Konvencija poteka večinoma virtualno zaradi pandemije. Foto: Reuters
Konvencija poteka večinoma virtualno zaradi pandemije. Foto: Reuters

To je prva konvencija v zgodovini ZDA, ki poteka skoraj povsem virtualno, razlog pa je pandemija koronavirusne bolezni 19.

Program konvencije se je uradno začel z zasedanjem latinskoameriške skupine, sledi zasedanje skupine temnopoltih, pa mladih, žensk in drugih, proti večeru pa se bodo začeli govori, med katerimi bo tudi nekdanji republikanski predsedniški kandidat John Kasich iz Ohia, ki bo letos zaradi nasprotovanja republikanskemu predsedniku Donaldu Trumpu volil Bidna.

Tema prvega dne konvencije je Mi ljudstvo, govore pa bo začela županja Washingtona Muriel Bowser na temo rasne enakosti v ZDA. Pozneje bodo na vrsti še guverner New Yorka Andrew Cuomo, ki bo govoril o odzivu na pandemijo koronavirusne bolezni 19, in drugi.

Sorodna novica "Biden je bil na napačni strani zgodovine v skoraj vseh vprašanjih"

Govoril bo tudi dvakratni kandidat za demokratsko predsedniško nominacijo Bernie Sanders, ki poudarja, da v stranki obstajajo razlike med sredinskim in progresivnim delom, kot je na primer zdravstvo.

Sanders še vedno zahteva uvedbo javnega za vse Američane, Biden pa namerava zasebno zdravstvo pustiti pri miru in mu morda dodati t. i. javno opcijo. Sanders zagotavlja, da je najpomembnejša naloga 3. novembra premagati "najnevarnejšega predsednika v zgodovini ZDA Trumpa", nato pa se lahko prepirajo o smeri, v katero bo šla država.

Med demokrate je letos prestopila še nekdanja direktorica Hewlett Packarda Meg Whitman, ki je bila članica predsedniške kampanje republikanca Mitta Romneyja leta 2012, sama pa se je neuspešno potegovala za guvernerko Kalifornije. Nastopila bo pred Kasichem in demokratsko senatorko Amy Klobuchar iz Minnesote, prvi dan konvencije pa bo z govorom sklenila nekdanja prva dama ZDA Michelle Obama.

Medtem bo Trump obračal pozornost medijev nase. Nocoj bo imel nastopa v Minnesoti in Wisconsinu. Oba bosta v letaliških hangarjih pred največ 3000 podporniki. V torek bo imel nastop v Arizoni, v četrtek pa v Bidnovem rojstnem mestu Scranton v Pensilvaniji v času, ko bo imel Biden svoj govor na konvenciji.

Predvolilne ankete so trenutno oziroma že od izbruha pandemije koronavirusne bolezni 19 v marcu razmeroma slabe za Trumpa, ki si ne more privoščiti povečanja zaostanka.

Trump bo imel svojo priložnost za zmanjšanje zaostanka za Bidnom prihodnji teden, ko bo potekala republikanska konvencija, okrog katere je precej zmede. Najprej je bil določen Charlotte v Severni Karolini, Trump je potem dodal Jacksonville na Floridi, zdaj pa zaradi pandemije kaže, da bo ta večinoma potekala prav tako virtualno iz Washingtona.