Prvi skupni nastop je potekal v prostorih srednje šole Alexis Dupont v Wilmingtonu. Foto: Reuters
Prvi skupni nastop je potekal v prostorih srednje šole Alexis Dupont v Wilmingtonu. Foto: Reuters

Biden je Kamalo Harris uradno nominiral dan pred prvim skupnim nastopom, s čimer je postala prva temnopolta kandidatka za podpredsednico v zgodovini ZDA, v primeru Bidnove zmage pa bi postala tudi prva ženska na tem položaju.

Njun prvi skupni nastop v kraju Wilmington v zvezni državi Delaware je zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 potekal brez navzočnosti javnosti, prisotni so bili le novinarji, poroča BBC.

Kamala Harris, senatorka iz Kalifornije, se je prav tako potegovala za demokratsko nominacijo. Foto: Reuters
Kamala Harris, senatorka iz Kalifornije, se je prav tako potegovala za demokratsko nominacijo. Foto: Reuters

"Novembrska izbira bo določila prihodnost ZDA za zelo dolgo," je dejal Biden in napadel Trumpovo politiko glede pandemije, podnebnih sprememb, brezposelnosti ter "njegovo politiko razdvajajoče rasistične retorike".

Nekdanji podpredsednik v administraciji Baracka Obame je obsodil Trumpove napade na Kamalo Harris: "Trump je že začel svoje napade, v katerih Kamalo označuje za grdo in kako je zlobna do njegovih sodelavcev. To ni presenečenja, saj je tarnanje nekaj, v čemer je Trump najboljši."

Kamala Harris je poudarila, da volivci odločajo o gospodarstvu, zdravju, otrocih in državi, v kateri želijo živeti.

Tudi ona je bila ostra do Trumpa: "Amerika si želi vodstva, a imamo predsednika, ki se več ukvarja s sabo kot z volivci. Od Baracka Obame in Bidna je podedoval najdaljše obdobje gospodarske rasti ter jo nato kot vsako stvar, ki jo je dobil, razbil v ruševine," je dejala 55-letna senatorka iz Kalifornije, potomka priseljencev iz Indije in Jamajke.

Trump: "O njem je govorila grozne stvari"

Trump leta 2011 in 2013 finančno podprl kampanjo Kamale Harris. Foto: Reuters
Trump leta 2011 in 2013 finančno podprl kampanjo Kamale Harris. Foto: Reuters

Predsednik Trump je na novinarski konferenci v Beli hiši vrnil napad in dejal, da je Kamala Harris v predsedniški tekmi odpadla kot kamen.

Spomnil je na ostre predvolilne boje za demokratsko nominacijo.

"Glede Bidna je govorila grozne stvari, tudi obtožbe neke ženske, pri čemer je najbrž verjela njej. Zdaj se kar naenkrat poteguje za podpredsednico in govori, kako čudovit je," je dejal Trump.

Tako Bidna kot Trumpa več žensk obtožuje spolnega nasilja, od "nezaželenih stikov" do spolnih napadov.

Evidence zvezne države Kalifornija so medtem pokazale, da je Trump pred politično kariero doniral sredstva kampanji Kamale Harris, ko se je leta 2011 in 2013 potegovala za položaj kalifornijske pravosodne ministrice.

Pred volitvami še tri debate

Ameriške volitve bodo potekale 3. novembra. Trump in Biden se bosta septembra in oktobra soočila še na treh debatah. Kamala Harris se bo s podpredsednikom Mikom Penceom soočila na eni debati oktobra.