Trump se bo za zmago na novembrskih volitvah pomeril z Joejem Bidnom. Foto: Reuters
Trump se bo za zmago na novembrskih volitvah pomeril z Joejem Bidnom. Foto: Reuters

Donald Trump je z nasprotovanjem volitvam po pošti vnesel precej zmede v vrste lastne stranke. Prepričan, da bodo glasovi po pošti prinesli korist predvsem demokratskemu kandidatu, je prezrl dejstvo, da republikanska stranka na terenu spodbuja to obliko volitev, kajti do zdaj so jo pogosteje uporabili prav konservativni volivci. Zdaj se predsednik nenadoma strinja, da so volitve po pošti na Floridi, ki ima republikanskega guvernerja, sprejemljive. "V primeru Floride so opravili odlično delo. Izjemno uspešni so bili pri izvedbi te oblike volitev. Ampak to počnejo že leta in res so dobri. Torej, Florida, vi lahko glasovnice pošiljate po pošti. Ni vam treba osebno na volišča. Morda še v kakšni državi, kjer so izoblikovali sistem, tudi ne. Ampak to zahteva leta dela, ne mesece in tedne. V Nevadi pa nameravajo voliti čez nekaj tednov."

Število okužb se v ZDA vztrajno bliža 4,8 milijona, število smrtnih primerov 160.000, veliko zveznih držav pa še zmeraj odkriva na tisoče novih primerov na dan, skupaj tudi do 65.000.

Demokratski guverner Nevade Steve Sisolak je namreč podpisal ukaz o izvedbi volitev po pošti, predsednik Trump pa grozi s sodiščem.
"Zelo pomembno je, da državljanom ni treba izbirati med zdravjem in pravico voliti. Zame je izjemno pomembno, da ljudem omogočim, da volijo", pojasnjuje guverner Sisolak.

Obenem pa se je šele zdaj javno postavilo vprašanje, ali se bo ameriška pošta sploh sposobna spopasti z nenadnim povečanim obsegom dela, da ne bi prišlo do prevelikih zamud pri štetju glasov. Pred dnevi uvedena nova pravila poslovanja so namreč povzročila zastoje pri rednem delu, pred časom pa je prav predsednik Trump zagrozil, da bo pošti zmanjšal sredstva, če ne bo podražila storitev spletnim prodajalcem, kot je Amazon. Ta je v lasti Jeffa Bezosa, med drugim tudi lastnika časopisa The Washington Post. Ne milijarder ne omenjeni medij, eden najvplivnejših v ZDA, pa predsedniku nista naklonjena.

Biden z 280-milijonsko oglaševalsko kampanjo

Reuters poroča, da so iz kampanje Joeja Bidna, demokratskega kandidata na letošnjih predsedniških volitvah, sporočili, da bodo do volilnega dneva za oglaševalsko kampanjo na televiziji in družbenih omrežjih namenili 280 milijonov dolarjev. Trump je za oglaševanje v 11 zveznih državah za jesen doslej namenil 150 milijonov dolarjev. Do zdaj je Trump sicer za oglaševanje na Facebooku, Googlu in televiziji namenil veliko več denarja kot Biden. Med državami, kjer bo Biden okrepil oglaševanje, so Pensilvanija, Michigan in Wisconsin, tri od ključnih držav, ki bodo odločile, kdo bo zmagovalec na volitvah.

ZDA: Vse več zagat glede volitev