Foto:
Foto:

Ljubljančan, ki se je za garsonjero ogrel zaradi zelo lepih fotografij objavljenih v oglasu, je poklical prodajalca, podjetje Zavoli iz Ljubljane: "Oglasil se mi je gospod Tadej Tasič in vprašal sem ga ali je z nepremičnino vse v redu, če je prosta vseh bremen, vpisana v zemljiško knjigo in podobno. Tasič mi je odvrnil, da so oni resno podjetje in nimajo časa za nepoštenosti. Poudaril je, da ima še enega kupca iz Italije, gospoda Giampaula (ime je citirano iz elektronskega sporočila prodajalca, op.p.), ki mu je ravno sporočil, da mu je banka odobrila posojilo in namerava kupiti to garsonjero, zato mi je predlagal, če sem resen interesent za nakup, naj mu po spletni banki nakažem nekaj sto evrov are in si tako zagotovim prednost pri nakupu." Dogovorila sta se za ceno 55 tisoč evrov in gledalec je na transakcijski račun podjetja Zavoli nakazal pet tisočakov. Za ogled sta se, kot trdi Ljubljančan, ki je imel v času dogovarjanja za nakup poškodovano koleno in zato ni mogel voziti, dogovorila štiri dni kasneje.

Stanovanje ni primerno za bivanje

Gledalec se spominja: "Dobili smo se šele ob pol devetih zvečer in šele kasneje sem spoznal zakaj smo se dobili tako pozno. In sicer zato, ker to stanovanje sploh nima okna, ima samo svetlobni jašek in ker je bila takrat tema, je bilo okno lepo zakrito, čez okno je visela debela zavesa in jaz sem pač mislil, da je to normalno okno." Po hitrem ogledu stanovanja je, ne da bi si jo prebral, podpisal pogodbo. "Verjel sem Tadeju Tasiču, ki mi je rekel, da je to tisto, kar sva se dogovorila, da bom plačeval stroške za elektriko in vodo, ker lahko nemudoma začnem uporabljati stanovanje. Mislil sem da podpisujem dogovor o uporabi stanovanja še preden ga odplačam. Gospod Tasič je imel zraven tudi pričo, ki me je zamotila z vprašanji in pogovorom, tako da sem podpisal naivno, ne da bi prebral," nam je zaupal Ljubljančan, ki je šele naslednji dan od zgornjega soseda Milana Pavloviča izvedel, da stanovanje nima lastnih števcev. "Ko sva se srečala na hodniku sem ga jaz vprašal, če je slučajno kupil stanovanje spodaj. Je rekel, da kupil ni, da pa je plačal aro. Presenečen sem bil, da se ni oglasil pri meni, ker mamo skupne števce za vodo in elektriko. Povedal mi je , da mu prodajalec stanovanja tega ni povedal," nam je pojasnil Pavlovič, in dodal, da mu je podjetje Zavoli, od katerega je tudi sam kupil zgornje stanovanje, v odkup ponudilo še klet, a je nakup zavrnil, saj zaradi prevelike količine vlage, kot je pojasnil, ni primerna za bivanje.

Prodajalec ni sprejel odstopa od pogodbe

Tudi Ljubljančan, ki je srčni bolnik, je kmalu spoznal, da v stanovanju prepojenim z vlago in brez oken ne bo mogel živeti, zato je poklical posrednika in mu povedal, da od pogodbe odstopa. Ker nasprotna stran na to ni pristala in mu dala vedeti, da bo kupnino 55 tisoč evrov izterjala po sodni poti, je poiskal pravno pomoč: "Sem pripravljen 5 tisoč are pustit, tudi za mojo kazen, ampak ne bom pa dovolil izsiljevanja." V pogodbi je namreč tudi navedeno, da mora, v kolikor ne poravna kupnine do konca leta, za nazaj plačati najemnino v višini kar 100 evrov na dan od datuma podpisa pogodbe, kar pomeni, da bi moral plačati okoli tri tisoč evrov na mesec, do konca leta pa bi ga stanovanje, v kolikor ne bi poravnal kupnine, stalo 15 tisočakov: "Če mislijo, da bodo vseh 55 tisoč evrov izterjali, sem pa pripravljen za to tudi umret. In nameravam gladovno stavkat, to sem jim tudi povedal, za uveljavitev svoje pravice", nam je še povedal obupani gledalec.

Kam je izginilo 15,4 m2?

Za pojasnila smo prosili tudi podjetje Zavoli, saj izpisa iz Zemljiške knjige in GURS-a kažeta, da stanovanje meri 13,6 in ne 29 kvadratnih metrov, kolikor naj bi jih kupil gledalec. Odvetnica Alenka S. Razinger, ki zastopa podjetje Zavoli, nam je odgovorila, da je dejanska velikost stanovanja 29 kvadratnih metrov in da ne vedo, zakaj je v zemljiški knjigi navedena kvadratura 13,6. Odločno je tudi zavrnila vse očitke, da je bil kupec zaveden pri načinu plačevanja stroškov. Pojasnila je, da se stroški, kljub temu, da so števci skupni z zgornjim stanovanjem, obračunavajo po dejanski porabi, ter da pogodba o delitvi stroškov na pol, ne glede na to, koliko dejansko porabi posamezno stanovanje, ne obstaja. Lastnik zgornjega stanovanja Pavlovič pravi drugače: "Z Zavolijem imam pogodbo, ki določa, da mi lastnik kleti pod mojim stanovanjem plačuje pol elektrike in pol vode. In Zavoli je, odkar sem lastnik stanovanja, redno plačeval polovico stroškov." Za pojasnila smo prosili tudi Tadeja Tasiča, ki je pri prodaji stanovanja v Ankaranu odigral vlogo posrednika, a se ni odzval.

Zakaj bi nekdo v svojem stanovanju plačeval najemnino?

Ljubljančanovo izkušnjo so v oddaji Posebna ponudba komentirali odvetnik Matej Erjavec, Predrag Todić iz nepremičninske agencije Ljubljana nepremičnine in arhitekt iz arhitekturnega biroja Scapelab Boris Matić. "To stanovanje, ki je bilo adaptirano iz neke druge površine, ne zadošča minimalnemu bivanjskem standardu," je pojasnil Matić. "Načeloma pravni posel, ki je sklenjen med dvema strankama obe zavezuje. V tem primeru pa, glede na to, da ta garsonjera ne zadošča minimalnim bivanjskim standardom, je vprašanje, če je to stanovanje predmet pogodbe, ki si ga je kupec, kljub svoji naivnosti, resnično izbral. Glede na to, da je šlo v tem primeru morda tudi za prevaro in zavajanje s strani prodajalca, ima kupec možnost od te pogodbe enostransko odstopi ali pa pogodbo izpodbija zaradi napake v volji. Tudi okoliščine v katerih ga je posrednik peljal na ogled kažejo na to, da je bil to v naprej premišljen postopek," je pojasnil Erjavec. Da je bil način prodaje nepremičnine nenavaden se je strinjal Todić, ki ga je v oči najbolj zbodlo določilo v pogodbi, da mora kupec, v kolikor ne poravna kupnine do konca leta, za stanovanje plačati 100 evrov dnevno: "Kupec, ki pravočasno ne plača kupnine je po zakonu dolžan plačati zamudne obresti, ki pa so za tako kvadraturo precej nižje od treh tisočakov mesečno. Ne razumem, zakaj bi nekdo, ki želi kupiti stanovanje moral plačevati najemnino."

Ne spreglejte ničesar

Nakup nepremičnine je ena izmed pomembnejših prelomnic v življenju vsakega posameznika. Zato je pred odločitvijo za nakup in podpisom kupoprodajne pogodbe pomembno preveriti ali je nepremičnina, ki jo kupujemo pravno neoporečna. Posledice so namreč za kupca, ki natančno ne preveri vseh dejstev, lahko zelo hude. A tudi pravno neoporečne nepremičnine lahko skrivajo napake, ki se pokažejo šele čez čas, zato strokovnjaki svetujejo, da pri nakupu najamete nepremičninskega posrednika, ki je dolžan preveriti vsa pravno formalna dejstva. Predvsem, pa si vzemite čas in nepremičnino, preden se odločite za nakup, večkrat preglejte. "Nakup stanovanja je življenjskega pomena, zato ga ne gre jemati zlahka. Kupci naj si nepremičnino pogledajo večkrat, ob različnih urah v dnevu, naj preberejo časopis v stanovanju, da slišijo kakšen je hrup. To so prostori v katerih bodo bivali, zato je nujno, da se tam počutijo dobro," še svetuje arhitekt Boris Matić.

Foto: Reuters