Sandersu ankete kažejo največjo podporo med kandidati za demokratsko predsedniško nominacijo. Foto: Reuters
Sandersu ankete kažejo največjo podporo med kandidati za demokratsko predsedniško nominacijo. Foto: Reuters

Časopis, ki se sklicuje na neimenovane vire, je še poročal, da ni jasno, kako naj bi Rusija izvajala domnevno pomoč. Tehnološki velikan Facebook je sporočil, da niso našli dokazov ruske pomoči Sandersovi kampanji.

Sanders je v odzivu dejal, da odločno nasprotuje kakršnim koli takšnim poskusom. "Naj bo jasno, Rusi želijo spodkopati ameriško demokracijo tako, da nas razdelijo. V nasprotju s trenutnim predsednikom sem odločno proti njihovim poskusom in poskusom katere koli tuje države, ki se želi vmešavati v naše volitve," je po poročanju BBC-ja dejal Sanders.

Ruskega predsednika Vladimirja Putina je označil za "avtokratskega nasilneža", za rusko vlado pa je dejal, da je "uporabila spletno propagando za sprožanje delitev v naši državi".

Sanders, ki je bil z obtožbami na račun Rusije seznanjen že pred mesecem dni, je namignil, da ni naključje, da je prišla zgodba v javnost ravno dan pred strankarskimi volitvami za predsedniškega kandidata v Nevadi. Washington Post je sicer v lasti milijarderja in najbogatejšega človeka na svetu Jeffa Bezosa.

Predstavniki ameriških obveščevalnih služb so medtem odboru za obveščevalne zadeve predstavniškega doma kongresa 13. februarja dejali, da skuša Rusija pomagati tudi predsedniku ZDA Donaldu Trumpu.

Trump je na svojem predvolilnem shodu v Nevadi v petek dejal, da je rusko vmešavanje njemu v korist "govorica", ki so jo sprožili demokrati.

V petek je vmešavanje v ameriške volitve zavrnil tudi Kremelj. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je dejal, da gre za "paranoična sporočila", ki "nimajo nobene povezave z resnico".

Leta 2016 so ameriške obveščevalne službe sporočile, da je Rusija s pomočjo kibernetskih napadov in lažnih novic skušala vplivati na izid predsedniških volitev Trumpu v korist.

Ameriški obveščevalci: Rusija pomaga tudi Sandersu