Andreja Kovač. Foto: Silva Eöry

Direktorica Razvojne agencije Slovenska krajina je na mestu vodje nasledila Jožeta Hirnöka, ki je to krovno organizacijo porabskih Slovencev vodil od ustanovitve pred 29 leti.

“Upam, da bodo čez štiri leta, ko bomo spet tu skupaj, člani občnega zbora še naprej ponosni, da so del te organizacije. Skupaj s predsedstvom bomo skušali narediti program, ki bo v korist vsakemu, za vse generacije, osredotočili pa se bomo tudi na mlade. Mlade moramo pritegniti k našemu delu. Mladim moramo dati tu pa tam še kakšno dodatno odgovornost.”

Mladi so namreč, ko dobijo odgovornost, bolj angažirani in motivirani za delo, je prepričana Andreja Kovač. Verjame pa, da je skupnost še kako živa in ve, da imajo še veliko dela pred sabo.

Novo vodstvo ZSM. Foto: Radio Slovenija/Silvo Eöry
Novo vodstvo ZSM. Foto: Radio Slovenija/Silvo Eöry

Načrtov in idej novi predsednici ne manjka. Pri tem ji bo pomagalo tudi 7-člansko predsedstvo in predhodnik Jože Hirnök.

»Danes je največji kapital, če imaš povezave, poznaš ljudi in veš, kam se obrniti.«

Kar se tiče novega predsedstva je izbrana dobra ekipa, v njem so člani različnih generacij. Na eni strani so izkušnje na drugi obilica energije. Iz tega lahko nastanejo dobri programi in za celotno skupnosti pomembni rezultati, pravi Andreja Kovač v pogovoru s Silvo Eöry.

Pomembno pa bo tudi sodelovanje z drugo krovno organizacijo porabskih Slovencev – državno slovensko samoupravo – in z zagovornico v madžarskem parlamentu.

»Vedno so dejali, da je slovenska narodna skupnost na Madžarskem uspešna, ker dobro sodeluje, prisluhne drug drugemu… Menim, da v kolikor bomo nastopali skupaj, sodelovali, bomo lahko še več dosegli.«

Zakaj? Prisluhnite! (od 3'52'' naprej)