Britanski minister za zunanje zadeve Dominic Raab je v torek na obisku gostil ameriškega kolega Mika Pompea. Foto: EPA
Britanski minister za zunanje zadeve Dominic Raab je v torek na obisku gostil ameriškega kolega Mika Pompea. Foto: EPA

Poročilo odbora britanskega parlamenta hkrati navaja, da je britanska vlada poskušala nadoknaditi zamujeno, in poziva k takojšnjemu ukrepanju glede omenjenega vprašanja ter sprejemu ustrezne nove zakonodaje. Kritiko na račun britanske vlade je odbor naslovil tudi zaradi zamude pri objavi poročila.

Zunanji minister Raab: Branili se bomo pred tako sovražno državo.
Britanski zunanji minister Dominic Raab je po objavi poročila tvitnil, da je "bilo jasno, da je treba zaustaviti Rusijo pri njenih napadih na Združeno kraljestvo in njegove zaveznike". "Odločno bomo branili našo državo, našo demokracijo in naše vrednote pred tako sovražno državo," je še zapisal.

Združeno kraljestvo pomembna tarča Rusije

Vpliv Rusije v Združenem kraljestvu "nova normalnost"
Poročilo parlamentarnega odbora se nanaša na številne teme, vključno na kampanjo dezinformacij, kibernetske taktike in ruske izseljence v Združenem kraljestvu – ter navaja, da je Združeno kraljestvo glavna tarča ruske države. Poročilo še navaja, da je ruski vpliv v Združenem kraljestvu zdaj "nova normalnost", in dodaja, da so številne britanske vlade ruske oligarhe sprejele z "odprtimi rokami". Odbor je še ocenil, da je Združeno kraljestvo "očitno tarča" kampanj za dezinformacije glede volitev.

Član odbora Hosie: Nihče ni želel vedeti, ali se Rusija vmešava
Član odbora Stewart Hosie je ob objavi poročila dejal, da se nihče v britanski vladi ni želel ukvarjati z vprašanjem ruskega vmešavanja in da nihče ni vedel, ali se je Rusija poskušala vmešavati v referendum o EU-ju leta 2016, "ker tega niso hoteli vedeti". Poročilo tudi navaja, da obstaja "kredibilen komentar", ki nakazuje, da se je Rusija poskušala vpletati tudi v referendum o škotski samostojnosti leta 2014. Član odbora Kevan Jones pa je ocenil, da je britanska vlada razočarala, ker ni raziskala tovrstnih očitkov.

Najobčutljivejših podatkov niso objavili
V poročilu sicer niso objavili "zelo občutljivih" podrobnosti zaradi bojazni, da bi jih Rusija lahko uporabila za grožnje Združenemu kraljestvu. Kot ob tem še navaja BBC, so številni pričakovali, da bo odbor odgovoril na vprašanje, ali se je zgodilo vmešavanje v politične dogodke, kot je bil referendum o izstopu Združenega kraljestva iz EU-ja (brexit), a namesto tega poročilo navaja, da je glavna težava, da se britanska vlada in obveščevalne agencije tega vprašanja sploh niso lotile.

Moskva: Poročilo je posledica sovražnosti do Rusije in lažnih novic.
Kremelj se je na objavo poročila v torek ostro odzval. "Gre za rusofobijo," so zapisali na ruskem ministrstvu za zunanje zadeve. "Rusija se nikoli ni vmešala v kateri koli volilni proces v kakšni izmed držav – niti v ZDA niti v Združenem kraljestvu," pa je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da so takšne navedbe običajno zelo kratkega veka. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je ocenila, da poročilo ni "nobena senzacija". Je pa bil postopek po njenih besedah zaznamovan s sovražnostjo do Rusije in lažnimi novicami.