Zdravniška ekipa ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v soboto zjutraj po krajevnem času podala uradno izjavo o predsednikovem zdravstvenem stanju. Foto: Reuters
Zdravniška ekipa ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v soboto zjutraj po krajevnem času podala uradno izjavo o predsednikovem zdravstvenem stanju. Foto: Reuters

Zdravniška ekipa Donalda Trumpa v vojaški bolnišnici Walter Reed je sporočila, da so zelo zadovoljni s predsednikovim napredkom. "Smo 72 ur po diagnozi, prvi teden covida-19 – predvsem dnevi od sedmega do desetega – je najbolj kritičen pri določitvi verjetnega poteka te bolezni," je dejal zdravnik Conley.

Njegova izjava je sprožila več nejasnosti. Britanski BBC ob tem izpostavlja, da je Trump pozitiven bris testa na okužbo potrdil v petek zjutraj, kar je pred okoli 36 urami. 72 ur, ki jih je navedel zdravnik, bi pomenilo, da je Trump za okužbo vedel že prej in se kljub temu udeležil dveh dogodkov v sklopu kampanje.

Uradnik Bele hiše je pozneje za BBC pojasnil, da je zdravnik želel povedati, da gre za "dan tri, ne pa za 72 ur".

Nejasnosti so bile tudi glede dodatnega kisika. Conley je danes dejal, da ga Trump ni dobil v petek in danes, na večkrat ponovljeno vprašanje, ali je dodatni kisik v zadnjih dneh dobil, pa ni želel odgovoriti jasno. BBC je zvečer navajal poročanje New York Timesa, da je Trump dobil dodatni kisik v petek, še preden so ga premestili v bolnišnico Walter Reed, in sicer naj bi imel težave z dihanjem.

Glede prve dame Melanie Trump, ki so ji v petek prav tako potrdili okužbo s koronavirusom, pa so zdravniki povedali, da je dobro in da okreva doma.

Neimenovani vir, ki je po navedbah tujih tiskovnih agencij seznanjen s predsednikovim zdravstvenim stanjem, kot poroča, naj bi bil to vodja kabineta Mark Meadows, pa je le nekaj minut po koncu novinarske konference povedal, da je bilo Trumpovo stanje v zadnjih 24 urah "zelo skrb vzbujajoče" in da bo prihodnjih 48 ur kritičnih. "Še vedno nismo na jasni poti polnega okrevanja," je dejal.

Vodja kabineta: Predsedniku gre zelo dobro

Pozneje sta se oglasila vodja senatne večine Mitch McConnell in vodja Trumpovega kabineta Mark Meadows. McConnell je sporočil, da je govoril s Trumpom in da je bil slišati v redu ter da se počuti dobro. "Govorila sva o boju proti pandemiji, potrditvi sodnice Barrettove in krepitvi gospodarstva za ameriške družine," je še dodal.

"Predsedniku gre zelo dobro. Pokonci je in sprašuje po dokumentih za vpogled. Zdravniki so zelo zadovoljni z njegovimi vitalnimi znaki. Danes sem se večkrat srečal z njim glede različnih vprašanj," pa je za Reuters dejal vodja kabineta Meadows.

Novosti glede Trumpovega stanja

Prvi simptomi v četrtek

V četrtek je Trump razvil simptome, kot so kašelj, poln nos in utrujenost, ki pa se po navedbah zdravnika že izboljšujejo. Zadnjih 24 ur ameriški predsednik naj ne bi imel več povišane telesne temperature. Predsednik prav tako nima težav z dihanjem niti ni prejel dodatnega kisika.

Kljub okužbi Trump po navedbah zdravnikov nadaljuje delo iz bolnišnice. Predsedniški apartma v bolnišnici Walter Reed je opremljen tudi s pisarno. Predsedniških pooblastil tako ne nameravajo prenesti na podpredsednika ZDA Mika Pencea, čigar izvid testa na koronavirus je bil negativen.

V petek zvečer je Trump prejel prvi odmerek zdravila remdesivir, s katerim ga nameravajo zdraviti še pet dni. Testi kažejo, da remdesivir lahko skrajša čas trajanja simptomov. Ob tem ga zdravijo tudi s poskusnim zdravilom, poroča BBC.

V petek po sprejemu v bolnišnico je Trump sicer prejel "en samo osemgramski odmerek poliklonalnega koktajla protiteles, ki ga proizvaja Regeneron; dobiva tudi cink, vitamin D, melatonin, dnevni odmerek aspirina in famotidin", je njegov zdravnik sporočil včeraj.

Prva dama Melania Trump medtem ostaja v Beli hiši. "Gre ji odlično in okreva na domu," je sporočila zdravniška ekipa.

Trump je pred odhodom v bolnišnico javnosti sporočil, da se počuti dobro. Foto: Reuters
Trump je pred odhodom v bolnišnico javnosti sporočil, da se počuti dobro. Foto: Reuters

Trump tik pred premestitvijo posnel video

Trump je pred premestitvijo v bolnišnico posnel video, v katerem je zatrdil, da se oba z ženo Melanio počutita zelo dobro.

Trumpov video je bil na Twitterju sicer objavljen po tem, ko so Trumpa že odpeljali v bolnišnico. To je bila njegova prva objava na Twitterju po skoraj 20 urah po tem, ko je v petek zjutraj sporočil, da sta bila brisa njegovega in testa njegove žene na koronavirus pozitivna.

Pet ur po objavi videoposnetka je Trump tvitnil: "Mislim, da se počutim dobro. Hvala vsem. LJUBEZEN!!!"

Okužbe v Trumpovi ekipi

Ameriški mediji poročajo, da je v Beli hiši zavladala prava panika med osebjem, ki se pospešeno testira, kakor tudi vsi, ki so bili v zadnjem tednu dni v stiku s predsednikom. Zaposleni so jezni na odgovorne, saj tudi po potrditvi predsednikove okužbe nekateri ne nosijo mask, na primer vodja kabineta Mark Meadows.

Okužbo so najprej potrdili pri Trumpovi svetovalki Hope Hicks, v zadnjih dveh dneh pa tudi pri menedžerju Trumpove kampanje Billu Stepienu, nekdanji Trumpovi svetovalki Kellyanne Conway ter pri treh republikanskih senatorjih in treh dopisnikih iz Bele hiše.

Okužena sta republikanska senatorja Mike Lee iz Utaha in Thom Tillis iz Severne Karoline, ki sta se konec prejšnjega tedna udeležila slovesne objave nominacije Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico, ki je po poročanju medijev poleti prebolela covid-19. Guardian poroča, da je okuženih najmanj sedem ljudi, ki so se v Rožnem vrtu pretekli konec tedna udeležili naznanitve kandidate za vrhovno sodišče.

Trump ob prihodu v vojaško bolnišnico Walter Reed. Foto: Reuters
Trump ob prihodu v vojaško bolnišnico Walter Reed. Foto: Reuters

Okužena sta tako že dva republikanska člana odbora za pravosodje, ki bo imel 12. oktobra zaslišanje predvidene sodnice. Na srečo republikancev vse poteka na daljavo, sicer morda ne bi imeli večine za njeno potrditev.

Okužbo so potrdili tudi pri republikanskem senatorju Ronu Johnsonu, vodji odbora za domovinsko varnost in odbora za vladne zadeve, ki pa naj ne bi imel simptomov. Njegov tiskovni predstavnik sicer ni pojasnil, kje naj bi se senator okužil.

Zbolela je tudi predsednica Nacionalnega odbora republikanske stranke Ronna McDaniel, preplašeni pa so tudi predsednikovi bogati donatorji, ki so se v četrtek udeležili prireditve za zbiranje denarja s Trumpom v njegovem klubu v New Jerseyju. Trump je potoval v Bedminster, čeprav so tik pred tem potrdili okužbo pri njegovi svetovalki Hope Hicks.

Tudi predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, 80-letna Nancy Pelosi, ki je po ustavi predvidena za prevzem predsedniškega položaja, če sta predsednik in podpredsednik onesposobljena, se je testirala, ker se je v torek srečala s finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom, ki je bil blizu Trumpa. Oba sta negativna.

Obama zaželel hitro okrevanje

Med tistimi, ki so Trumpu želeli hitro okrevanje, je bil tudi nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. "Z Michelle upava, da predsednik in prva dama ter vsi drugi v ZDA, ki jih je prizadel koronavirus, dobivajo potrebno nego in so na poti hitrega okrevanja. Čeprav smo sredi velike politične bitke in je veliko na kocki, ne smemo pozabiti, da smo vsi Američani. Vsi smo ljudje in želimo zdravja vsakomur ne glede na stranko," je izjavil Trumpov predhodnik.

Predsedniški kandidat demokratov Joe Biden je tvitnil, da to ne sme biti strankarski, ampak ameriški trenutek. Njegova kampanja je sporočila, da nekaj časa ne bo objavljala negativnih oglasov o Trumpu.

Testiral se je tudi Biden, ki je imel v torek s Trumpom prvo televizijsko soočenje v zaprtem prostoru v Clevelandu. Voditelj soočenja Chris Wallace je povedal, da je Trump prispel prepozno v Cleveland, da bi se testiral. Vsi udeleženci soočenja so se zanašali na besedo drug drugemu, da so opravljeni potrebni testi.

Vse več okuženih med republikanci in v Beli hiši