Peter česnik. Foto: SVSD/Davor Lonzarič
Peter česnik. Foto: SVSD/Davor Lonzarič

Komisija državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu se je seznanila s predlogom rebalansa proračuna za leto 2019 na postavki pristojnega vladnega urada, ki glede na sprejeti proračun predvideva za malo več kot 25.000 evrov več. Člani komisije z zvišanjem niso zadovoljni in opozarjajo, da skrb za Slovence zunaj meja določa tudi ustava.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik je povedal, da je za urad v rebalansu proračuna predvideno 8,63 milijona evrov, kar je nekaj več kot 25.744 evrov kot v osnovnem proračunu. Gre za 0,29 odstotno zvišanje sredstev. Glede na lansko leto pa je urad dobil celo 1906 evrov manj.

Za dejavnost Slovencev v zamejstvu bo urad namenil dobrih šest milijonov evrov. S tem denarjem bodo financirali programe in projekte zamejskih institucij, nagradni natečaj za diplomska, magistrska in diplomska dela in druge dejavnosti, je pojasnil minister Česnik. Za dejavnost Slovencev po svetu pa je predvidenih 1.294.500 evrov.

Glavnina sredstev bo po besedah ministra namenjena za programe in projekte, udeležbo na tečajih slovenskega jezika, udeležbo na seminarji iz slovenskega jezika in drugo.

Kot je poudaril minister, ta denar še zdaleč ne zadostuje za delovanje Slovencev izven matične domovine. Ob tem je dodal, da 5. člen ustave določa, da mora Slovenija skrbeti za diasporo, kar po njegovem pomeni, da mora vanjo tudi vlagati.

Predvideni denar po besedah ministra zadostoval le za plače. In dodal: »S sredstvi, ki jih imamo, bomo cepetali na mestu, bomo obratovali," a težava bodo nepričakovani dogodki. Predlagal je, da bi vseh 15 ministrstev uradu dalo po 25.000 evrov. Na ta način bi urad po njegovih besedah dobil zadosti denarja za vse načrtovane projekte.

Člani komisije nezadovoljni, ker so vsa ministrstva z rebalansom pridobila več sredstev kot urad

Člani državnozborske komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu so v razpravi izpostavljali, da z zvišanjem sredstev v rebalansu niso zadovoljni in bili kritični, ker so vsa ministrstva pridobila občutno več sredstev kot urad. Med predlogi, ki so jih podali je predlog, da bi sredstva poiskali v rezervi vlade, kot se je že dogajalo v preteklosti. Predsednica komisije Ljudmila Novak pa je napovedala, da bo pripravila amandmaje na rebalans proračuna.

BK