Amy Klobuchar je po izstopu iz volilne tekme podprla Bidna. Foto: Reuters
Amy Klobuchar je po izstopu iz volilne tekme podprla Bidna. Foto: Reuters

Klobucharjeva, ki prihaja iz Minnesote, se je pred meseci tudi sama podala v predsedniško tekmo, a nato iz nje odstopila. Nato se je začela omenjati kot mogoča kandidatka za podpredsednico, če bo demokratu Bidnu na novembrskih predsedniških volitvah uspelo premagati republikanca Donalda Trumpa. Zdaj pa je Klobucharjeva jasno povedala, da se umika, in Bidna pozvala, naj na podpredsedniško mesto izbere kandidatko, ki ni belopolta.

"Gre za zgodovinski trenutek"

Pojasnila je, da je zaradi protestov, ki so izbruhnili po smrti Georgea Floyda v njeni zvezni državi, spoznala, da potrebuje predsedniška tekma več raznolikosti. "Po tem, kar sem videla v svoji zvezni državi, kar sem videla po državi, gre za zgodovinski trenutek in Amerika ga mora izkoristiti. Mislim, da je napočil čas za nebelsko podpredsednico. Tudi tako bomo pozdravili naš narod in stranko," je dejala za televizijo MSNBC.

Senatorka je v sredo svojo odločitev sporočila Bidnu, nekdanjemu podpredsedniku ZDA. Dejala mu je tudi, da mu bo verjetno temnopolta kandidatka pomagala k zmagi.

Biden je v tvitu pohvalil odločnost Klobucharjeve. "Veš, kako se izvedejo stvari. S tvojo pomočjo bomo premagali Donalda Trumpa," je še tvitnil.

Koga bo izbral Biden?

60-letna Klobucharjeva, ki velja za pripadnico zmernega demokratskega krila, se je večkrat omenjala kot najverjetnejša kandidatka za podpredsednico, saj bi lahko pomagala Bidnu zagotoviti glasove v zveznih državah ameriškega srednjega zahoda. Zaradi protestov proti rasizmu pa ankete kažejo vse boljšo možnost za zmago demokrata, če podpredsedniška kandidatka ne bo belka.

Več možnosti za podpredsedniški položaj imajo tako zdaj senatorka Kamala Harris, kongresnica Val Demings in nekdanja svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice.

Trump želi prehiteti Bidna s soočenji

Trump, ki je do nedavnega nasprotoval predvolilnim televizijskim soočenjem z demokratskim predsedniškim kandidatom, je v četrtek pooblastil nekdanjega župana New Yorka Rudyja Giulianija, da se dogovori za čim več soočenj z Josephom Bidnom. Trump želi tudi odločati o voditeljih teh predvolilnih srečanj.

Trump je taktiko spremenil, potem ko je v anketah začel za Bidnom zaostajati bolj, kot je zaostajal ob podobnem času leta 2016 za tedanjo demokratsko kandidatko Hillary Clinton.

Komisija je razpisala tri predsedniška soočenja - 29. septembra v Indiani, 15. oktobra v Michiganu in 22. oktobra v Tennesseeju - in eno soočenje podpredsedniških kandidatov 7. oktobra v Salt Lake Cityju. Trumpova kampanja bi želi še četrto soočenje, ki bi bilo pred doslej predvidenimi oziroma preden se po državah začenjajo predčasne volitve. Bidnu trenutno predvidena časovnica soočenj ustreza, saj mu podpora v anketah raste.