Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Kot so zapisali na spletni strani Evropskega parlamenta, pobude državljanov pričajo, da so ljudje zaskrbljeni zaradi premika ure ob začetku in koncu poletnega časa, kar se zgodi marca in oktobra. Številne študije niso prišle do skupnega zaključka, vendar pa ugotavljajo negativen učinek na zdravje ljudi, so zapisali v resoluciji.

Komisijo so tako pozvali, naj temeljito preuči direktivo o poletnem času, ki je začela veljati leta 2001, in pripravi ustrezne spremembe, če bodo te potrebne. Obstoječa direktiva predvideva usklajen datum in čas za začetek poletnega časa po celotni EU, namen tega pa je učinkovitejše delovanje notranjega trga.

Za ukinitev premikanja ure se zavzema tudi evropski poslanec iz Slovenije Igor Šoltes (Zeleni), ki je po sprejetju resolucije na Twitterju zapisal, da je "resolucija sprejeta, a ne prinaša takojšnje ukinitve spremembe ure". V drugem zapisu je navedel, da očitno pomembnih sprememb ne bo. Morda v kakšni državi članici, kot je denimo Finska, je sporočil.

Že pred tem je v razpravi pred glasovanjem poudaril, da je "v zadnjem času vedno več pozivov Evropejcev, pa tudi ugotovitev, da utemeljitev za spremembo ure ne zdrži več presoje in da vsakokratna sprememba ure negativno vpliva na zdravje ljudi, povečuje tveganja za prometne nesreče in vpliva na povečanje administrativnih stroškov. Vse to so preverljive in tudi finančno ovrednotene posledice", so sporočili iz njegove pisarne.

"Prav je, da soočimo različne argumente in postavimo na mizo ugotovitve stroke in znanosti. Pri tem pa moramo upoštevati tudi načela in pravila narave, ki morajo prevladati," je izpostavil Šoltes.