Foto: Reuters
Foto: Reuters

74-letni Cain je bil v bolnišnico sprejet 1. julija, na njegovi spletni strani pa so sodelavci redno osveževali podatke glede njegovega zdravstvenega stanja. 7. julija so zapisali, da se zdravniki močno trudijo, da pa je to hud virus, zato naj podporniki še naprej molijo za Caina.

Sorodna novica Herman Cain: radijski voditelj, strokovnjak za balistiko, vodja picerije, predsednik ZDA?

V četrtek je poslovnež boj z virusom izgubil. "Herman Cain – naš šef, naš prijatelj, ki nam je mnogim bil kot oče, je preminil," so zapisali.

Cain je sicer leta 2006 prebolel raka na debelem črevesu v poznem stadiju.

Kje se je Cain okužil, ni znano, se pa je 20. junija udeležil predvolilnega zborovanja Donalda Trumpa v Tulsi v Oklahomi, in to brez zaščitne maske, saj je bil znan kot oster kritik nošnje mask.

Cain je bil sprva zelo priljubljen, a je nazadnje po seriji spodrsljajev boj za republikansko predsedniško nominacijo 2012 izgubil proti Mittu Romneyju. Foto: Reuters
Cain je bil sprva zelo priljubljen, a je nazadnje po seriji spodrsljajev boj za republikansko predsedniško nominacijo 2012 izgubil proti Mittu Romneyju. Foto: Reuters

"Bil je zelo posebna oseba ... in na žalost je umrl za zadevo, ki se ji reče kitajski virus," je dejal ameriški predsednik, ki vztrajno skuša novi koronavirus naprtiti Kitajcem.

Temnopolti glasovi za Trumpa

V Tennesseeju rojeni Cain je v 80. in 90. letih uspešno vodil verigo picerij Godfather's Pizza, služil pa je tudi kot predsednik banke za zvezne rezerve v Kansasu, radijski voditelj, baptistični duhovnik in svetovalec za gospodarstvo v predvolilni kampanji Boba Dola leta 1996.

Leta 2011 je napovedal svojo predsedniško kandidaturo in sprva je užival veliko priljubljenost, a se je moral kasneje otepati obtožb spolnih nadlegovanj, kampanja pa je naglo izgubila zagon. Republikanski predsedniški kandidat je tisto leto postal Mitt Romney, ki pa je precej gladko izgubil proti Baracku Obami.

Cain je ostal politično aktiven, v letošnji predvolilni kampanji pa je bil sopredsednik skupine Temnopolti glasovi za Trumpa.