Stroški študija izven regije so med 600 in 700 evri, drugače pa pol manj. Foto: BoBo
Stroški študija izven regije so med 600 in 700 evri, drugače pa pol manj. Foto: BoBo

"Sin je v četrtem letniku srednje šole, državno štipendijo pa je prejemal že prejšnja leta. Ker se naši dohodki niso prav nič spremenili, sem prepričana, da mu štipendija tudi letos pripada, zato sem se na zavrnjeno odločbo pritožila," je pojasnila gledalka. Ker odgovora na pritožbo ni in ni bilo je februarja poklicala na Center za socialno delo Radovljica, kjer so ji pojasnili, da na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) trenutno rešujejo pritožbe iz leta 2015, zato lahko pričakuje odločbo na pritožbo čez dobri dve leti. "Štipendija v bistvu zgubi svoj namen. Otrok hodi v 4. letnik srednje šole, takrat bo srednjo šolo že zaključil, ne vemo ali se bo odločil, da gre študirat ali bo takrat že delal. Vse skupaj traja preveč dolgo," je še povedala ogorčena Gorenjka.

MDDSZ: Vzrok za zamude je kadrovska stiska

Ministrstvo za delo je lani na podlagi pritožb izdalo 519 odločb o štipendijah, 11 odstotkov je bilo ugodno rešenih, kar pomeni, da je 58 študentov in dijakov, kar dve leti čakalo na denar, do katerega so bili upravičeni in bi jim močno olajšal šolanje. "V letu 2012 se je začela uporabljat nova socialna zakonodaja in takrat je Ministrstvo za delo postalo pristojno za odločanje v pritožbah zoper veliko število pravic, ki so postale del sociale. Takrat smo tudi naredili izračune, da bi potrebovali nekje od 20 do 25 dodatnih zaposlitev, a žal v vseh teh letih teh zaposlitev nismo dobili," je pojasnila Špela Isop, namestnica generalne direktorice direktorata za socialne zadeve na Ministrstvu za delo.

ŠOS: Kadrovska stiska ne more biti izgovor za dolgo čakanje

S problematiko dolgega reševanja pritožb za zavrnjene štipendijske vloge sta seznanjeni tako Študentska kot tudi Dijaška organizacija Slovenije, kjer menijo, da kadrovska stiska ne sme biti izgovor za dolgo čakanje, zato so februarja lani na Svetu vlade za študentska vprašanja MDDSZ pozvali naj čim prej ukrepa. "Marsikateri študent zaradi tega, ker ne dobi štipendije ne more študirati oziroma nadaljevati študija, čez dve leti pa je že prepozno," je povedal Jaka Triler, predsednik Študentske organizacije Slovenije. "Ravno zaradi te problematike smo mi podali več vlog na vlado in večkrat zaprosili za dodatne zaposlitve. Ocenjujemo, da gre za socialno najšibkejše ljudi in da gre za vsebine o katerih je potrebno odločati prednostno," je pojasnila Isopova.

Prihodnje leto naj bi zaživel nov informacijski sistem

Na ministrstvu za delo v okviru projekta reorganizacije Centrov za socialno delo uvajajo projekt informativnega izračuna. Zakonska podlaga je bila v Državnem zboru sprejeta že konec lanskega leta, gre za Novelo o zakonu pravic iz javnih sredstev. "Tako bo v začetku leta 2019 prišlo do informativnega izračuna in potem proti koncu leta še do avtomatičnega informativnega izračuna," je še pojasnila Špela Isop. Z uvedbo avtomatičnega izračuna za štipendijo ne bo več potrebno podati vlage, saj bodo kandidati avtomatično prejeli izračune, o pritožbah pa bo najprej odločal Center za socialno delo, šele na drugi stopnji se bo vključilo Ministrstvo za delo, kar bo po mnenju naše sogovornice bistveno pospešilo postopke. Do takrat pa se bo agonija čakanja socialno najbolj ranljivih skupin očitno nadaljevala.