Obenem pa so zelo velika pričakovanja, da bi bila v zdajšnjem političnem ozračju v ZDA kandidatka tudi temnopolta.

Kandidat demokratov za predsednika ZDA Joe Biden bo v prihodnjih dneh predstavil predvidoma temnopolto kandidatko za podpredsednico ZDA.  Foto: EPA
Kandidat demokratov za predsednika ZDA Joe Biden bo v prihodnjih dneh predstavil predvidoma temnopolto kandidatko za podpredsednico ZDA. Foto: EPA

Seznam kandidatk ni kratek, se pa zožuje, a zaradi dosledne molčečnosti v demokratskem taboru – najbrž zaradi bojev v ozadju – gre predvsem za ugibanja. Obuditev duha prejšnje administracije bi pomenila izbira nekdanje svetovalke za nacionalno varnost Susan Rice, ki ji nasprotniki nameravajo pod noge vreči vsaj njeno vlogo v Libiji.

Rice: Skrbi me, da ZDA zapravljajo voditeljsko vlogo
"Odkar sem zapustila Belo hišo, me skrbi, da ZDA zapravljajo našo največjo strateško prednost, vodilni položaj ZDA v svetu,"
je opozorila Riceova.

Kaže, da Joe Biden vendarle bolj potrebuje nekoga z notranjepolitičnimi izkušnjami. Je to morda katera od temnopoltih kongresnic, Karen Bass iz Kalifornije, zelo aktivna tudi pri aktualnih temah rasizma, ali Val Demings iz Floride z izkušnjami policijske načelnice? Morda vojna veteranka Tammy Duckworth, ena najodločnejših kritičark Donalda Trumpa: "Kako si drznete sprevreči čast naše vojske tako, da grozite, da jo boste uporabili proti našim državljanom. Nad tem človekom sem povsem zgrožena."

Joe Biden bo predstavil kandidatko za podpredsednico

V finalu izbire Kamala Harris in Elizabeth Warren?
A v finalu izbire naj bi bili dve senatorki in nekdanji predsedniški kandidatki, ki pa se spoprijemata z močnima notranjima opozicijama v sami demokratski stranki. Mlajša kalifornijska senatorka Kamala Harris je za nekatere strankarske kolege neobvladljiva, preveč ambiciozna in osredotočena nase.

"O tem lahko razpravljamo na dolgo in široko, a dejstvo je, da moramo storiti še veliko, preden bo vsem jasno, da imajo ženske vse potrebno znanje, sposobnosti in lastnosti za vrhovnega poveljnika ZDA," je dejala Harrisova.

In tukaj je seveda starejša senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, odločna, izkušena, odlična pri zbiranju prepotrebnih sredstev, a belka s slovesom levičarke, zaradi česar naj bi odganjala zmerne volivce. Warrenovi nasprotuje tudi Wall Street. Joe Biden je pred zahtevno nalogo, toliko bolj, ker v primeru opravilne nesposobnosti predsednika ali njegove smrti pooblastila prevzame podpredsednik oziroma podpredsednica.