Med nevarnimi izdelki so pogosto igrače. Otroci se z njimi lahko poškodujejo ali pa izdelki vsebujejo nevarne kemikalije. Foto: MMC RTV SLO/Ines Kočar
Med nevarnimi izdelki so pogosto igrače. Otroci se z njimi lahko poškodujejo ali pa izdelki vsebujejo nevarne kemikalije. Foto: MMC RTV SLO/Ines Kočar

Na seznamu nevarnih izdelkov se pogosto znajdejo tudi igrače, otroška oblačila, kozmetika in električni proizvodi. Kar 53 odstotkov nevarnih proizvodov prihaja s Kitajske, zato komisija redno sodeluje s kitajskimi organi. ''Z njimi razpravljamo o posameznih primerih in izvedbenih ukrepih, kot je izmenjava dobrih praks. V zvezi z nevarnimi izdelki evropskega porekla je bilo poslanih 413 obvestil,'' je ob predstavitvi poročila o sistemu hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih za leto 2017 povedala Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Věra Jourová.

Spletni trgovci se odzivajo počasi

Največ nevarnosti na potrošnike preži na spletu. Prav zato si komisija že več let prizadeva, da bi se spletni velikani, kot so Ebay, Alibaba, Amazon in Otto Group, zavezali k nadzoru izdelkov, ki se prodajajo preko njihovih strani in posledično k boljši zaščiti potrošnikov. ''Upamo, da bodo spletni trgovci v tem, videli v tem prednosti, predstavljali se bodo lahko kot zaupanja vredna spletna platforma,'' dodaja komisarka Jourová, ki se o boljši zaščiti potrošnikov pogaja tudi s Facebookom in Twitterjem.

Bodite obveščeni

Seznam vseh nevarnih izdelkov je potrošnikom in trgovcem na voljo na spletni strani RAPEX. Po novem se lahko na obvestila o odkritih nevarnih izdelkih tudi naročite. Prenovljeni sistem namreč omogoča tedensko obveščanje o novih nevarnostih. Vsak naročnik lahko določi o katerih spornih izdelkih želi biti obveščen in spremlja statistiko nevarnih izdelkov v svoji in drugih državah.