Donald Trump je obrnil ploščo glede nošnje mask v družbi in zaprtih prostorih. Kljub zdaj jasnemu pozivu k njihovi nošnji pa si je v novinarski konferenčni sobi ni nadel, temveč je le pokazal, da jo ima pri sebi. Foto: Reuters
Donald Trump je obrnil ploščo glede nošnje mask v družbi in zaprtih prostorih. Kljub zdaj jasnemu pozivu k njihovi nošnji pa si je v novinarski konferenčni sobi ni nadel, temveč je le pokazal, da jo ima pri sebi. Foto: Reuters

"Na žalost se bo verjetno stanje poslabšalo, preden se bo izboljšalo. Nerad govorim tako o teh stvareh, ampak tako je," je ameriški predsednik poudaril na oživljenih dnevnih novinarskih konferencah, vezanih na pandemijo covida-19.

Redne konference za javnost so se končale spomladi, potem ko je Trump za govornico razpredal, da bi se mogoče dalo pozdraviti virus z vbrizganjem čistila. Zdaj v torek je predsednik ZDA nastopil v drugačnem tonu in v skladu z zdravniškimi priporočili za boj proti novemu koronavirusu.

Maske imajo pomen, vpliv in bodo imele učinek
"Prosim vse, ki ne morejo ohranjati družbene oddaljenosti, da nosijo maske. Pridobite si maske. Ne glede na to, ali so vam maske všeč ali ne, imajo pomen in vpliv ter bodo imele učinek,"
se je Donald Trump prvič jasno in javno zavzel za nošnjo mask v javnosti. Pri tem je ameriški predsednik iz žepa izvlekel masko, a si je ni nadel, hkrati pa dodal, da je nošnja mask tudi znak ameriškega patriotizma.

Bela hiša je oživela dnevne konference, na prvi pa je govoril le predsednik Trump, medtem ko predstavnikov zdravniške delovne skupine ni bilo. Foto: Reuters
Bela hiša je oživela dnevne konference, na prvi pa je govoril le predsednik Trump, medtem ko predstavnikov zdravniške delovne skupine ni bilo. Foto: Reuters

V prejšnjih mesecih krize je Trump osebno zavračal nošnjo mask na družbenopolitičnih dogodkih in ni izrecno podprl zdravniške stroke. Novinarje, ki so na novinarskih konferencah Bele hiše nosili maske, je zbadal, da se gredo politično korektnost z nošnjo mask. Po zveznih državah, v pristojnostih katerih so neposredni ukrepi proti pandemiji, med nasprotniki nošnje mask prevladujejo Trumpovi podporniki.

Maske, družbeno oddaljevanje in umivanje rok
Tokrat je Trump nastopil brez zdravnikov in ostalih strokovnjakov ter je sam prenesel sporočilo njegove administracije in bil do zdaj najbolj jasen, kako naj se ZDA spoprimejo s pandemijo.

"Američane prosimo, da uporabljajo maske, družbeno oddaljevanje in se držijo stroge higiene: umivajte si roke ob vsaki priložnosti, ki se ponudi. Z vsem tem ščitite najbolj ogroženo prebivalstvo. Pozivamo mlade Američane, da se izogibajo polnih barov in drugih podobnih množičnih zbiranj v zaprtih prostih," je Trump jasno ponovil svoje sporočilo.

Ameriška zvezna politika se ne more uskladiti o nujnosti nošnje mask, v marsikateri zvezni državi temu nasprotujejo kot obliki omejevanja svobode. Takšno stališče zagovarjajo pomembni deli republikanske stranke in najbolj vneti Trumpovi podporniki. Washington načeloma le izdaja priporočila za boj proti covidu-19, a bi lahko Trump s predsedniškim odlokom zaukazal nošnjo mask.

Prepričan, da bo "kitajski virus" vseeno izginil
Glede spremembe mnenja o nošnji mask je Trump na novinarsko vprašanje odgovoril, da so si o tem premislili tudi strokovnjaki, nenazadnje tudi Anthony Fauci, ki je marca govoril, da nošnja mask ni priporočljiva. Med konferenco v Beli hiši je Trump novi koronavirus znova večkrat poimenoval kot kitajski virus in tudi ponovil prepričanje, da bo nekega dne virus vseeno izginil.

ZDA: Največ okužb in smrtnih primerov na svetu
Po podatkih univerze Johns Hopkins je bilo v ZDA potrjenih 3,9 milijona primerov okužb in več kot 141 tisoč smrtnih primerov, kar je največ na svetu. Po stopnji smrtnosti so ZDA na 10. mestu med 20 najbolj s pandemijo prizadetimi državami sveta.

Samo Connecticut obarvan zeleno
V ZDA so v zadnjem dnevu zabeležili 68.524 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je še 961 bolnikov s covidom-19, skupaj 141.883, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa. V državi v zadnjem času beležijo porast okužb predvsem na jugu države, od Floride do Kalifornije. V vseh zveznih državah je po kazalcih epidemija v zamiranju samo v Conneticutu.

Trump zaželel vse dobro aretirani Ghislaine Maxwell

Na torkovi novinarski konferenci je Donald Trump ohranil fokus na pandemiji, na koncu je bila izjema le komentar primera Ghislaine Maxwell. FBI je aretirala Britanko, partnerko obsojenega spolnega prestopnika Jeffreyja Epsteina, pri čemer Maxwellovo obtožujejo spolne trgovine z otroki za Epsteinov razvpiti karibski otok.

"Nisem pretirano sledil primeru. Odkrito rečeno, sam ji želim vse dobro. Večkrat sem jo srečal skozi leta, zlasti ko sem živel v Palm Beachu na Floridi, in mislim, da sta takrat tudi živela tam. Ne poznam pa položaja s princem Andrewem," je Trump sam omenil britanskega princa, ki ga prav tako bremenijo sumi spolnih zlorab otrok v Epsteinovi mreži.