Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trump je okužbo z novim koronavirusom oznanil v petek, ko so ga tudi premestili v vojaško bolnišnico Walter Reed.

Zaradi hospitalizacije in obvezne 10-dnevne izolacije po okužbi je morala njegova administracija že odpovedati številne dogodke v sklopu kampanje. Ni še jasno, ali se bo Trump lahko udeležil predvidenega televizijskega soočenja s protikandidatom Joejem Bidnom 15. oktobra. Kar zadeva predvolilne shode, so do preklica odpovedani oz. prestavljeni.

Ali se volitve lahko prestavijo?

V teoriji da, a v praksi najbrž ne. Ameriške predsedniške volitve zmeraj potekajo v torek po prvem novembrskem ponedeljku – letos bo to 3. novembra.

Spremembo datuma volitev bi morala odobriti oba domova kongresa – tako senat kot predstavniški dom. V zadnjem imajo večino demokrati, zato se zdi to malo verjetno. Datuma volitev niso prestavili še nikoli v zgodovini.

Preložitev volitev je še težja izvedljiva zaradi predčasnih volitev, na katerih je bilo oddanih že 2,2 milijona glasov.

Kaj se zgodi, če Trump ne bo več sposoben voditi države?

Sorodna novica Trumpov zdravnik: "Predsednik se počuti zelo dobro"

Če bi Trump tako hudo zbolel, da ne bi več zmogel voditi države, bi lahko za vodenje pooblastil podpredsednika Mika Pencea. Če Trump ne bi bil sposoben predati vodenja Penceu, bi to lahko storila predsednikova administracija in podpredsednik sam. Ob ozdravitvi bi Trump znova prevzel položaj.

Če bi tudi Pence postal nezmožen za vodenje, bi ga nasledila predsednica predstavniškega doma, demokratka Nancy Pelosi, naslednji v vrsti pa je najstarejši republikanski senator, 87-letni Charles E. Grassley.

Predsednik Ronald Reagan je leta 1985 med zahtevnejšo operacijo za vodenje države pooblastil Georgea H. W. Busha. Enako je v letih 2002 in 2007 med operacijami storil George W. Bush, ko je za začasno vodenje države pooblastil svojega podpredsednika Dicka Cheneyja.

Kaj se zgodi, če predsedniški kandidat umre?

Zdravniki pravijo, da je Trump razvil mile simptome in se počuti zelo dobro. Vendar 74-letni predsednik s čezmerno telesno težo sodi v najranljivejšo skupino ljudi za razvoj težjih oblik covida-19. Ameriški nacionalni urad ocenjuje tveganje za smrt sicer zdravega človeka med 70. in 79. letom po okužbi z novim koronavirusom na 4,6 odstotka.

Republikanci in demokrati imajo svoja interna pravila, kako poteka glasovanje za nadomestnega predsedniškega kandidata, če prvotni kandidat umre. Vendar je za potrjevanje novega kandidata zaradi začetka predčasnih volitev že prepozno, navaja Reuters.

Zanimivo je, da bi se tudi ob morebitni smrti katerega izmed kandidatov ameriški volivci na volitvah odločali med Trumpom in Bidnom. Če bi zmagal umrli kandidat, bi to sprožilo številna pravna vprašanja.