Ameriški predsednik Donald Trump ob prihodu na letališče v Phoenixu, kjer bo v ponedeljek nadaljeval s kampanjo pred volitvami 3. novembra. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump ob prihodu na letališče v Phoenixu, kjer bo v ponedeljek nadaljeval s kampanjo pred volitvami 3. novembra. Foto: Reuters

"Ljudje so utrujeni od covida. Ljudje so utrujeni od poslušanja Faucija in vseh drugih idiotov," je po poročanju BBC-ja dejal Trump in dodal, da "če bi poslušal Faucija, sicer prijetnega moža, bi imeli v ZDA 500.000 mrtvih zaradi bolezni covid-19". Po podatkih univerze Johns Hopkins je do zdaj zaradi posledic okužbe z novim koronavirusom umrlo 220.000 Američanov.

Fauci ni presenečen, da se je Trump okužil
Trumpu je pritisk dvignil pogovor Faucija za televizijo CBS, ki je bil objavljen v nedeljo zvečer. Fauci se na televiziji drži za glavo, ko govori, da ni niti najmanj presenečen, da se je Trump okužil s covidom-19 glede na njegov odnos do pandemije. Fauci je tudi dejal, da ga Bela hiša ovira pri komunikaciji z mediji in bi si želel več priložnosti, da javnosti neposredno pove kaj o pandemiji. A Bela hiša trdi, da Faucija nihče ne ovira.

Trump prepričan v zmago
Trump je sicer sodelavcem kampanje med drugim zagotovil, da je prepričan v svojo zmago na volitvah 3. novembra, čeprav je zadnje dni na svojih zborovanjih dovolil nekaj dvoma in celo dejal, da bo zapustil ZDA, če na volitvah zmaga demokrat Joe Biden. Trumpovi sodelavci so pojasnili, da se je predsednik le šalil.

Glasovalo že 30 milijonov Američanov
Medtem pa je na predčasnem glasovanju pred predsedniškimi volitvami v ZDA 3. novembra svoj glas do ponedeljka opoldne oddalo že 30 milijonov volivcev, kar je nov rekord. Pred štirimi leti je bila številka predčasno oddanih glasov do 23. oktobra "le" 5,9 milijona.

ZDA: Šest ruskih obveščevalcev obtožili kibernetskih napadov

V ZDA so šest ruskih vojaških obveščevalcev obtožili kibernetskih napadov na ukrajinsko električno omrežje, francoske volitve leta 2017 in zimske olimpijske igre leta 2018, je sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo.

Šest aktualnih in nekdanjih članov obveščevalne službe GRU so obtožili, da so z zlonamerno programsko opremo napadli računalnike in podjetja po svetu ter povzročili za skoraj milijardo dolarjev škode. Očitajo jim še več drugih kibernetskih napadov, med drugim na preiskavo zastrupitve nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke z novičokom.