Sotočja 8.1. 2018 - 2018 volilno leto tudi za porabske Slovence

Na Madžarskem bodo aprila potekale parlamentarne volitve in tam živeči Slovenci se nanje že pripravljajo, je Silvi Eöry povedal predsednik Državne slovenske samouprave (DSS) Martin Ropoš. Ta krovna slovenska organizacija mora pripraviti listo z najmanj tremi kandidati za zagovornika v madžarskem parlamentu, ki ga nato potrdi državni volilni odbor.

Zagovornika bodo lahko volili vsi rojaki, ki bodo vpisani v posebnem narodnostnem volilnem imeniku, pravi Martin Ropoš:
»Želimo si, da bi bilo takšnih čim več.«

Madžarski parlament je lani nekoliko spremenil zakonodajo in znižal prag za vstop v parlament na približno 10.000 glasov. Večje od 13 priznanih narodnih skupnosti na Madžarskem bi tako lahko izvolile tudi svojega poslanca ne le zagovornika. Slovenska, najmanjša med vsemi, te možnosti nima.

Poleg volitev bo tudi letos med ključnimi nalogami Državne slovenske samouprave skrb za dvojezično šolstvo. Denar za delovanje dveh dvojezičnih osnovnih šol, ki jih upravlja DSS, je madžarska vlada zagotovila, lani pa so podpisali celo pogodbo za prihodnjih pet let, kar je še posej spodbudno. Do februarja pa se bodo morali odločiti, ali bodo prevzeli tudi upravljanje dvojezičnega vrtca v Sakalovcih, pojasnjuje Martin Ropoš. Pogovori z občino, starši in pristojnimi oblastmi so se že začeli,
»Odločitev pa bo odvisna od tega, ali bo zagotovljen tudi denar.«

Porabski Slovenci bodo letos iz madžarskega proračuna za svoje delovanje dobili 1,5 milijona evrov.

Silva Eöry


Več o načrtih rojakov v Porabju in izzivih pa v pogovoru Silve Eöry z Martinom Ropošem v oddaji .