Foto: MMC RTV SLO/AP
Foto: MMC RTV SLO/AP
Foto: MMC RTV SLO/MasterIndex

Raziskava MasterIindex, ki jo je maja 2018 na reprezentativnem vzorcu več kot 1050 posameznikov starih med 18 in 55 let, s sistemom računalniško podprtega spletnega anketiranja (CAWI) izvedla agencija Median ugotavlja, da v povprečju v denarnicah Slovencev najdemo dve plačilni kartici, kar 89 % pa ima do tri plačilne kartice. Te največkrat uporabijo za nakup v trgovinah z živili (64%) in pri nakupih prek spleta (52 %). Sledijo nakupi vsakodnevnih pripomočkov (34 %) in na bencinskih servisih (23 %). Po podatkih raziskave tri četrtine Slovencev kartico uporabi vsaj enkrat na teden, dve tretjini Slovencev pa plačilne kartice uporablja vsaj pri polovici vseh nakupov, kar nakazuje 5 % porast v primerjavi z letom 2017. Skoraj polovica Slovencev tudi manjše zneske do 15 eur plačuje s kartico.

Nove metode plačevanja na pohodu

Tri četrtine anketirancev meni, da bo čez pet let najbolj priljubljeno plačevanje s plačilno kartico, dobra petina pa verjame, da bomo največ uporabljali plačevanje prek mobilnega telefona (22 %). Dobra polovica (57 %) pravi, da bi bili pripravljeni uporabljati biometrijo, slaba tretjina (29 %) pa bi plačevanje s karticami v celoti prenesla na mobilni telefon. Sicer pa je približno polovica vprašanih mobilni telefon že uporabila v namene plačevanja, največkrat z Moneto in z mobilno denarnico banke izdajateljice plačilne kartice. Mobilni telefon vprašani največkrat uporabijo za spletne nakupe (40 %), plačila na bencinskih servisih (33 %) in pri plačevanju prometa (kot so denimo Urbana ipd., 31 %). Odstotek tistih, ki za plačila uporabljajo mobilni telefon, se je od lani povišal za 5 odstotkov.

Brezstično plačevanje – še vedno precej nezaupanja

Brezstičnemu plačevanje zaupa le slaba petina anketiranih, kar je 2 odstotka več kot lani. In med tem ko se brezstični plačevalci strinjajo, da je tak način plačevanja hiter, enostaven, praktičen in ponuja boljšo uporabniško izkušnjo, je večina, ki še vedno prisega na klasično plačevanje s pin kodo, nezaupljiva do morebitnih zlorab brezstičnih kartic. Sodeč po ugotovitvah raziskave vse več Slovencev raje kot z gotovino s plačilnimi karticami plačuje v tujini. Kot razloge so sodelujoči v raziskavi navedli široko sprejetost kartic, zaščito pred zlorabo, ugodno menjalno razmerje pri plačevanju in to, da pri plačevanju ni obresti. Približno polovica vprašanih v tujini s kartico plačuje na bencinskih servisih ali pri nakupih hrane (40 %).