Stacey Abrams med enim od zborovanj za Joeja Bidna. Foto: Reuters
Stacey Abrams med enim od zborovanj za Joeja Bidna. Foto: Reuters

Na predvolilnih zborovanjih so skandirali njeno ime. V Atlanti je njen obraz naslikan čez celotno pročelje stavbe, le streljaj od rojstne hiše Martina Luthra Kinga mlajšega. Poslikava je delo Fabiana Williamsa, atlantskega umetnika, znanega po portretih ikon boja za državljanske pravice.

Njeno ime se je nekaj časa pojavljajo tudi v ožjem krogu podpredsedniških kandidatk Joeja Bidna. A čeprav ne odhaja v Belo hišo, ji demokrati, aktivisti, volivci in stroka izrekajo priznanje, da je pripomogla k Bidnovi zmagi.

Georgia je nazadnje glasovala za demokrata za predsednika leta 1992, Biden pa je tekmo dobil s pičlimi 10.000 glasovi prednosti, zato bodo štetje ponovili, a ne pričakujejo, da bo to izide spremenilo.

Celostenska Stacey Abrams v Atlanti. Foto: Reuters
Celostenska Stacey Abrams v Atlanti. Foto: Reuters

Bolj je odprta tekma za senat, kjer je tako tesno, da bodo januarja izpeljali drugi krog. Če bi po nekem čudežu uspelo obema demokratskima kandidatoma, bi s tem demokrati prevzeli večino v senatu.

Stacey Abrams bo storila vse, da bi se to zgodilo – samo v prvih dveh dneh po volitvah je pomagala zbrati 3,6 milijona dolarjev za kampanjo. “Ta tekma bo odločilen dejavnik, ali bomo v ZDA imeli dostop do zdravstva in dostop do pravice. in to sta temi, ki lahko pritegneta volivce," je dejala za CNN.

Boleč poraz v tekmi za guvernerko

Kdo je Abramsova in kako ji je uspelo lastni poraz spremeniti v zmagovito pot v samo ospredje demokratske stranke? 46-letna političarka in aktivistka je bila rojena v Wisconsinu, otroštvo je preživela v Misisipiju, nato pa se je njena družina preselila v Georgio. Po diplomi iz prava je delala kot odvetnica, podjetnica in celo romanopiska.

Leta 2007 je bila izvoljena v predstavniški dom zveznega kongresa, kjer je ostala deset let, preden se je kot prva Afroameričanka potegovala za guvernerski stolček. Izgubila je, a bilo je tesno, njenemu republikanskemu protikandidatu Brianu Kempu pa so očitali grobe kršitve in zatiranje volilne udeležbe, zaradi česar ga je Abramsova tudi tožila.

Abramsovi je z njenimi prizadevanji in projekti uspelo registrirati kar pol milijona novih volivcev. Foto: Reuters
Abramsovi je z njenimi prizadevanji in projekti uspelo registrirati kar pol milijona novih volivcev. Foto: Reuters

Kemp je bil namreč kot državni sekretar v Georgii zadolžen za volitve, kar pomeni, da je nadziral volitve, na katerih je kandidiral, in se tudi oklical za zmagovalca. Abramsova, ki poraza nikdar ni priznala, mu je očitala, da je s čistkami volilnih seznamov, zapiranjem volilnih okrožij in zamudami pri pošiljanju glasovnic načrtno šikaniral temnopolte volivce, ki običajno volijo demokrate.

Še več – preiskava Palast Investigative Funda je pokazala, da je Kemp dejansko z volilnega seznam izbrisal 340.000 volivcev, češ da so se preselili, a so v resnici še vedno živeli na istih naslovih.

Boj proti zatiranju volilnih pravic

Boleči poraz proti Kempu je dal Abramsovi nov zagon in cilj – boj proti zatiranju volivcev in kampanja za pridobivanje novih. “Stacey Abrams si je za svoj osebni cilj zadala, da se registrira čim več temnopoltih volivcev," je za Reuters povedala Andra Gillespie, profesorica politologije na univerzi Emory. “Hodila je od vrat do vrat, registrirala na tisoče ljudi, nato pa ustvarila orodja, s katerimi jih je opominjala in angažirala med celotnim volilnim procesom.”

Temnopolti predstavljajo 33 odstotkov registriranih volilcev v Georgii. Foto: Reuters
Temnopolti predstavljajo 33 odstotkov registriranih volilcev v Georgii. Foto: Reuters

Zavzemanje Abramsove za registriranje novih volivcev v Georgii se je sicer začelo že nekaj let prej, ko je leta 2014 soustanovila New Georgia Project, v katerem so kot volilno bazo, ključno za prihodnost Georgie, identificirali temnopolte, mlade med 18 in 29 letom starosti in neporočene ženske. V petih letih je Abramsovi s tem projektom uspelo registrirati več kot 500.000 prebivalcev Georgie, ki šteje 10,5 milijona ljudi.

Po volitvah leta 2018 je s svojo nekdanjo vodjo kampanje Lauren Groh-Wargo ustanovila še Fair Fight (Pošten boj), skupino za boj proti zatiranju volilne udeležbe, s pomočjo katere ji je v 14 zveznih državah uspelo vpeljati varovalke proti zatiranju volilne udeležbe.

Temnopolti volivci predstavljajo 33 odstotkov vseh registriranih volivcev, kar je največ od vseh t. i. nihajočih zveznih držav. Poleg Afroameričanov so ključni za demokrate še mladi volivci in na novo priseljeni v Georgio – za oboje je dvakrat več možnosti, da bodo glasovali za demokrata. Volilna udeležba v Georgii je bila 74-odstotna, glasovalo pa je kar 40 odstotkov več temnopoltih kot leta 2016.

Linda Grant, ki je za demokrate nadzirala letošnje volitve v Georgii, je za BBC dejala, da se ime Abramsove v tej zvezni državi pogosto uporablja kot glagol v pomenu "opraviti stvari".

Burna zgodovina Georgie

Stone Mountain, največji spomenik generalom, ki so izgubili državljansko vojno. Foto: Reuters
Stone Mountain, največji spomenik generalom, ki so izgubili državljansko vojno. Foto: Reuters

Georgia ima turbulentno, z rasizmom prežeto zgodovino, s katero ta zvezna država še vedno ni povsem pomirjena. Njene konfederacijske korenine so globoke, tako globoke, da tu stoji največji spomenik generalom, ki so izgubili državljansko vojno (Stone Mountain).

Po drugi strani, kot poudarja Reuters, pa je Atlanta kot največje mesto v državi naglo rastoče središče afroameriške kulture, aktivizma in gospodarskega razcveta, kamor se zgrinjajo ljudje z vse države in tudi tujine.

Tisti, ki so volili za Bidna, bolj kot njegove vrline poudarjajo to, kako se je Georgia spremenila. “Volilni izidi kažejo, kako je Georgia prerasla zastarele in razdvajajoče vrednote ter se spremenila v bolj odprto za vse," je dejala Ella Baxter, 19-letna študentka mednarodnih odnosov na Univerzi v Georgii.

Grajenje velike koalicije

Abramsova meni, da je prepričanje, da njena stranka ne more zmagati v zvezdni državi, ki ima dva republikanska senatorja, republikanskega guvernerja in republikansko večino, anahronistično. Zadnji demokratski senator je bil Zell Miller, ki se je upokojil leta 2005.

Veselje ob zmagi Bidna v Georgii. Foto: Reuters
Veselje ob zmagi Bidna v Georgii. Foto: Reuters

"Tako smo ponosni na vse, kar je Bidnova kampanja storila v Georgii, ampak še bolj smo navdušeni nad delom, ki je bilo storjeno na terenu v zadnjih desetih letih, da smo sploh lahko prišli do te točke, da se lahko veselimo, da smo se obarvali modro," je dejala za CNN.

"Pri tem ne gre za bele in temnopolte, pri tem gre za grajenje koalicije temnopoltih, revnih, tistih z obrobja, šikaniranih … In za to, da smo konsistentni z našim angažmajem, ne da čakamo na volitve, da se srečamo z njimi in jim pripišemo zasluge, ki jim gredo."

"Rada bi pripisala zasluge tudi delu progresivnih belopoltih, ki so nam pomagali zgraditi te priložnosti. Nismo še večina. To pomeni, da govorimo o koaliciji, ki se mora zgraditi in vzdrževati onkraj rasnih pregrad, onkraj demografskih in geografskih ločnic, ker bi naša naloga morala biti zaščititi našo demokracijo in ustvarjati napredek za vse."