Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

25. julij 2018 ob 13:27 Madžarska

Gornjeseniška folklora se predstavlja

V Beltincih je tamkajšnje kulturno-umetniško društvo pripravilo 48. mednarodni folklorni festival, na katerem so se doslej že velikokrat predstavili tudi porabski Slovenci. Tako je bilo tudi tokrat. Prvi dan prireditve, v četrtek, 19.7.2018, so se v okviru praznovanja 80-letnice domače folklorne skupine na odru zavrteli tudi plesalci z Gornjega Senika.

»V resici je bil festival namenjen temu, da bi prišli Porabci k nam in da smo mi prišli k njim in smo nosili čudovite spomine drug drugemu, odnos do plesa in medsebojno druženje.«

Tako se začetkov sodelovanja pred skoraj pol stoletja in druženja s porabskimi Slovenci v pogovoru s Silvo Eöry spominja Lizika Zadravec, saj so takrat Prekmurci spoznali, da so porabski Slovenci del njih in da plešejo iste plese.

Še vedno žive spomine na prva leta druženja folklornih skupin ima tudi porabska Slovenka Biserka Bajzek.

»Ko smo prišli v Beltince, smo vedeli, da bo veselica. Prišli smo z Gornjega Senika in to je za nas sveto v časih, ko nismo mogli kaj veliko potovati zunaj Madžarske. Velika čast je bila, da smo lahko sodelovali na teh festivalih.«

Zadnje objave Slovencev na Madžarskem