Republikanska konvencija pred štirimi leti je bila v Clevelandu. Foto: Reuters
Republikanska konvencija pred štirimi leti je bila v Clevelandu. Foto: Reuters

336 republikanskih delegatov se bo v mestu Charlotte v Severni Karolini na konvenciji zbralo 24. avgusta. Dogodek bo trajal do 27. avgusta. Ker je Trump edini republikanski predsedniški kandidat, bodo potrdili njegovo nominacijo, s tem pa se bo tudi uradno začel boj za njegov drugi predsedniški mandat. Po domnevah medijev naj bi bil njegov podpredsedniški kandidat ostal trenutni podpredsednik ZDA, Mike Pence.

V sodobni zgodovini se še nikoli ni zgodilo, da bi dogodek potekal za štirimi stenami, brez prisotnosti medijev. "Stranka sledi ukrepom, ki so jih sprejele tako celotna država kot krajevne oblasti. Upoštevati moramo omejitev zgornjega števila ljudi, ki se lahko udeležujejo javnih dogodkov," so sporočili republikanci.

Demokratski guverner Severne Karoline je sicer že maja opozoril, da se bo konvencije zaradi spoštovanja varne razdalje lahko udeležilo manj ljudi, kot so republikanci predvideli, zato je Trump dogodek prestavil v Jacksonville na Floridi, kjer pa se je nato število okužb povečalo, zato je Charlotte znova postal prizorišče srečanja.

Letošnja konvencija se bo tako močno razlikovala od prejšnjih, saj so prav tovrstni dogodki običajno pravo medijski vrelišče. Na konvenciji skuša stranka pridobiti kar največ medijske pozornosti in svoja sporočila čim učinkoviteje prenesti do volivcev.

Demokrati se bodo zbrali nekaj dni prej

Demokratska konvencija bi morala potekati že julija, a so jo zaradi pandemije prestavili na pozneje. Tako bo med 17. in 20. avgustom v Milwaukeeju, na njej pa bodo Joeja Bidna uradno razglasili za svojega predsedniškega kandidata. Takrat bo znan tudi njihov podpredsedniški kandidat.