Deborah Birx je poudarila, da je ključno upoštevanje ukrepov. Foto: Reuters
Deborah Birx je poudarila, da je ključno upoštevanje ukrepov. Foto: Reuters

Vodja delovne skupine Bele hiše za novi koronavirus je povedala, da so lokalni ukrepi za zajezitev virusa začeli delovati. Vendar pa je "to, kar vidimo danes, nekaj popolnoma drugega kot marca in aprila". "Smo v novi fazi," je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Virus je izjemno razširjen. Na podeželskih območjih je tako kot v mestih," je še povedala Deborah Birx. Vse, ki živijo na podeželju, je posvarila, da niso imuni ali zaščiteni pred tem virusom.

Povedala je še, da je upoštevanje ukrepov, kot so nošenje mask, osebna higiena in ohranjanje fizične razdalje, ključno.

Trump: Deborah je nasedla vabi in nas udarila. Patetično.

Ameriški predsednik Donald Trump je bil v ponedeljek kritičen do strokovnjakinje. Po njegovem se je Birxova vdala pritisku negativnega poročanja medijev o tem, kako kot predsednik obvladuje krizo. "Deborah je nasedla vabi in nas udarila. Patetično," je tvitnil Trump.

Skoraj 50.000 novih primerov

V državi so v nedeljo potrdili 47.508 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je manj kot v petih dneh pred tem, ko so vsak dan poročali o več kot 60.000 primerih.

Po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa so doslej potrdili več kot 4.665.000 primerov. Umrlo je 154.834 bolnikov s covidom-19. ZDA so tako daleč najbolj prizadeta država v pandemiji covida-19 na svetu.