Turbulenca bratu

Napovednik

Po uspešnih desetih letih Turbulence bomo še zadnjič z vami 19. decembra 2018!

Beri dalje

Vpliv živali na naše zdravje

23.11.2016

Božanje psa povečuje koncentracijo endorfinov v krvi, hormonov, ki vplivajo na občutek sreče. Druženje z mačko znižuje krvni tlak. Že samo opazovanje ribic v akvariju lahko zmanjša občutke tesnobe.  

Živali pozitivno vplivajo na naše počutje in tudi fizično zdravje. Zato ni presenetljivo, da se že dolgo uporabljajo v različnih terapijah – od psihološke do na primer logopedske obravnave.  

Ločimo terapijo s pomočjo živali in aktivnosti s pomočjo živali. Pri terapiji gre za ciljno usmerjeno pomoč, izvajajo jo strokovni delavci in je prilagojena posamezniku. Terapija je skrbno načrtovana, rezultati pa se natančno beležijo. Cilj terapije s pomočjo živali je izboljšanje fizičnega, psihičnega, čustvenega ali kognitivnega stanja. Aktivnosti s pomočjo živali pa niso ciljno usmerjene, temveč je njihov namen zlasti izboljšanje kakovosti življenja, pri čemer navzočnost strokovnega delavca ni potrebna.

Poleg aktivnosti in terapij s pomočjo živali v zadnjem času stopa v ospredje tudi izobrazba s pomočjo živali. V ZDA imajo na primer urejene programe, pri katerih v nižjih razredih osnovne šole v razredu ves čas biva tudi žival – po navadi gre za manjše domače živali, kot so hrčki, ptice in nekatere vrste kuščarjev. Pri nas takšno prakso uvajajo na Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje gibalno oviranih Kamnik. Tam pri pouku redno, enkrat na teden, sodeluje terapevtski kuža Alvin.  

V Sloveniji se različna društva ukvarjajo s terapijo s pomočjo živali in z aktivnostmi s pomočjo živali, nekatera pa tudi s šolanjem terapevtskih psov, psov pomočnikov in psov vodnikov. Več informacij o posameznih programih najdete na spodnjih povezavah.  

Društvo za aktivnosti in terapijo s pomočjo živali 

Ambasadorji nasmeha  

Zavod pet 

Športno kinološko društvo Celeia 

Slo canis 

Reps 


Anketa

Je uspeh vedno odvisen samo od nas samih?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.