Slovenski zobozdravniki opozarjajo na pasti dentalnega turizma. Foto: EPA
Slovenski zobozdravniki opozarjajo na pasti dentalnega turizma. Foto: EPA

"Počutil sem se, kot da je zobozdravnik tam predvsem zaradi mene. Res sem imel dober občutek. Praktično mi je naredil rekonstrukcijo zoba, za kar sem na koncu plačal 60 evrov. Dobil sem tudi garancijo za opravljeno delo. V Ljubljani sem preveril cene in izvedel, da bi za podobno delo plačal od 90 evrov naprej," je svojo izkušnjo s hrvaškim zobozdravnikom opisal Primož Lukežič. In ni edini. Slovenci, ki se odločajo za obisk zobozdravnika v državah, kjer so zobozdravstvene storitve cenejše, je vse več. Največkrat se odpravijo na Hrvaško, pa tudi v Bosno in Hercegovino, Srbijo in celo v Bolgarijo. Tako imenovani dentalni turizem je posledica dejstva, da je slovenski zobozdravstveni sistem vse bolj neprijazen do pacienta, saj država namenja za zobovje posameznika zgolj 40 evrov na leto, kar pa ne pokrije niti stroška ene zalivke.

Na Hrvaškem so cene nižje
"Cena je na Hrvaškem nižja, čeprav uporabljamo vrhunske zobne materiale. Vendar zaradi gospodarske krize ne moremo postaviti visokih cen zobozdravstvenih storitev, saj jih domači pacienti ne bi mogli plačati. Zato posledično nižje cene veljajo tudi za naše slovenske paciente," nam je pojasnila reška zobozdravnica Tamara Kovačević Nikšić in dodala, da k njim prihajajo pacienti iz Italije, Nemčije, celo ZDA, v zadnjih letih pa je vse več Slovencev. Zaradi vse večjega zanimanja za zobozdravstvene storitve čez mejo so se pojavile specializirane turistične agencije, ki so v tem videle poslovno priložnost.

Instantne rešitve so nekoristne
In medtem ko si zobozdravniki čez mejo manejo roke zaradi večjih zaslužkov, pa njihovi slovenski kolegi opozarjajo na pasti tako imenovanega dentalnega turizma, češ da so obravnave prekratke, instantne rešitve pa nekoristne. "Prav je, da imamo zobozdravnika v svojem kraju. Včasih v zobozdravstvu pride do urgentnih situacij in v takih primerih se pacient ne more peljati 400 km daleč k zobozdravniku. Poleg tega se človek ne bi smel odločiti za zobozdravnika na podlagi oglasa in cene," opozarja zobozdravnica Bernarda Osovnikar ter dodaja, da dentalnemu turizmu sicer ne nasprotuje: "Če bo potrebno, se ga bomo šli tudi mi."

V garaži BMW, v ustih pa fičko
Slovenski zobozdravniki nasprotujejo dentalnemu turizmu tudi zato, ker morajo pogosto popravljati napake svojih tujih kolegov, pravijo. Obenem opozarjajo na vprašljivo ustno higieno Slovencev in Slovenk. Dokaj zgovorna pa je o odnosu do lastnega zobovja tudi izjava zobozdravnika Mateja Pirtovška v oddaji Studio ob sedemnajstih na Radiu Slovenija: "Slovenci radi vozijo avtomobile, ki presegajo njihove finančne zmožnosti, namesto da bi se hvalili z lepim in zdravim zobovjem, v garažah imajo BMW-je, v ustih pa fičkote."

O stanju slovenskega zobozdravstva, vzrokih zanj in mogočih rešitvah boste več izvedeli v oddaji Posebna ponudba, danes ob 17.25 na TVS 1.


V oddajo se boste s svojimi vprašanji in zgodbami lahko vključili tudi gledalci, in sicer po telefonu 01 475 20 20 in 01 475 20 21. Lahko tudi pišete na elektronski naslov posebna.ponudba@rtvslo.si, oddajo pa najdete tudi na Facebooku.