Na novembrskih volitvah se bosta pomerila Joe Biden in Donald Trump. Foto: AP
Na novembrskih volitvah se bosta pomerila Joe Biden in Donald Trump. Foto: AP

V sporočilu za javnost je poudaril, da tuje države uporabljajo "tajne in odkrite ukrepe" za vpliv na izid volitev. Po njegovih besedah Kitajska in Iran ne želita vnovične izvolitve sedanjega predsednika Donalda Trumpa, Rusija pa ne izvolitve demokratskega kandidata Joeja Bidna.

Ameriški obveščevalci so sicer Rusijo že obtožili vmešavanja v volitve leta 2016, kar je Moskva zanikala.

Evanina je dejal, da Kitajska ne želi vnovične izvolitve Trumpa, ker je nepredvidljiv. Tako širi svoja prizadevanja, da bi vplivala na politično okolje v ZDA pred volitvami, pritiska na politike, ki po njenem mnenju niso v skladu z interesi Pekinga, ter preusmerja in preprečuje kritiko Kitajske.

William Evanina. Foto: Reuters
William Evanina. Foto: Reuters

Izpostavil je kitajske kritike Trumpovega upravljanja epidemije novega koronavirusa, zaprtje kitajskega konzulata v Houstonu in stališča ZDA do ravnanja Pekinga v Hongkongu.

Širjenje dezinformacij?

Evanina je še dejal, da Iran prek družbenih medijev širi dezinformacije, da bi razdelil državo in škodoval Trumpu, Rusija pa se vmešava, ker želi škodovati Bidnu.

Tako skuša z vrsto ukrepov predvsem očrniti Bidna in "protiruski esteblišment". Dodal je, da na to kaže javna ruska kritika Bidna, ko je bil še podpredsednik ZDA, glede njegove vloge v politikah administracije Baracka Obame do Ukrajine in podpore ruski opoziciji.

Trump se je v odzivu v petek z ugotovitvami glede Kitajske strinjal, zavrnil pa ugotovitve, da Rusija želi njegovo vnovično izvolitev, češ da je najstrožji do Moskve.

Ko so ga novinarji opozorili, da je to objavila njegova obveščevalna agencija, pa je odvrnil, da ga ne zanima, kaj govorijo drugi, da pa bo njegova administracija podrobno preučila navedbe.