Biden je za vodjo kabineta v Beli hiši imenoval svojega dolgoletnega svetovalca Rona Klaina. To je njegovo prvo večje imenovanje po objavi izidov. Klain je Bidnov svetovalec že od 80. let prejšnjega stoletja, ko je bil Biden senator, bil je tudi višji svetovalec Baracka Obame (vodil je odziv na izbruh ebole) in vodja kabineta podpredsednika Ala Gora. Gorovega poraza na volitvah 2000, ko je po odločitvi sodišča o prenehanju štetja zmagal George Bush, po lastnih besedah ne bo nikoli prebolel.

Ron Klain je politični veteran z večdesetletnimi izkušnjami v Washingtonu. Foto: Reuters
Ron Klain je politični veteran z večdesetletnimi izkušnjami v Washingtonu. Foto: Reuters

Bil je tudi Bidnov svetovalec in pisec govorov med obema neuspešnima poskusoma v predsedniških kampanjah 1988 in 2008. Vodja kabineta, ki je eden najtesnejših predsednikovih sodelavcev, za imenovanje ne potrebuje zelene luči senata, temveč ga imenuje predsednik, poroča BBC.

"Njegove poglobljene in različne izkušnje ter sposobnost sodelovanja z ljudmi z različnega političnega spektra so natančno tisto, kar potrebujem v vodji kabineta Bele hiše, medtem ko se spopadamo s krizo in ko moramo našo državo združiti," je ob imenovanju zapisal Biden. Klain je ob imenovanju zapisal, da se veseli, da bo lahko pomagal Bidnu in novoizvoljeni podpredsednici Kamali Harris pri spopadanju z ambiciozno agendo za vpeljavo sprememb in pri prizadevanjih za celjenje razlik, ki delijo državo.

Bidnova ekipa je na spletni strani objavila ime približno 500 sodelavcev, ki bodo sodelovali z različnimi zveznimi agencijami za nemoten prenos oz. prevzem oblasti. 77-letni Biden se bo v Belo hišo preselil 20. januarja po slovesni prisegi.

Trump je v sredo položil venec na pokopališču v Arglingtonu. Pri tem ga je spremljala prva dama Melania Trump. Foto: Reuters
Trump je v sredo položil venec na pokopališču v Arglingtonu. Pri tem ga je spremljala prva dama Melania Trump. Foto: Reuters

Trump v Virginiji

Odhajajoči predsednik Donald Trump ne priznava poraza in nadaljuje pravne postopke in obtožbe o volilnih prevarah, za katere ni predložil nobenih dokazov. Od sobotne objave izidov se Trump ni pojavljal v javnosti, temveč je dejaven predvsem na Twitterju. V zadnji objavi je poleg videa, na katerem je videti več tisoč njegovih podpornikov, pripisal: "Zmagali bomo!"

Trumpova ekipa vložila tožbo v Michiganu

Trumpova ekipa je v sredo na zveznem sodišču vložila zahtevo za blokado potrditve izida volitev v Michiganu. Tam je leta 2016 Trump zmagal, zdaj pa izgubil, po skoraj 100 odstotkih preštetih glasov za Bidnom zaostaja za 148.000 glasov. V tožbi je ekipa navedla očitke o prevarah, predvsem v okrožju Wayne, kjer leži tudi Detroit. Tiskovni predstavnik oblasti v Michiganu Jake Rollow je v odzivu na tožbo dejal, da Trump ponavlja lažne obtožbe, da bi omajal zaupanje javnosti v volitve. "To ne spremeni resnice: volitve v Michiganu so bile izvedene pošteno, varno, transparentno, izidi pa so točen odraz volje ljudstva," je dejal.

V sredo se je Trump prvič po soboti pojavil v javnosti, udeležil se je slovesnosti ob dnevu veteranov na vojaškem pokopališču v Arlingtonu v Virginiji.

Demokratski predsedniški kandidat ni zmagal na volitvah v Georgii od leta 1992. Foto: Reuters
Demokratski predsedniški kandidat ni zmagal na volitvah v Georgii od leta 1992. Foto: Reuters

Ponovno štetje v Georgii bo ročno

Državni sekretar Georgie Brad Raffensperger je napovedal, da bodo v ponovnem štetju ročno prešteli vse glasovnice v 159 okrožjih. Štetje naj bi se začelo še ta teden in se bo končalo pravočasno do 20. novembra, ko se bo iztekel zakonsko predpisani rok. Kot je znano, v Georgii velja pravilo, ki zapoveduje ponovno štetje, če je razlika med kandidatoma manj kot odstotek. Biden sicer tam vodi za okoli 14.000 glasov. Raffensperger je dejal, da ni znakov, da bi pri prvem strojnem štetju, ki se bliža koncu, prišlo do nepravilnosti in zato ne pričakuje sprememb izida po ponovnem ročnem štetju.

V senatu imajo po zmagi na Aljaski republikanci 50 glasov

Na Aljaski, ki ima tri elektorske glasove, je po napovedih zmagal Trump, s čimer ima skupno 217 elektorskih glasov. Prav tako naj bi tam zmagal republikanski senator, kar pomeni, da ima republikanska stranka zdaj v senatu 50 glasov. Kdo bo imel večino v senatu, bo zdaj odvisno od Georgie, kjer bodo 6. januarja znova glasovali o senatorjih, saj na volitvah 3. novembra nihče od kandidatov ni prejel zadostne večine.

Bidna so za zmagovalca razglasile vse velike televizijske mreže, toda volilni izidi še niso uradni. Po zveznih državah bodo uradno potrjeni šele decembra, ko se bodo sestali elektorji in v skladu s pravili ter tradicijo oddali vse svoje glasove zmagovalcu posameznih držav. Mediji so do zdaj Bidnu potrdili 279 oziroma nekateri 290 elektorskih glasov, za zmago pa jih sicer potrebuje 270. Biden je dobil 77 milijonov glasov, Trump pa pet milijonov manj.

CNN: Biden na State Departmentu nima dostopa do svojih čestitk

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden na State Departmentu nima dostopa do vrste čestitk tujih voditeljev ob izvolitvi, saj mu administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki poraza na volitvah ne prizna, ne dovoli dostopa do virov zunanjega ministrstva, poroča ameriška televizija CNN, ki navaja obveščene vire v State Departmentu.

Ker zunanje ministrstvo tradicionalno nudi podporo za vse komunikacije novoizvoljenega predsednika, so številne države prejšnji konec tedna na ministrstvo začele pošiljati čestitke Bidnu, ki pa nima dostopa do virov ministrstva, zato jih ni dobil.