ki je položaj vodje pošte nastopil junija, trdi, da so v težavah, vendar zagotavlja, da bo pošta lahko obvladala porast števila pošiljk v času volitev.

Zakonodajna in politična direktorica sindikata poštnih delavcev Judy Beard prav tako zagotavlja, da bodo poštarji pravočasno dostavili vse glasovnice na prave naslove, pri čemer je dodala, da se vsi skupaj zavedajo, da Trump glede volitev po pošti nima prav.

Demokrati: Trump priznal, da bo omejeval volilno pravico

Demokrati v Trumpovi izjavi za Fox vidijo odkrito priznanje, da se je odločil za omejevanje pravice do udeležbe na volitvah.

"Predsednik ZDA sabotira osnovno službo, od katere je odvisno več milijonov Američanov. Odrezal je ključno življenjsko nit za podeželska gospodarstva in dostavo zdravil, ker želi Američanom zanikati pravico do varne udeležbe na volitvah v času najhujše krize javnega zdravja v zadnjem stoletju," je sporočil tiskovni predstavnik demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna Andrew Bates.

Biden predlaga obvezno nošenje mask. Foto: Reuters
Biden predlaga obvezno nošenje mask. Foto: Reuters

Biden za obvezno nošenje mask

Biden je medtem predlagal uvedbo obveznega nošenja zaščitnih mask proti koronavirusu po vseh ZDA. Biden je ukrep predlagal, potem ko so v ZDA v sredo potrdili 1499 smrti zaradi koronavirusa, kar je največ od maja. Skupno se je število smrtnih žrtev covida-19 povzpelo že čez 167.000. Predlagal je, da rešijo življenja s tem, da vsi naslednje tri mesece obvezno v javnosti nosijo maske.

Predsednik Trump je idejo zavrnil in Bidna obtožil, da politizira virus. Po njegovih besedah se Biden nenehno moti glede koronavirusa, zanemarja znanost in potiska naprej levičarske politike. Dodal je še, da se Biden zavzema, da bi vse Američane za naslednje mesece zaklenili v njihove kleti.

Biden je sicer dejal, naj mandat za maske uvedejo guvernerji držav, s čimer bi lahko rešili 40.000 življenj. Opozoril je, da je bilo odpravljanje ukrepov proti pandemiji prehitro in brez smernic zvezne vlade.