Če vam je kaj v tolažbo, še vedno ste kupili ribo; lepo oranžno obarvanega aljaškega polaka, z dodanimi konzervansi in sredstvi za uravnavanje kislosti. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Če vam je kaj v tolažbo, še vedno ste kupili ribo; lepo oranžno obarvanega aljaškega polaka, z dodanimi konzervansi in sredstvi za uravnavanje kislosti. Foto: freedigitalphotos.net

Omenjena je še Aljaska, pa morje in morski sadeži, dodan je še neki znak ribe, ki vam sicer nič ne pove, videti pa je, kot da je ta izdelek odobrila neka pomembna ustanova. In še cenejši je kot drugi na polici, zato dvoma ni in losos - ne da bi preverili deklaracijo na hrbtni strani - pristane v vaši nakupovalni košarici.

Obarvana riba
Če bi izdelek le obrnili in prebrali, kaj piše na zadnji strani, bi ugotovili, da kupujete lososa, ki to ni. V resnici ste kupili dimljeni nadomestek lososa. Če vam je kaj v tolažbo, še vedno ste kupili ribo; lepo oranžno obarvanega aljaškega polaka, z dodanimi konzervansi in sredstvi za uravnavanje kislosti. Uporabljeni barvili se skrivata za imeni E 110 in E 124. In prav ti dve barvili lahko negativno vplivata na dejavnost in pozornost otrok. A žal, kot večina Slovencev niste prebrali sestavin. Zveza potrošnikov je pred leti izvedla anketo, v kateri je 700 ljudi med drugim vprašala, ali berejo deklaracije. Vedno jih prebere le 19 odstotkov kupcev.

Vpliva na dejavnost otrok
Tudi če bi deklaracijo prebrali tokrat, ne bi vedeli natančno, kakšen vpliv ima na vas in vaše zdravje. A že jasno napisano opozorilo, da negativno vpliva na dejavnost otrok, je dovolj velik alarm. Poglejmo, kaj se skriva za eno od teh kratic. Barvilo E 110 ali oranžno FCF, ki ga pridobivajo iz nafte, lahko povzroča alergične reakcije, sploh pri ljudeh, ki so alergični tudi na aspirin, pa diarejo, migreno, izpuščaje in hiperaktivnost pri otrocih. Najdemo pa ga marsikje; v oranžnih pijačah, margarini, marelični marmeladi, sladoledih. Zaradi zdravstvenih tveganj so pogosti pozivi, da se to barvilo prepove v živilski industriji, a razen na Norveškem, E 110 ostaja v naših živilih. Evropska unija je sicer zmanjšala dovoljeno koncentracijo tega aditiva v živilih, to pa je za zdaj tudi vse.

Preberite, kaj jeste
Če se torej hočete izogniti škodljivim živilom, morate za to poskrbeti sami. Za začetek tako, da preberete, kaj jeste. Bi v svoj avtomobil natočili slabo olje ali bencin? Zakaj ste tako nekritični, ko razmišljate o tem, s čim boste nahranili sami sebe? Tudi o tem bomo govorili v današnji oddaji Posebna ponudba, kjer bomo s strokovnjakinjo z Zveze potrošnikov Slovenije vzeli pod drobnogled zamrznjen krompirček. Dobra novica je, da vsi proizvajalci dejansko prodajajo to, kar oglašujejo. Krompir. Kako kakovosten je, pa izveste v oddaji.


Gledalci se lahko s svojimi vprašanji in izkušnjami v oddajo vključite po telefonu 01 475 20 20 in 01 475 20 21. Lahko tudi pišete na elektronski naslov posebna.ponudba@rtvslo.si, Posebno ponudbo pa najdete tudi na Facebooku.